2020. május 15., péntek

Elizabeth Lim - Fénytörések

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el Mulan világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.


Elizabeth Lim: Fénytörések

Kiadó:  Manó Könyvek
ISBN: 9789634038344
Oldalszám: 432 oldal
Fordító: Bús Teodóra

Fülszöveg:
Mi lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?
Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül...
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést... Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal.
Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot - és saját magát -, mielőtt még túl késő lenne?

Saját véleményem:
Én még annak a generációnak a tagja vagyok, akik Disney meséken nőttek fel. És bár nagyon szerettem a bátor lány történetét, a többi kedvencemtől eltérően nem néztem rongyosra. Most, huszonnyolc évesen jöttem rá, hogy azért, mert a Mulan jóval több mint egy mese. Az üzenete, az általa képviselt értékek, a történelmi múlt, és a karakterek belső vívódásai túlmutatnak azon, amit egy hétéves kislány be tudna fogadni.
Felnőve már értem, mit érez Mulan, amikor elbukik a vizsgán, vagy magára ölti apja páncélját, és hogy mik azok a belső kétségek, amik mardossák.
De vajon milyen hatással van rá a kiképzés? Hol húzódik a határ Mulan és álszemélyisége, Ping között? És egyáltalán... ki is valójában Li Shang? Minderre választ ad a Fénytörések, mely az eredeti mesén alapul, némi csavarral megbolondítva.

"– Van egy szólás, miszerint ide csak az léphet be, aki bátor, de csak aki értékes, az juthat ki innen."

Az Elizabeth Lim által életre keltett történet fent, a Thang Shau hágónál kezdődik, amikor is a túlerőben lévő hunok meglepik Shang megfogyatkozott csapatát, ám Ping fondorlatos tervével megmenti magukat. Csakhogy a Disney feldolgozástól eltérően Shang itt halálos sérülést szerez, és Mulan lesz az egyetlen, aki mindent elkövet, hogy életben tartsa kapitányát. Olyannyira, hogy amikor lehetősége adódik, a Shang család védelmező szellemével, ShiShivel, a kissé egoista, ámde melegszívű oroszlánnal nekivág Diyunak, az alvilágnak. A magát férfinak kiadó lány alkut köt Diyu királyával, melynek értelmében még azelőtt ki kell menekítenie Shang szellemét, mielőtt felkelne a nap, különben mindhárman ott ragadnak. A feladat nem egyszerű, odalent különféle trükkös szintek és veszélyek leselkednek hőseinkre, pokolfajzatok, szellemek, valamint maga a feledés asszonya, Meng Po tör életükre. Az út során szembe kell nézniük még önmagukkal is, megvívniuk belső csatáikat, túllépni önnön határaikon, felvállalni önmagukat, érzéseiket, és rájönni, mi is valódi céljuk.

Mindennek fényében bátran kijelenthetjük, hogy egy rendkívül komplex regényről van szó, olyanról, ami egyszerre figyel a kínai mitológiára, és arra, hogy megfeleljen az eredeti mesének.
Elizabeth Lim kellő körültekintéssel nyúl a témához, nem csak hogy sikerül megtartania a karakterek valódi, már ismert személyiségét, de jócskán tovább is mélyíti azokat, rengeteg pluszt adva hozzájuk. Különösen igaz ez Li Shangra, aki engem például mindig is hidegen hagyott, a Fénytörésekben viszont valósággal beleszerettem. A szerző olyan érzelmi mélységet visz karakterébe, amitől élővé válik. Mulan esetében pedig sikerül megtartania a figura esszenciáját, és azt szem előtt tartva, még sokrétűbbé varázsolni őt.
A mese középontjában egyébként mindig is az önkeresés állt, az, hogy a tradíciók és elvárások közepette, hogyan képes magára találni és érvényesülni valaki, akinek a nép szemében nem lehet szava. Ebben a regényben ez sokszorosan visszaköszön, Mulan fizikai és lelki értelemben is óriási utat tesz meg kezdet és vég között, kitartása számtalanszor próbára tétetik. Láthatjuk őt megtörni, emberfeletti módon küzdeni, áldozatot hozni.

A karakterfejlődés mellett azonban akad még valami, ami legalább annyira fontos eleme a regénynek, ez pedig nem más, mint maga Diyu. Diyu a kínai mitológiában a halottak labirintusszerű birodalma mindenféle kamrákkal és szintekkel. Ide kerülnek az eltávozott lelkek, s attól függően, Yama király miként ítéli meg őket, különféle sorsok várnak rájuk. A legjobbak attól függően, hogy van-e még dolguk a Földön vagy sem, újjászülethetnek, vagy a mennyekbe mehetnek, míg mások különféle megpróbáltatásokat kénytelenek kiállni szellemként (ezek elég széles skálán mozognak), hogy aztán eljussanak az alvilág fővárosaként emlegetett Youduba, ahol ismételten ítéletet mondanak felettük.
Mulan és társai rengeteg szintre eljutnak, szépekre, ravaszakra, hátborzongatóakra. Menekülésük közepette végigkalauzolnak minket a mitológiai alvilág legmeghatározóbb részein, miközben olyan legendás alakokkal találkoznak, mint Meng Po, a felejtés istennője. De ha már mitológia alakoknál tartunk, Shang védőoroszlánja, ShiShi is ilyen.

Összességében tehát úgy gondolom, ahogy a mese, olymódon ez a könyv is jóval több egyszerű történetnél. A Fénytörések egyszerre szórakoztató, kalandos és mély utazás az alvilág és a lélek útvesztőiben. Elizabeth Lim pedig egy olyan szerző, akinek érdemes megjegyezni a nevét.
Én a magam részéről leírhatatlanul szerettem ezt a történetet, a részemmé vált, olyannyira, hogy az utolsó sorok után napokig kínzó ürességet éreztem magamban. Hiányoztak Mulanék. ...amennyiben nagyon nagy szavakkal akarnék dobálózni, azt is mondhatnám, ez a történet még a Disney mesénél is jobb lett. Tanulságos, érzelmes, jól felépített, izgalmas. Ha szeretitek a retellingeket, netán rajongtok Mulanért, bátran vágjatok bele! (És ha utóiratként elfogadtok egy jótanácsot: olvasás előtt nézzétek meg a mesefilmet, mert rengeteg utalás van benne, és még az olyan apróságos is nagy horderővel bírnak, mint a cseresznyevirág vagy a hajtű.)


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Mulan, ShiShi, Shang
Kedvenc jelenet: tükörterem
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Sorsfordító történetek #1, de önálló kötet





Ki lennél a történetből? 
Ha kitöltötted, írd meg, kíváncsian várom.






Nyereményjáték


Mivel a Fénytörések című könyv a Mulan című mesét dolgozza fel, így a mostani nyereményjáték keretében olyan kérdéseket kell megválaszolni, amelyek összefüggésbe hozhatók Mulannal valamilyen módon. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket bloggereinknél találtok.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mushu egy régi kínai legenda, a Mulan egyik fontos szereplője. Eredetileg egy őrző-védő sárkány, akit azonban valamilyen baklövése büntetésben részesítették. Mi ez a büntetés? 




Nézzetek be a többi állomásra is

05/12 Csak olvass!
05/14 Csak olvass! - Diyu
05/16 Dreamworld
05/18 Utószó
05/20 Dreamworld - Mulan legendája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése