2015. március 18., szerda

Shannon Hale - Ever After High 1.



Ki ne akarná megismerni a mesehősök gyermekeit? Itt az alkalom, hogy a Móra Könyvkiadó jóvoltából belepillantsunk a híres utódok középiskolai életébe az Ever After High sorozatban. 
Vajon az összes tini korú csemete elfogadja a neki szánt sorsot, vagy esetleg fellázad a már megírt története ellen? Megtudhatjuk A Mesehősök Végzetkönyve segítségével, amely az első regény a sorozatban.
Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével és fejtsétek meg az állomások feladványait! A sorozat első két megjelent részét mutatjuk be az olvasóknak összesen tíz állomáson keresztül.


Shannon Hale: Ever After High - A Mesehősök Végzetkönyve

Kiadó: Móra
ISBN: 9789631197532
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Bottka Sándor Mátyás

Fülszöveg:
Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tinigyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.
A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?
Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól.
Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…

Saját véleményem:
Raven Queen élete nem egyszerű. Már születésekor elrendeltetett a sorsa, ugyanis Holnemvoltországban az a szokás, hogy amint a mesehősök gyermekei betöltik megfelelő életévüket, ünnepélyes keretek között alá kell írniuk a Mesehősök Végzetkönyvét, s ezzel együtt elfogadniuk szüleik sorsát. Csakhogy Raven egyáltalán nem szeretne anyja, a Tükörbörtönben sínylődő, velejéig romlott Gonosz Királynő nyomdokaiba lépni. Ő inkább olyan, mint jóságos édesapja, mégis minden osztálytársa úgy kezeli, mintha máris mérgezett almákkal járkálna. De nem pusztán az emberek rettegnek tőle, hanem az állatok is. 
Raven ennek ellenére mindent elkövet, hogy bebizonyítsa, ő nem olyan, mint az anyja. Ráadásul képtelen elfogadni a neki szánt sorsot. Igyekszik minden követ megmozgatni, hogy megváltoztathassa végzetét. Ezt azonban nem csak a tanárai, de Apple White, Hófehérke lánya sem nézi jó szemmel. Apple már mindent előre eltervezett, elfogadta a rögös utat, ami rá vár az élete végéig tartó boldogság előtt, és ebből nem hajlandó engedni. Bármire képes, hogy meggyőzze Ravent, írja alá a könyvet, akár még súlyos szabályokat is áthág... Hisz, ha az egyik szereplő nem fogadja el a sorsát, a mese és annak további szereplői is megszűnnek...

"Minden mesébe kell egy gonosz! Egy ellenfél, aki miatt a hős nem kaphatja meg túl gyorsan azt, amire vágyik. Ellenfél nélkül nem is lenne mese!"

Mint a legtöbb gyerek a korosztályomból, úgy én is Disney meséken nőttem fel: Hamupipőke, Hófehérke, A kishableány, Csipkerózsika - hogy csak a hercegnőseket említsem. Ráadásul a Grimm mesék sem hiányozhattak az esti meseolvasós repertoáromból. És bár már közel sem vagyok kislány, a lelkem mélyén még mindig gyerek vagyok. A szívemnek örökké kedvesek lesznek azok a karakterek, akik hosszú-hosszú éveken át szórakoztattak, és akikből sosem volt elég. Így hát amikor megláttam az EAH fülszövegét, teljesen bezsongtam. Most komolyan: ki ne akarna Hófehérke, Ariel, a Gonosz Királynő vagy a többiek gyerekeiről olvasni? A szerző személye pedig már csak extra hab volt azon a bizonyos képzeletbeli tortán (Shannon Hale írta az Austenlandet is, ami nálam nagy kedvenc lett).

Az Ever After High egy bűbájos történet! Ciki, nem ciki, vállalom, EAH fan lettem, túl a két x-en. Nem is kicsit! Olyan szinten elvarázsolt ez az egész, hogy órákat töltöttem el az EAH weblapján, teszteket töltve, videókat nézegetve, sőt még regisztráltam is. Ó, és nekem kell egy Maddie és Raven baba! *kikapcsolja a fangirl énjét*
Ami a mesét illeti, hát az Csipkejó! Nem is tudnék konkrétan egy dolgot kiemelni belőle, mert minden tetszett az első szótól az utolsóig, beleértve a szóközöket és az írásjeleket is.
A helyszín varázslatos. Visszaköszönnek a mesékből jól ismert elnevezések, gyönyörű parkokban, csodaszép kastélytermekben, titkos szobákban vagy félelmetes erdőkben bolyonghatunk, miközben felbukkannak az olyan, mai korban divatos kiegészítők, amik manapság már a fiatalabb tinik körében is divatosak és nélkülözhetetlenek, gondolok itt elsősorban a facebookra, mobilra vagy a tabletre. De nehogy azt higgyétek, hogy csak így szimplán jelennek meg, ó nem! Mesésítve: Talebook, tükörfon, stb.
Mindemellett a suli és az órák is a szerző szédületes képzelőerejéről tesznek tanúbizonyság, hisz Shannon Hale olyan tanórákat talált ki, mint a grimmnasztika, általános gonoszkodás, kémitológia, mérgezettgyümölcs-tan, rémuralom-tan, megmentőre várás, vagy a  mesebédlő.
És ha már itt tartunk, egyúttal meg is ragadnám az alkalmat, hogy őszinte elismerésemet fejezzem ki a fordító irányába, amiért ilyen fantasztikusan sikerült átültetnie ezt a cseppet sem egyszerű szöveget a mi nyelvünkre. Ugyanis annyi beszélő név és elnevezés van benne, amik fontosak a hangulat megteremtéséhez, hogy nem lehetett kis munka ezt ennyire korrekten összehozni. Bár van egy olyan érzésem, hogy a gyerekek nem fognak minden, az eredeti mesékre utaló kis plusz poént észrevenni, de ettől függetlenül a mi szívünket melengetni fogja.

A történet látszólag Ravenről és Apple-ről szól, a döntéseik mégis kihatással vannak osztályukra, sőt, ha jobban belegondolunk egész világukra.
Raven egyébként egy aranyos, kedves, szerethető lány, akit végzete és gonosz édesanyja miatt beskatulyáznak. A legtöbb diák fél tőle, kerüli őt, s hiába tartozik az uralkodói réteghez, az kiveti magából. Mindössze két barátnője van, akik látják igazi valóját, egyikük Pinokkió lánya, Cedar,  másikuk a Bolond Kalaposé, Maddie.
Maddie hatalmas figura, nekem óriási kedvencem lett! Származását tekintve, gondolom nem lepődtök meg, ha az mondom: őrült egy csaj. Elképesztő dolgokat művel, furán beszél, tonnányi dolgot húz ki a kalapjából, a falon ülve teázik, és még sokáig sorolhatnám. Ráadásul az írónő remekül játszott a karakterével, hisz ő volt az egyetlen, aki képzeletbeli szócsatákat tudott vívni a mesélővel - mert naná, hogy még olyanunk is van -, s ezáltal még interaktívabbá vált a mese, hisz szegény mesélő bizony néha-néha elkotyogta magát...
A többi karakter elemzésébe azonban nem mennék bele, mert akkor egy soha véget nem érő bejegyzésbe torkollnánk. Röviden annyi, hogy mindannyian megfelelnek mesebeli szüleiknek. Irtó jókat nevettem egy-egy megmozdulásukon. De őszintén szólva szavakkal kifejezhetetlen az az élmény, amit ez az egész nyújt.
Ám akad még valaki, aki mindenképpen fontos: Apple. Elvileg ő lenne a jókislány, a megmentésre szoruló, szegény, meghurcolt hercegnő... Ellenben szerény véleményem szerint ő egy buta, sekélyes, önző lány, aki csak a saját érdekeit nézi. Neki legyen jó, aztán más le van ejtve. És bár utáltam őt, a Ravennel való kapcsolatát imádtam.  
Raven és Apple groteszk módon együtt igyekszik kideríteni, hogy meg lehet-e változtatni végzetüket, s ebben a kalandban noha végig összetartanak, támogatják egymást, mégis két ellenpólust képviselnek. Egyikük ragaszkodik a hagyományokhoz, másikuk viszont nem hajlandó beletörődni a kijelölt sorsába. Raven az, aki mer nyitni az új felé. Tulajdonképpen ő képviseli a döntési szabadság jogát. És ezzel egy olyan üzenetet közvetít, hogy merjünk önmagunk lenni, és harcoljunk az álmainkért. Ne engedjük, hogy olyasmit kényszerítsenek ránk, amik nem mi vagyunk, vagy nem tudunk azonosulni vele.
Mindent egybevetve tehát azt mondom, ha szeretnétek egy hihetetlenül bájos, vicces, varázslatos, izgalmas, fordulatos könyvet, melyben a modern és a régi mesevilág elemei keverednek, vagy egyszerűen egy kis kikapcsolódásra vágytok, akkor az EAH a Ti könyvetek. Nullától kilencvenkilenc éves korig, a család apraja-nagyja élvezni fogja! Ez a könyv kívül-belül csodálatos!


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Maddie, Raven, Dexter, Nevermore
Kedvenc jelenet: a harkályos
Negatívum: -
Borító: 5/5
Tetszett? Rendeld meg!




Kedvcsináló jelenet a könyvből


"Ekkor egy harkály reppent ki az erdőből, meglátta Cedart, és vidám, éles hangot hallatott.
- Ááá! - A lány futásnak eredt. A túl barátságos harkály utána. - Ááá! Harkály! Segítség! Harkály! Fából készült lány! Nem illik össze!
- Megmentelek! - kiáltotta Hunter.
- És kezdődik! - dörzsölte a tenyerét Cupid. - Jön az ingtépés!
Hunter valóban letépte az ingét, és hősies pózba vágta magát. Láthatatlan hangszerek dicső fanfárt zengtek. A fiú felkapta a fejszéjét, és üldözni kezdte a harkályt, ami Cedart üldözte.
- Ááá! Fejsze! - sikítozott Cedar még hangosabban futás közben. - Harkály! És fejsze! Ááá!
Egyre gyorsabban futott. A harkály vidáman libben utána, Hunter pedig fejszéjét lóbálva loholt a nyomukban.
Maddie ugrált és tapsikolt örömében."




Ever After High babák


balról: Briar, Apple, Raven és Maddie





Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!
A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!






Nézzetek be a többi állomásra is

03/10 Kelly Lupi olvas - Youtube sorozat
03/12 Deszy könyvajánlója - Az írónőről
03/14 Insane Life
03/16 Függővég
03/18 Dreamworld - Rövid jelenet & babák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése