2015. március 8., vasárnap

Komal Kant - Mire jó a rosszfiú?



A LOL-könyvek sorozat újabb taggal bővül, ugyanis a Móra kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Komal Kant: Mire jó a rosszfiú? c. regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja Luca és Ashton zűrös párosának fergeteges történetét.

2015. március 1-től, minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Komal Kant: Mire jó a rosszfiú?

Kiadó: Móra kiadó
ISBN: 9789631198560
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Kulcsár Júlia
Tetszett? Rendeld meg!

Fülszöveg:
Ashton keményen megdolgozott azért, hogy felküzdje magát a gimis tápláléklánc csúcsára. Amikor pozíciója váratlanul veszélybe kerül, bármire hajlandó, hogy mentse a menthetőt, még arra is, hogy segítséget kérjen a szomszédban lakó szexi rosszfiútól.
Luca és Ashton gyerekkorukban elválaszthatatlan barátok voltak, de évek óta szóba sem állnak egymással. A srácból mostanra tetkós, antiszoc rocker lett, aki enyhén szólva nem repes az örömtől, hogy kisegítse az elkényeztetett királykisasszonyt. Pláne nem úgy, hogy a pasiját kell alakítania!
A zűrös páros kezdetben legszívesebben megfojtaná a másikat egy kanál vízben, de az igazi gondok akkor kezdődnek, amikor kiderül, milyen félreértés miatt szakadt meg köztük a kapcsolat hét éve.
Eddig az tűnt lehetetlennek, hogy öt percnél tovább elviseljék egymást, most meg az, hogy öt percnél tovább levegyék a kezüket a másikról…

Saját véleményem:
Ashton valaha egy kedves, aranyos, egyszerű lány volt, ám egy tragédia következtében teljesen kifordult önmagából, s mostanra leghőbb álma az lett, hogy átvehesse a pomponcsapat kapitányságát és összejöhessen a suli legmenőbb pasijával.
Míg Ash otthon egy átlagos aranyos lány, aki odaadóan törődik öccsével, addig a suliban mindent elkövet, hogy a népszerű csapathoz tartozhasson. Nem számít mit kell ehhez tennie. Gond nélkül lenézi és kicsúfolja a kirekesztetteket, sőt ha kell, egykori legjobb barátját, az időközben tetovált rockerré vált Lucát és annak haverjait is a földbe tiporja a legapróbb lelkiismeret furdalás nélkül.
Csakhogy egy napon minden megváltozik. Legjobb barátnője tőrbe csalja, ráveszi Asht, hogy alázza meg egyik iskolatársukat, majd amikor a sekélyes szőkeség végre átvehetné a kapitányi posztot, Kance mindent kitálal az edzőnek. Mindezek után Ashtont felfüggesztik a csapatból, ráadásul az egész iskola ellene fordul, kiközösítik, megvetik, és teljesen egyedül marad. És ha ez még mind nem lenne elég, Kance lecsapja kezéről Olivert is, akiért olyan régóta epekedik...

Tartozom egy vallomással: engem ez a könyv teljesen beszippantott. Fénysebességgel faltam a lapokat, és azt kívántam, soha ne érjen véget. Nagyjából két hetet kellett várnom, hogy leülepedjenek bennem az érzések, különben most csak egy hosszú fangirl kitörést olvashatnátok. 
Nem mondom, hogy hibátlan regény, mert nem az. Számtalan dologba bele lehetne kötni, de az a helyzet, hogy baromira nem érdekel, hogy sablonos, egyszerű, még Ashton sekélyessége sem. Na jó, egy dolog talán mégis: a szemszínek leírásával ivósjátékot lehetne rendezni.
Ennek ellenére teljesen rabul ejtett. Úgy éreztem magam, mintha újra tinilánnyá váltam volna, annak minden előnyével, hátrányával, csacskaságával, bohóságával együtt. 
A Mire jó a rosszfiú? egy aranyos, humoros, könnyed, szórakoztató regény arról, hogy az életben nem szabad pusztán külsőségek alapján megítélni valakit vagy valamit. És ez az a mondanivaló, ami köré a történet épül.

Ashton személyében egy különös lányra ismerhetünk. Egyrészt rettentő felületes csajszi, aki a saját jólétéért bármire képes. Kicsúfolja, lenézi és megveti azokat, akik nem érnek fel a szintjére. A külsőségek embere - értve ezalatt a makulátlan külsejét, ruháit, és a jóképű és népszerű Olivert, akit meg akar kaparintani. 
Mondjuk ki nyugodtan: az a fajta szőke liba, akik a filmek/könyvek/valóélet menőcsajainak vezérét testesíti meg. Akinek az élete másból sem áll, mint a hírnévből.
Ám, ha megkapargatjuk ezt a csili-vili felszínt, akkor alatta egy egyszerű lányt találunk, aki egykor volt. 
Ash hosszú folyamat árán vált olyanná, amilyenné. Egyrészt nagy nyomást gyakorolt rá az az állandó megvető pillantás, amit az emberektől kapott az anyja múltbeli tettei miatt, másrészt a legnyomósabb ok: Luca. 
Lucával nem pusztán szomszédok voltak, hanem gyerekkori jóbarátok is. Mindent együtt csináltak, egészen addig, míg a fiú apja - aki Ashton életében is egyfajta apaként funkcionált - meg nem halt. A tragédia után a lány hiába próbálkozott a fiúnál, az elfordult, elzárkózott tőle. Teljesen elszigetelődött a külvilágtól, s emiatt megszűnt a barátságuk. 
Az eltelt évek során Ashtonhoz hasonlóan Luca is megváltozott. Tetováltatta magát, alapított egy rockbandát, és új haverokat szerzett.
Mostanra pedig kutya-macska viszonyba kerültek egymással. Ash lenézi Lucát és a haverjait a züllőt stílusuk miatt,  Lucáék pedig megvetik menő, mindenkin átgázoló csapatukat.

Eddig tiszta sor. Mind a két fél éli életét saját társaságával, küzd a céljaiért, de mint két egymás mellett elsikló vonat. Csakhogy, amikor Ash-t hátba támadja legjobb barátnője, és egyedül marad, olyanná válik, mint akiket lenézett. Sőt, még rosszabb, gonoszkodásainak és érdekismerőseinek hála, nem marad senki, aki kiállna mellette. De Ashtont nem olyan fából faragták, aki egykönnyen feladná. Így hát amikor a sors újra az útjába sodorja Lucát (aki időközben alakít külsején és így már inkább hasonlít álompasihoz, mint lúzerhez), új tervet eszel ki. Megkéri, hogy tegyenek úgy, mintha járnának, ezzel három legyet ütve egy csapásra: féltékennyé teszi Olivert, társaságot szerez magának, és megkaparintja a suli új trófeáját (Lucát).
Innentől kezdve olyanná válnak Lucával, mint két, ugyanazon a vágányon, teljes gőzzel egymás felé közelítő vonat. Ennek az eredménye pedig óriási robbanás.

Ash és Luca között kezdettől izzik a levegő. Hiába játsszák meg, hogy utálják egymást, még akkor is legszívesebben letépnék a másik ruháit. De mint tudjuk, a gyűlölet és a szeretet között igen vékony a határvonal, és ez esetükben tökéletesen érzékelhető is.
A történet nagy részét egyébként az ők se veled-se nélküled viszonyuk teszi ki. Noha mind a kettejüknek hiányzik a másik, és így vagy úgy, de vágynak rá, mégsem hajlandóak tenni az ügyben, vagy beismerni maguknak. Ennek hála azonban sok vicces vagy éppen tüzes pillanatnak lehetünk tanúi.
Imádtam a szóváltásaikat, és azt is, hogy másodpercek alatt jutottak el egyik véglettől a másikig (bizony, bizony, vannak fülledtebb jelenetek, természetesen a YA határain belül maradva, esetleg néha-néha egy icipicit átlépve azt). Rettentő jó kis páros.
Viszont, mint önálló karakterek...
Lucát nagyon-nagyon szerettem. Ő az a tipikus rosszfiúnak kinéző jófiú, akiben több rejlik, mint amennyit mutat. A tetoválásairól, a bandájáról, a kedvességéről és a pimaszságáról nem is beszélve.
Ashton... ő már egészen más ügy. Nem tudom azt mondani, hogy utáltam. Tulajdonképpen nagyon is megkedveltem őt. Ettől függetlenül akadtak pillanatok, amikor megráztam volna. A lekezelő stílusa miatt, és azért, ahogy kihasználta Lucát a saját jóléte miatt. De ez kellett a karakterfejlődéséhez, mert ő az, aki a legnagyobb változáson esik át. Tetszett, ahogy szép lassan magától döbbent rá dolgokra, és csiszolódott. Meg kellett élnie a legmagasabb csúcsot, lezuhannia, pofonokat kapnia ahhoz, hogy rájöhessen a hibáira, és arra, mik is a valódi értékek az életben.
Ami a többi szereplőt illeti, Kance egy igazi kígyó. Tökéletesen példázza azt, hogy a legjobb barátnőkből lesznek a legkegyetlenebb ellenségek, Oliver pedig az ügyeletes üresfejű, tesztoszteronbaba. Luca együttesének többi tagját ellenben szívesen megismertem volna jobban. Lazák, jófejek, olyanok, mint a tinik többsége, akik akár a haverjaid is lehetnének.
Összességében tehát úgy gondolom, ez a regény leginkább a tinikorosztályé (vagy azoké, akik szeretnék újra átélni ezt az időszakukat). Könnyed, fiatalos nyelvezetben, róluk és hozzájuk hasonló fiatalokról íródott sztori, minden olyan elemmel, ami ennél a korosztálynál dominál. Bulik, népszerűség, árulás, szerelmek, fellángolások, csacskaságok, ifjonti szenvedély. Tökéletes választás egy kellemes kis szórakozáshoz. Én pedig a magam részéről csak annyit mondok: szeretnék még Komal Kant könyveket, és ha minden ilyen LOL-könyv ennyire cuki, akkor holnap van egy körutam valamelyik könyvesboltba.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Luca, Eddie, Ashton, Hadie
Kedvenc jelenet: tópart, a konyhai akció, a fűnyírás
Negatívum: a szemszínek leírása ezredszerre is
Borító: 5/5




A sorozatról


A Mire jó a rosszfiú? a With Me sorozat első kötete. Minden regényben más-más páros kerül a terítékre, ilyen szempontból tehát szorosan  nem kapcsolódnak össze.

1) Mire jó a rosszfiú? (Impossible)
Luca Byron & Ashton Summers története

2) Falling for Hadie
Hadie Swinton & Lincoln Bracks története (Hadie-vel már az első részben találkozhattok)

3) Wrong Side of Town
Estella Markson & Vincent Madden története

4) First Chances
Hadie Swinton & Eddie Cavallari története (mind a kettejükkel találkozhattok az első részben - Eddie Luca egyik legjobb barátja)

5) The Chase
erről egyelőre nincs infó






Nyereményjáték


Luca apja halála után megváltozott. Haját feketére festette, testére tetoválások kerültek, és megalapította saját garázsbandáját. Mi pedig elirigyelve tőle ez utóbbit, úgy döntöttünk, megteremtjük a magunk rockegyüttesét, méghozzá nem is akármilyen tagokkal! A casting során magyar és külföldi kiválóságok közül szelektáltuk ki azt az öt kedvencünket, akikből létrehoztuk a Szkeptikus Spirál btk-s változatát.

Nektek nincs más dolgotok, mint..

1) ...elindítani kedvenc rockzenéteket (természetesen csak a hangulat megalapozása végett javasolt, de nem kötelező).
2) …az állomásokon található információmorzsák alapján kitalálni, melyik híres zenészről van szó, majd beírni a nevét a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. És ezt megismételni minden állomáson, hisz egy együttes csak akkor az, ha minden tagja megvan. (Kötelező!)
3) …keresni a blogturnés rockbandánknak egy frappáns nevet. (Nem kötelező, de extra pontokat ér.)
4) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő email-re, különben automatikusan újrasorsolunk.


1976. december 25-én születtem a finnországi Kitee-ben. Nyolc éves voltam, amikor zongorázni kezdtem, de 16 éves korom óta a szintetizátor az igazi hangszerem.
1996 júliusában egy saját együttes ötletével álltam elõ, amit eredetileg egy akusztikus bandának szántam. Felkértem a zeneakadémiáról megismert jóbarátomat, Tarja Turunent vokalistának. Végül Tarja energikus hangja változtatta meg eredeti elképzeléseimet a banda zenei világáról, és így alakultunk át szimfonikus power metal irányba. A bandában egyébként minden dalszöveget én írok. Inspirációimat a fantasy világából, - nagy rajongója vagyok J. R. R. Tolkeinnek és Walt Disney-nek - és a filmzenékbõl - azon belül is Danny Elfman munkásságából - merítem.Bár jelenlegi bandák pihen, én azért nem tétlenkedem...




Nézzetek be a többi állomásra is

03/03 Kelly Lupi olvas - Pomponlányok
03/05 CBooks
03/08 Dreamworld - A sorozatról
03/09 Zakkant olvas - Fun factok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése