2020. július 22., szerda

Blogturné extra - A Mediciek hatalma 2.



A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Michele Gazo regénye, A Mediciek hatalma második kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere bemutatja a Lorenzo de' Medici és családja életét prezentáló, ármánykodással, tiltott szerelemmel és összeesküvésekkel teli regény folytatását, mely alapján TV sorozat is készült Daniel Sharman és Sean Bean főszereplésével. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Firenze történelmét és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.



Kedvcsináló idézetek


"– Azon a napon, amikor a művészet és a tudomány lesz az ember egyedüli vágya, a világ megleli a helyes utat, és a politika végre az intrikákkal és a problémákkal együtt háttérbe szorulhat."

"– (…) a hatalom lángjával nehéz úgy ügyeskedni, hogy az ember ne égesse meg magát."

"– Sokszor a jövő miatti aggodalmunkban siettetjük az eseményeket…"

"– Van úgy, hogy a szívet alá kell vetni az értelemnek, messer (…), hogy életben maradjunk ezen a világon. Néha pedig erővel kell fellépnünk, hogy érvényre juthasson a harmónia."

"– Nem tudtam nem észrevenni, hogy az ön kardja le van kötözve. Bármilyen ok késztette is erre, azt javaslom, oldja fel fogadalmát.
– A szalag minden egyes nap arra emlékeztet, hogy a küzdelem előtt mindig a békés megoldásra kell törekedni."

"– Ön elveszíti a szerelmét, majd talál egy másikat. De én a múzsámat veszítem el, és mi lesz akkor a művészetemmel?
Hátrafordult, és a visszautasított remekművet figyelte. Mi tévő legyen most, amikor végre megtalálta azt az ihletforrást, amiből művészete töltekezhet?
– Hogy hasonlíthat össze egy félbehagyott festményt két összetört szívvel? – fakadt ki Giuliano dühösen.
– Miről beszél? Ez a festmény a világ teljességét jelképezi!
Giuliano haragja egyre nőtt.
– Ez a festmény? Ez a festmény egy nagy nulla! – sziszegte, és mielőtt még Sandro közbeléphetett volna, felkapta a képet az állványról, és a földhöz vágta. – Látja? Csupán egy darab fa és egy kis összekent vászondarab!"

"Bárki húzhat néhány ecsetvonást egy vászondarabra, és mondhatja, hogy jelent valamit – fordult végül Sandróhoz. Lemondóan rázta meg a fejét. – De az az igazság, hogy a művészet semmit sem jelent. Csupán a fantázia szüleménye. A szerelem viszont valóságos. Simonetta önnek csupán egy tárgy volt, nekem viszont ő jelentett mindent. A művészet soha nem kerülhet olyan közel a szépséghez, mint a szerelem."

"Mindig is úgy érezte, hogy a politika csak akadályozza a műve megvalósításában, de lám, a szerelem és a művészet is félelmetes ellenségek lehetnek."

"– Azt hiszed, hogy művészettel és politikával le tudod győzni az ellenségeidet. De a világ egy százfejű fenevad, ami újra és újra belénk mar. " 

"– Megölni vagy megöletni egyre megy, a lényeg mit sem változik. Mind a halál áldozatai vagyunk! – tört ki Giulano. – És minden egyes nap táncba hív minket várva, hogy a zene véget érjen, és az örök csend árnyékként boruljon ránk.
Lorenzo csendben hallgatta fivérét.
– Mind bűnösök vagyunk és kárhozottak – mondta Giuliano. Felnézett, majd körbetekintett, mintha a világ teljességét kívánná magához ölelni. Majd ismét Lorenzóhoz fordult, és reszkető, halk hangon hozzátette:
– Az egyetlen útja annak, hogy boldoguljunk a bűn irányította valódi világban, ha Cosimo nagyapánkhoz hasonlóan viselkedünk: ha kíméletlenebbek vagyunk, mint ellenségeink."

"Szemében a tűz egyre perzselőbbé vált.
– Azonban a hosszú évek alatt volt, aki mindvégig azon mesterkedett, hogy a világot a káoszba taszítsa. A szépség ígérete, ami az embert az isteni szféra közelébe emelhette volna, istenkáromlásnak számított a szemében. Rosszindulatú, megvetésre méltó férfiak munkálkodtak ezen, így minden igyekezetem hiábavalónak bizonyult, az őrület pedig a mai napon tetőzött. A mai napon megszegem az eskümet. Eljött az ideje, hogy végérvényesen kiűzzük a rosszat a városunkból és a jövőnkből."



Nyereményjáték


A név hatalom. Mostani játékunk során minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, melyik híres - a Medici családdal kapcsolatban álló - történelmi személyről szól. Ám a feladat ennyinél nem ér véget! Szókeresőnkben keressétek ki, melyik sor vagy oszlop rejti a teljes nevet, és írjátok be a megfelelő betű- és számjeleket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. (Pl.: Leonardo da Vinci = 18.sor D-R)Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Lorenzo de' Medici szeretőjeként híresült el.




Nézzetek be a többi állomásra is

07/18 Betonka szerint a világ…
07/20 Könyv és más
07/22 Dreamworld - Idézetek
07/24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése