2020. július 19., vasárnap

Micol Ostow - A kezdet



A Riverdale, miután karakterei képregény formájában sok ember szívébe beférkőztek, sorozatként is meghódította a világot. A 2017-ben debütált adaptáció töretlen népszerűségének hatására született meg az előzményeket összefoglaló könyv Micol Ostow tollából, melyet a Maxim kiadónak köszönhetően ettől az évtől magyarul is olvashatunk. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolnak bloggereink a regényről, és esetleg szert is tennél egy példányra belőle!


Micol Ostow: Riverdale - A kezdet

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN:9789634992196
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Sárossy-Beck Anita

Fülszöveg:
A Riverdale című nagy sikerű Netflix-sorozat első évadának előzménysztorija! Imádod a sorozatot, és nem tudsz betelni vele? Vagy még nem kezdted el nézni, de kíváncsi vagy rá? Akkor ez a regény neked szól! Hagyd, hogy beszippantson Riverdale városának rejtélyes világa!
A vörös hajú Archie, Jughead, a szavak mestere és a jó kislánynak tűnő Betty hosszú évek óta minden nyarat együtt szoktak tölteni. Ez a mostani azonban más, mint az eddigiek. Archie egy titokzatos személy miatt kifordul önmagából, sportolás helyett gitározik és dalokat ír, elhanyagolva a magányos Jugheadet, akinek a rossz társaságba keveredő apja miatt igazán szüksége lenne egy barátra. Ráadásul most Betty sem tudja megoldani a problémákat, ugyanis Los Angelesben gyakornokoskodik egy magazinnál, és folyton keresztbe tesz neki, ami megnehezíti, hogy elfojtsa a benne lakozó sötétséget – megvannak a maga gondjai: valaki nem beszélve arról, hogy bármit tesz ellene, még mindig arról a bizonyos vörös hajú szomszéd fiúról ábrándozik. Aztán ott van még a pletykalapok üdvöskéje, az IT-lány Veronica, aki alól szép lassan kihúzzák a luxustalajt a családja nem túl tisztességesen szerzett vagyona miatt, és ezáltal egyre közelebb kerül Riverdale-hez, ahol nem is tudja, mi minden várja majd.

Saját véleményem:
Feltehetőleg egy orbitálisan nagy kő alatt élek, ugyanis egészen addig, míg a kiadónál szembe nem találtam magam Micol Ostow regényével, semmit sem tudtam a Riverdale nevű jelenségről. Valamiért mégis megragadta a figyelmemet ez a könyv, és arra ösztönzött, hogy minden aggályomat sutba hajítva, adjak neki egy esélyt. Őrültségnek tűnt belevágni, miközben tudtam, hogy arra a sorozatra épít, amiből egyetlen részt se láttam még - hovatovább azt se tudom, miről szól. De megtettem, és egy percig se bánom.
A hozzám hasonló olvasók fejében persze joggal foganhat meg a kérdés: olvasható-e így? Nos, a válasz az, hogy igen, mindazonáltal érdemes legalább az első évad első 5-10 percébe belekukkantani, hogy képbe kerüljünk, minek a kezdetén is járunk - figyelembe véve, hogy ez egy előzményregény.

"Mert a pillangóhatás folytán minden apró dolognak kiszámíthatatlan – és néha katasztrofális – következménye lehet. Elég egyeten cselekedet, ami azután továbbgyűrűzik. És a végkifejletet senki nem látja előre."


A történet mindössze egyetlen nap eseményeit meséli el, azét a napét, mielőtt Veronica Lodge megérkezne Riverdale-be, és eldörrenne egy bizonyos lövés az erdőben. A napét, amikor négy fiatal sorsa akaratlanul is elkezd összefonódni Riverdale-lel és egymással. Ennek szellemében a kötet három nagy fejezetre tagolódik: július negyedike reggelére, délutánjára és estéjére. Az igazság viszont az, hogy ennél jóval nagyon időintervallumot ölel fel a visszaemlékezéseknek, -utalásoknak hála, melyek segítenek megérteni az egyes karakterek kapcsolatrendszerét és problémáit. Utóbbiakból pedig jócskán akad.

A három elválaszthatatlan jóbarát - Jughead, Betty és Archer - egymástól távol töltik a nyarat. Míg a félénk Betty LA-ben gyakornokoskodik egy ármánykodó kollégákkal teli magazinnál, addig legjobb barátja, egyben plátói szerelme új területen próbálja ki magát: a zenében. Csakhogy Archie számára mindez olyasmi, amiről úgy véli, titkolnia kell mások előtt - retteg sporttársai, és barátai véleményétől. Új szenvedélye ráadásul egy tiltott tanár-diák viszonyt is magával hoz, és a valaha megbízható srác egyik napról a másikra szétszórttá válik, hazudozni kezd és cserben hagyja haverját, Jugheadet. Jug bánatában úgy dönt, kideríti mi áll Archie fura viselkedésének hátterében, ám nyomozása során egészen új, családját érintő problémával szembesül, olyannal ami alapjaiban rengeti meg életét. Pontosan úgy, ahogyan a Riverdale-től távol élő elkényeztetett, milliárdos csemete, Veronica fényűző élete is száznyolvan fokos fordulatot vesz néhány óra leforgása alatt. Mindezidő alatt pedig tucatnyi egyéb dolog is történik a srácok körül, olyasmik, amik valamilyen módon életük meghatározó elemévé lényegülnek majd.

"A dolgok változnak, még egy olyan kisvárosban is, mint Riverdale, ahol az ember azt gondolná, hogy mindig minden ugyanolyan."

A kezdet rejtélyekkel teletűzdelt, baljós hangulató történet, melyben az emberi sorsok játszák a főszerepet. Izgalmas, lendületes és trendi. A szerző pedig nagyon ügyenes játszik a különféle hangulati elemekkel, és változtatja azokat, attól függően, hogy éppen milyen érzelmet kíván kiváltani olvasójából. 
Egyetlen dologgal viszont nem sikerült kibékülnöm, méghozzá az idővel. Ahogy fentebb említettem, a könyv alapvetően huszonnégy óra eseményeit dolgozza fel, ám ezen belül rengeteget ugrál, amitől számomra sokszor nagyon kuszává vált - és ha teljesen őszinte akarok lenni, a végére totálisan belezavarodtam, hol is tartunk éppen. Ám mindezen túlmenően imádtam, hogy olyan témákat kapirgált meg, amik a tinik életében meghatározó erejűek, legyen szó önmagunk elfogadásáról, a magányról, a család, vagy a barátság fontosságáról. A borongós, már-már horrorfilmbe illő hangulatát pedig egyenesen imádtam! Épp úgy, mint a különféle kis sms- vagy üzenet részleteket, amik bár látszólag nem kapcsolódtak szorosan a jelen eseményeihez, mégis sorsdöntő szereppel bírtak a későbbiekre nézve - és úgy gondolom, a sorozat rajongói számára komoly easter eggeket tartalmaztak. 

Mindezt figyelembevéve kijelenthetem, hogy elindultam a Riverdale nevű lejtőn, belevetettem magam a sorozatba, és epekedve várom, hogy a kezemben tarthassam a könyv második részét. Akár Riverdale rajongók vagytok, akár nem, ha szeretitek a borongós hangulató, rejtélyes tinidrámákat, akkor A kezdetet nektek találták ki!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jughead és Archie
Kedvenc jelenet: Veronica veszekedése az üzletben
Negatívum: az időbeli ugrálások
Borító: 5/5
Sorozat: Riverdale #1




Nyereményjáték


A Riverdale világa elsősorban az ikonikus szereplői miatt válhatott ennyire népszerűvé a közönség körében. Játékunkban ezen karakterekre jellemző megszólalásokat hozunk, nektek csupán annyi a dolgotok, hogy kitaláljátok, ki mondhatta ezeket.Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"…Igen, tudom, most mire gondolsz: egy elkényeztetett gazdag lány vagyok, aki egy mesevilágban él. És ebben száz százalékig igazad van. De nem fogom emiatt rosszul érezni magam."




Nézzetek be a többi állomásra is

07/09 Readinspo
07/11 Sorok Között
07/13 Hagyjatok! Olvasok! (extra)
07/15 Könyv és más
07/17 Hagyjatok! Olvasok!
07/19 Dreamworld
07/21 Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése