2020. július 2., csütörtök

Whitney G.: Barátod: Carter



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából idén nyáron egy újabb Whitney G. regény kerülhet fel a magyar olvasók polcaira. A regény során ez alkalommal egy aranyos, ‘legjobb barátokból szerelmek’ típusú történet kibontakozását követhetjük végig. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!


Whitney G.: Barátod: Carter

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634577881
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Szarvas Szilvia

Fülszöveg:
Barátok ​vagyunk.
Csak barátok. De tényleg…
Arizona Turner negyedik óta a legjobb barátom.
Akkor is az volt, amikor éppen „utáltuk” egymást.
Az első csókokon, az első randikon, az első csalódásokon át támogattuk egymást.
(Még az egyetemeink is pár perc távolságra voltak egymástól…)
Annyi éven át – mondjon bárki bármit – sose léptük át azt a bizonyos határt.
Nem is gondoltam rá. Nem akartam rá gondolni.
Ám egy éjszaka minden megváltozott.
Legalábbis mindennek meg kellett volna változnia…
Barátok vagyunk. Csak barátok.
Mondogatom, amíg ki nem derül, tényleg „csak” a legjobb barátom-e…
Üde, szívderítő olvasmány tavaszi töltekezéshez, nyári strandoláshoz, őszi lazuláshoz és téli kuckózáshoz.
Szurkolj te is a bimbózó románc hőseinek!

Saját véleményem:
A spontán választott könyvek sokszor nagyobb benyomást gyakorolnak az emberre, mint gondosan kiválasztott társaik. Nyomot hagynak bennünk, vagy éppen azt az élményt adják meg, amire a lelkünk akkor, abban a pillanatban szomjazik. Az enyémnek pedig nagyon nagy szüksége volt már egy cuki, vicces, szenvedélyes sztorira, olyanra ami kikapcsol és egyszerűen csak örömmel tölt el, és a Barátod: Cartertől pontosan ezt kaptam.

"Vannak emberek, akiket csak egy szóra, vannak, akiket egy időre, és vannak, akiket örökre mellénk sodor az élet."

Whitney G. legújabb - magyarul is megjelent - regényében a fiú-lány közti barátság játssza a központi szerepet. Ezzel egyidejűleg pedig természetesen megjelenik az az örök érvényű kérdés is, hogy létezhet-e ilyen anélkül, hogy az egyik fél többet érezne a másik iránt. Mondhatni klasszikus téma, s ilyetén akár klisésnek vagy lerágott csontnak is titulálhatnánk, hiszen zsánerét tekintve majdhogynem borítékolható a végkimenetel.
Nem fogok hazudni, Whitney G. történetében nincs semmi új vagy világmegváltó, és valószínűleg nem is Carterék fogják eldönteni ezt az igen vitatott kérdést, hogy létezhet-e barátság ellenkező neműek között. Amit ők tudnak adni, azt vegytiszta szórakozásként lehetne leginkább aposztrofálni.

"– Szerinted lefeküdhet a srác még egyszer a legjobb barátjával úgy, hogy közben ne csesszék el a barátságukat?
– Azt hiszem, nagyon is lehetséges… utána pedig felmérhetik a károkat."

A főszereplők közti barátság a múltban gyökerezik, kezdeti unszimpátiájuk fordul át egy ponton barátsággá, s szilárdul meg az évek során. Arizona és Carter között eltéphetetlen kötelék alakul ki, egymás támaszaivá, bizalmasaivá válnak, és ahogy felnőnek, szó szerint mindent megosztanak egymással, tabuk nélkül, legyen szó szexuális élményeikről, gyantázásról, örömről vagy bánatról. Kapcsolatuk ezen a ponton gyönyörű, a visszaemlékezős részek szépen kiegészítik a jelen eseményeit, miközben a két idősíkon haladva feltárul előttünk közös életük - benne megannyi élménnyel. A legjobb barát fogalmának megtestesítői ők ketten, fergeteges, ahogy egymást ugratják, húzzák, vagy éppen vigasztalják, számtalan önfeledt pillanatot okozva az olvasónak.
Egy ponton azonban, amikor Arizonának már csak mindössze néhány hete maradt a városban, mielőtt elrepülne, hogy megvalósítsa cukrász álmait, elérkezünk ahhoz a bizonyos vízválasztóhoz, amikor szereplőink váratlanul elkezdenek máshogyan tekinteni egymásra; szenvedély lobban köztük, olyan események láncolatát indítva el, melyek igen kockázatos eredményekkel járhatnak. E változás elsőre meglehetősen hirtelen, ám a szerző folyamatosan vissza-vissza vezeti olvasóját a múltba, megmutatva, hogy mégsem annyira légből kapott az egész, hogy Arizona és Carter kapcsolata kezdettől fogva különleges - nem skatulyázható be. Ettől függetlenül ez nem az a könyv, ahol nagy érzelmi kitöréseket kellene várni, ahogy fentebb is említettem, végig megmaradunk a szórakoztató műfajban sok-sok humorral, szenvedéllyel fűszerezve, miközben figyelemmel kísérhetjük egy csodálatos barátság új szintre emelkedését, és azt, hogy mindezt hogyan élik meg a felek.
A regényt mindemellett kiegészíti Carter sportmúltja, Arizona sütésmániája (ami sokszor meglehetősen komikus helyzeteket szül), és furcsa barátaik, na meg a huszonévesek mindennapjai.

Mindent egybevetve én hihetetlenül szerettem ezt a könyvet. Annyira üde, könnyed és fiatalos! Kikapcsol, szórakoztat, boldogsággal tölt el - és számomra ez a legfontosabb. Mindegy mennyi hibája van, hány sebből vérzik, ha közben megadja azt az érzelmi elégedettséget, amit várok tőle. Ennek szellemében tehát bátran ajánlom a zsáner kedvelőinek, valamint azoknak, akik szeretnének egy laza, önfeledt szórakozást garantáló regényt tartani a kezükben; és ahogy a fülszöveg is állítja: strandoláshoz, lazításhoz, kuckózáshoz tökéletes.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Carter, Arizona
Kedvenc jelenet: gyantázós beszélgetés
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyekben a szereplők közötti több éves barátság alakul át lassan valami többé. A rafflecopter dobozba kérjük írjátok be az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Amikor az ajka az ajkamhoz ért, tudtam, hogy minden eldőlt. Ezt nem lehetett átgondolni vagy mérlegelni a jó és rossz oldalait. Amikor Liam megcsókolt, minden a helyére került, és úgy volt, ahogy lennie kellett.”




Nézzetek be a többi állomásra is

06/17 Deszy könyvajánlója
06/19 Sorok között
06/21 Angelika blogja
06/23 Fanni’s Library
06/25 Veronika’s Reader Feeder
06/27 Dreamworld - Idézetek
06/29 Dreamworld
07/01 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése