2015. március 10., kedd

Marni Bates - Segítség, Youtube-sztár lettem!


A LOL Könyvek meghívására Marni Bates ellátogat a Könyvhétre, hogy magyar olvasóinak is dedikálhassa nagyszerű műveit.
Az örömhírt megtudván összeállítottunk egy különleges, Marni Bates blogturnét, ahol az írónő három sikerkönyvét mutatjuk be nektek.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Segítség, Youtube-sztár lettem!, a Rocksztárt kaptam karácsonyra és a Láthatósági mellény lúzereknek szeleburdi történeteit!
A nyereményjátékról sem feledkeztünk el, a tiétek lehet egy meglepetés Marni Bates-regény!


Marni Bates: Segítség, Youtube-sztár lettem!

Kiadó: Móra kiadó
ISBN: 9789631198652
Oldalszám: 272 olda
Fordító: Béresi Csilla
Tetszett? Rendeld meg!

Fülszöveg:
Ismertnek lenni nagyon menő, ugye? Tévedés! A tizenhét éves Mackenzie-t például egyáltalán nem zavarja, hogy két barátján kívül a többi diák csak akkor vesz tudomást a létezéséről, ha a leckéjüket kell megírnia. Szóval igazi lúzer.
Ám a békés névtelenségnek vége, amikor hátizsákjával véletlenül padlóra küldi az egyik izomagyú focistát, sőt egy hisztirohammal kombinált újraélesztést is bemutat a fél suli előtt… A kínos jelenetről készített videó azonnal fölkerül a YouTube-ra, és több millió kommentelő, meg persze az egész gimi Mackenzie-n röhög. De amikor egy népszerű rockbanda klipet készít a felvételről, a lány egy csapásra sztár lesz. A szerelemben viszont ugyanolyan lúzer, mint volt. Mert mi van, ha túl későn jön rá, hogy a nagy médiacirkusz közben elszalasztotta a tökéletes srácot, akinek egyáltalán nem kellett a felhajtás ahhoz, hogy észrevegye őt…

Saját véleményem:
Mackenzie sok lánnyal ellentétben nem vágyik népszerűségre, jobban örül, ha szürke kisegér módjára, észrevétlenül meghúzódhat a tömegben. Pasizás és bulizás helyett inkább két barátjának és a tanulásnak szenteli az idejét. 
Hihetetlenül okos csajszi, órákon csak úgy remekel, ami miatt sokan ki is használják, ő pedig minden zokszó nélkül segít megírni a többi diák leckéjét. Sőt a hőn áhított Macbook miatt még azt is bevállalja, hogy korrepetálja töriből a suli hokikapitányát, Logant.
Ám egy átlagosnak tűnő napon minden megváltozik. Mack véletlenül lelök a lépcsőn egy menő focistát, majd sokkos állapotban, a fél suli előtt újraélesztést végez rajta, miközben a srác azért küzd, hogy lelökje őt magáról. És amikor Kenzie azt hinné, a dolog nem lehet ennél kínosabb, kiderül, hogy valaki felvette az egészet, és feltöltötte Youtube-ra, ahol villámsebességgel terjedésnek indult. Alig néhány nap alatt több milliós nézettséget produkál, hírességek csámcsognak rajta, sajtósok lepik el... ráadásul a RedySet nevű rockbanda beleszövi bénázását legújabb videoklipjébe, és ezzel méginkább beindul Mack körül a felhajtás. Hirtelen a figyelem középpontjába kerül, paparazzók elől bujkál, sztárokkal bulizik, és szép lassan belezúg tanítványába...

"– Neked szótár van a szíved helyén, Mackenzie – mondta lassan.
És már ott se volt. Visszament a házba.
– Enciklopédia – javítottam ki."

Ez a könyv egy tünemény! Lélekbonbon. Pont azt adja, amit remélünk tőle: néhány órányi önfeledt kikapcsolódást. Egyáltalán nem akar többnek látszani, mint ami - és ez óriási pozitívum. Fiatalos, lendületes, humoros, nagyon csajos, amolyan modern köntösbe öltöztetett hamupipőke sztori.

Főhősnőnk, Mackenzie, a történet elején egy szürke egérke, aki igyekszik beolvadni a tömegbe, mindemellett kissé stréber, bénácska, könnyen kihasználható. 
Mindössze két barátja van, Jane a tanulásmániás csaj, és Corey, a laza, saját neméhez vonzódó srác - ők hárman szinte elválaszthatatlanok. Corey és Jane igyekszik terelgetni Kenzie-t, ezzel minimumára csökkentve a bénáskodását, amire szüksége is van.
Ám ennek dacára Mack lúzersége nem az a béna fajta, amit már tucatnyi hősnő esetében olvashattunk. Meglepő módon nem irritáló, sokkal inkább szórakoztató. Jókat lehet nevetni ügyetlenkedésein. Emellett pedig egy olyan karakter, akivel könnyen lehet azonosulni.
Nagyon tetszett benne a szómenése. Ha számára frusztráló, kényelmetlen szituba keveredett, akkor azt általában csacsogással igyekezett kompenzálni. 
Biztos láttatok már olyat, aki csak mondja, mondja és mondja, anélkül, hogy levegőt venne, és a végére totál sületlenségekhez lyukad ki. Na, ő pont ilyen. 
Logan társaságában ez a képessége különösen kiéleződik, hisz nem igazán tudja megérteni, hogy egy olyan menő srác - akit egyébként ugyanezen ok miatt le is néz -, mint a hokicsapat kapitánya, miért pont őt, a névtelen kis senkit kéri fel arra, hogy korrepetálja. Egy olyan lányt, akin mindenki átnéz.

"Amint belebújtam az első magas sarkúba, kicsit más ember lettem…és nem voltam biztos abba, hogy vissza tudok-e változni valaha."

A Youtube-videónak köszönhetően azonban a történet új irányt vesz. Az addig szellemként lézengő lány egy csapásra a figyelem középpontjába kerül. Újságok, tv-műsorok, sztárok kezdenek el foglalkozni vele. Elárasztják ruhákkal, szebbnél-szebb kiegészítőkkel, és amikor a ReadySet nevű híres rockbanda felhasználja videóját legújabb klipjéhez, mindez tovább fokozódik.
Kenzie ott találja magát egy médiacirkusz közepén, érdekből közeledő diákokkal és minden mozdulatát leső riporterekkel. Az élete egy csapásra megváltozik. 
A gátlásos lány ezek után egyre több olyan dolgot próbál ki, ami a korosztályára jellemző, és bizonyos esetekben még túl is szárnyalja azokat, hisz azért nem minden tini barátkozhat össze egy rockbandával...
Ha ennek a csavarnak az egészét nézem, kapásból azt mondanám, nem túl reális. Sőt a klip okán szerzői jogokba is bele lehetne kötni, de ez a könyv nem erről szól. Marni Bates, mint jótündér keresztanya suhintott egyet pálcájával, és varázsolt Kenzie-nek egy tökhintót, megmutatva nekünk, hogy egy magunkfajta, egyszerű lánynak is járhatnak ugyanazok a kiváltságok, amik az elit, népszerűbb rétegnek.
Élveztem, hogy bár a romantikus szál kezdettől fogva megvolt, mégsem arra került a hangsúly, hanem magára Kenzie-re. 
Érdekes látni, hogy egy lúzernek titulált, béna csaj hogyan éli meg a népszerűséget, mikén dolgozza fel azt, és milyen folyamatokon megy át, míg megtalálja valódi önmagát. Ha úgy vesszük, ez a könyv Mack karakterfejlődésére épül leginkább. És ehhez társulnak az egyéb, szórakoztató funkciót betöltő momentumok: mint a vip koncert, az első házibuli, első részegség, stb. Továbbá külön kiemelném a barátság, és a barátok fontosságát, akik végig jelen vannak, és mindig segítik, támogatják a lányt, ha kell. És bár Jane is aranyos, mégis Corey az, aki leginkább a szívemhez nőtt. Hatalmas figura a maga pörgősségével, mentalitásával. Plusz pont, hogy Marninak sikerült érzékeltetnie a karakterével, hogy attól még, hogy ő a saját neméhez vonzódik, ugyanolyan ember, semmitől sem különb, mint más. Ráadásul kapott egy külön szerelmi szálat is, aminek a kialakulása meglepett, de örültem neki, és szívesen olvasnék Corey kapcsolatáról egy külön könyvet, ha már Jane is kapott...
De nem mehetek el szó nélkül Logan mellett sem. *sóhaj* Keveset szerepel, de amikor megjelenik, uralja a jelenetet. Biztos vagyok benne, hogy olyan srác, aki minden olvasó szívét megdobogtatja majd a pimaszságával, kedvességével, lehengerlő stílusával és a sármjával. Mackkel eszméletlenül aranyosak együtt, akár veszekednek, akár nem. Gyönyörű vagy éppen rettentő vicces jeleneteik vannak. 
Összességében tehát azt mondom, ha egy aranyos, üdítő, romantikus és vicces, kicsit álmodozó történetre vágytok, remek karakterekkel, és egy saját rockbandával - akinek a tagjai egytől egyik fantasztikusak -, akkor ez a Ti könyvetek! A Segítség, Youtube-sztár lettem! egy fiatal, tehetséges írónőtől, fiatalokról fiataloknak szól. Tele olyan dologgal, amit tiniként mi is megteszünk/megtettünk, vagy álmodtunk róla. Marni Bates stílusa és karakterei megvettek. Egészen biztosan folytatni fogom a sorozatot.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Mackenzie, Logan, Corey, Tim, Jane
Kedvenc jelenet: Vicoria's Secret próbafülkés jelenete és a vége
Negatívum: -
Borító: 5/5




Idézetek


"– Eszerint törit tanulunk – tisztáztam a helyzetet. – És pénzt kapok érte?
– Miért, másfajta fizetségben reménykedtél? – Laza modora ellenére nem titkolta, milyen jól szórakozik. – Mert ha igen…
– A pénz rendben van – szakítottam félbe, és azt kívántam, bárcsak az ír-olasz génjeim ellenállóbbak lennének a pirulással szemben. – De miért van szükséged korrepetálásra? Elég értelmesnek látszol.
– És csak a kreténeknek lehet szükségük tanulótársra? Ezt akartad mondani?"
 
"A Victoria's Secretben dekkoltam Logannel, kezemben egy lila melltartóval és nyomomban a sajtóval.
Az életem vitathatatlanul furábbá vált, mint egy Tim Burton-film.
– Ide nem jut eszükbe bejutni – tájékoztatott Logan, mire leroskadtam a padlóra.
Bólintottam, és a lábfejemet bámultam.
– És… gyakran jársz ide?
Erre felnevetett. (…)
– Állandóan. Ide szervezem a randijaimat. Meghitt hely, nem?
– Szép a színhatás – mutattam a lila melltartóra és a rózsaszín ülőkére.
– A rózsaszín most a legmenőbb – mondta. – Állítólag.
Kihúztam a gumit a hajamból.
– Naná hogy! – vettem Menőre a figurát. – Én is tudom! Irtó milyen is… na, olyan!
– Pont olyan!"

"A srácok is megnéztek a folyosón, és szemlátomást leginkább az új, laza, szexi külsőm miatt. Vagy ez volt az ok, vagy mégis túl erősen húztam ki a szemem, és mindenki azt gondolta: „Huh, egy panda!”"

"– A srácok a szünetben csúfoltak. „Te Jane, én Tarzan” mondogatták. Kiskoromban tényleg a szívemre vettem – vigyorodott el. – Hanem Kenzie bevetette magát és a halálsugár-tekintetével rájuk rivallt: „Ő Jane, te hülye!”"

"Ami az észt és a szorgalmat illeti, Hermione Granger elbújhat Jane mellett. Ha nem temetkezik épp egy könyvbe az iskolai könyvtárban, akkor a Fikció Addikció antikváriumban tolja magába a cuccot."

"Logan Beckett ezzel szemben maga volt a tökély: klasszikus arcél, pénz, státusz, ráadásul ő volt a hokicsapat kapitánya. Hanem bocsássátok meg nekem, ha nem esem hasra ettől. Nem személyes érdem, ha valaki gazdagnak születik, szuper génekkel. A hoki sem bizonyít többet, mint hogy képes eltalálni a korongot. (Ide most képzeljetek egy kis szemforgatást.)"

"– Mindig az a legrosszabb, amikor nem tudunk valamit. Mert akkor ott marad az ember a megválaszolatlan kérdéseivel. "




Nyereményjáték


A Segítség, Youtube-sztár lettem történetének a kiindulópontja az, hogy a hősnő, MacKenzie véletlenül Youtube-sztár, majd alkalmi énekesnő lesz, miután feltöltenek róla a netre egy kellemetlen videót…
A mostani játékunkban jól ismert Youtube-sztárokat kell megtalálnotok, olyan előadókat vagy személyiségeket, akik a Youtube-nak által lettek (nemzetközileg) ismertek. Az adott személy nevét írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyereményed egy meglepetés Marni Bates-regény lesz.


Egy amerikai testvérpár előszeretettel tölti azzal idejét, hogy közkedvelt filmek, népszerű sorozatok, rongyosra nézett videoklipek paródiáit rendezik meg, készítik a díszletet, a jelmezeket, a sminkeket, a frizurákat és ha mindez nem lenne elég: ők maguk játsszák a főszerepeket is, és mindössze egyetlen kamerával dolgoznak.
Első videójuk az Alkonyat paródiája volt, ám azóta több, közkedvelt alkotás feldolgozását láthattuk tőlük, például: Harry Potter, Vámpírnaplók, A Gyűrűk Ura, Sweeney Todd, Karib-tenger kalózai, Éhezők viadala, Eleven testek, stb.
(Annyit segítek, hogy a fiatalabb lánynak ugyanaz a két ember a kedvenc színésze/példaképe, mint nekem: Johnny Depp & Heath Ledger)




Nézzetek be a többi állomásra is

03/09 Media Addict - Segítség, Youtube-sztár lettem!
03/10 Dreamworld - Segítség, Youtube-sztár lettem!
03/11 Deszy Könyvajánlója - Rocksztárt kaptam karácsonyra
03/12 Kelly Lupi olvas - Rocksztárt kaptam karácsonyra
03/13 Media Addict - Láthatósági mellény lúzereknek
03/14 Kelly Lupi olvas - Láthatósági mellény lúzereknek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése