2020. július 6., hétfő

Tíz érdekesség a Jégvarázs világából




A Jégvarázs című mese 2013-ben hódította meg magának a közönséget, azóta töretlen az emberek rajongása a rajzfilm iránt. Kicsik és nagyok egyaránt odavannak Elza és Anna nagyszerű történetéért. De vajon mi lett volna, ha a két lány egymástól külön nőtt volna fel és egyáltalán nem emlékezne egymásra? Mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el a Jégvarázs világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.



Tíz érdekesség a Jégvarázs világából


1) Emlékező víz vs. Elzát hívogató hangok
A víz valódi természetét ugyan még ma sem ismerjük, ám Jacques Benvenist, francia immunológus felfedezte, hogy a víz különleges, emlékező tehetséggel rendelkezik, ami által képes digitálisan rögzíteni, majd újraírni más vizeket.
A Jégvarázs alkotóira mindez ihletőleg hatott, ugyanis a mese 2. részében, amikor Elza megérkezik a különleges jégbarlangba, annak falain emlékképek villannak fel előtte
Ahtohallan vízében, mely korábban rögzítette, majd később újraírta Idunna királyné emlékeit.

2) Kétvilág elmélet és Elvarázsolt erdő
A Jégvarázs második részében központi szerepet játszik az Elvarázsolt erdő, melyet a lányok nagyapjának, Runeard királynak az árulása-, valamint az azt követően kirobbanó csata után a természet szellemei ködbe borítottak. Így lakói, a természet szellemeivel összhangban élő northuldrák párhuzamosan élhették életüket a látható világ embereivel, épp úgy, ahogyan azt a platóni kétvilág elmélet is mondja:
"Platón filozófiájának lényege a két világról szóló tanítás, az ún. ideatan. Eszerint az érzékek által megismerhető látszatvilág, a Mi Világunk csak tökéletlen tükröződése a szellem, az ideák tökéletes világának.
A Másik Világ szemben áll a Mi Világunkkal, ez a Szellem (értelem) tökéletes világa, ami a téren és időn túli világ. A Másik Világban az ideák is létező dolgok, de lényegileg mások, mint az evilági dolgok: az evilági osztálybeli dolgok összetettek, elpusztíthatók, változékonyak és láthatóak, az ideák ellenben nem összetettek, elpusztíthatatlanok, időtlenek, önmagukkal azonosak." - írja a .sapientia.ro

3) Rúnakövek vs vikingek
Továbbra is a mese második részénél maradva, érdemes megvizsgálni azt a négy kőoszlopot, melyek Arendelle és az Elvarázsolt erdő határán állnak. Az oszlopok nagyban hasonlítanak az ősi viking sírkövekre, mi több a beléjük vésett jelek (a négy ősi elem) is a viking kultúrára utalnak, és mint tudvalevő,  az ókori északi népek hittek a szimbólumok erejében. Az ő hitrendszerükben minden rúna valamilyen természeti elv, vagy hatalom jelképének számított: a mágia rejtélyes kellékeinek, szent jeleknek és varázsigéknek, melyek mélységes titkokat rejtenek.

4) Nokk, a vízi szellem
A Jégvarázs második részében megjelenik az öt ősi elem, melyek majd' mindegyikéhez társul valamiféle fizikai megnyilvánulás is. Ilyen Nokk, a víz szelleme is, aki - részben - egy valós germán mitológia alapján született. A nokk - vagy másként nix, nixie - csintalan alakváltó, aki örül, ha sikerül áldozatát vízbe fullasztania. Tulajdonképpen a szirén északi megfelelője, ami gyakorta varázslatos dalokat játszik hegedűjén, így csábítva a vízbe nőket és gyermekeket. Több alakban ábrázolják - köztük lóként is; a Jégvarázs stábja pedig ezt az alakot választotta, mivel úgy vélték, építő jellegű kihívást jelenthet Elza számára

5) Nokk és a skandináv mitológia
A Nokk alakját nem csupán a germán, hanem a skandináv mitológia is inspirálta, méghozzá nem is kicsit: "A backahast egy alattomos vízi lény a skandináv mitológiában, mely párhuzamra hozható a skót kelpiével. Skandináv megnevezése eredetileg bäckahäst, melyet az angolok „brook horse”-nak, azaz pataki lónak fordítottak.
A legenda szerint át tud változni egy kisebb csónakká, vagy a fejét a vízben tartva képes úszni, így akár úgy tűnhet, mintha egy átlagos farönk lenne – vagy csak egy vízbe fúlt ló. Bárki, aki megközelíti, tragikus végre számíthat, ugyanis a hajó hirtelen elsüllyed – utasával együtt -, a farönk/ló pedig hirtelen megelevenedik, megragadja az áldozatot és belehúzza a vízbe. A vízbekerültet aztán nem ereszti, hanem fölfalja.
Más leírások pedig úgy jelenítik meg őt, mint egy pompás állatot, aki a tavak, folyók partján tűnik fel, leginkább ködös időben. Bárki, aki fölül a hátára, soha többé nem lesz képes leszállni róla. A ló a vízbe ugrik, magával rántva lovasát is, s el nem engedi, amíg az meg nem fullad.
Azonban néhány embert, akik tudtak a legendájáról, nem tudott becsapni, sőt, a történetek szerint volt, hogy magát a lovat csapták be. A backahast erős, gyors lény – az emberek kiválóan ki tudták volna használni természeti adottságait a földjeik művelésére, fölszántására, hiszen bármely lónál szívósabb volt. Létezik egy mese egy lányról, akinek sikerült becsapnia a lényt és munkára fognia." (forrás: afantasyfoldje)

6) Bruni és a tűz
Emlékeztek a kis szalamandrára, Brunira, a tűz szellemére? Felmerülhet a kérdés, miért pont szalamandra? Egyáltalán... egy hüllő hogyan kapcsolódhat a tűzhöz? Nos, a válasz talán meglepő lesz, de Arisztotelész úgy tartotta, ha egy szalamandrát tűzbe rakunk, az elalszik. Plinius, római természettudós szerint pedig a szalamandra kizárólag tűzben él, mert bőre olyan hideg, hogy a lángnyelveket is csak langyos simogatásnak érzékeli.

7) Gale és a görög mitológia
Továbbra is az elemeknél maradva, tudtátok, hogy Gale, a szél szelleme sem a készítők saját ötletéből született? Alapjául a görög mitológiában megjelenő Zephürosz, a nyugati szél szelleme szolgált. Egyébiránt Zephürosz felelt a legenyhébb szellőért, ő volt a növények oltalmazója, a tavasz hírnöke, és csapadékhozó isten is. Ez utóbbi már csak azért is érdekes, mert Gale ugyancsak emlékképeket jelenít meg, miután Elza lecsillapítja.

8) Joik vs az Elzát hívó hangok
Titeket is megbabonáztak azok a különleges, nem evilági hangok, amik Elzát rendre kísértették? Joiknak hívják őket, ami voltaképp a számik (lappok) legősibb éneke.
"A sámánszertartás fontos része a joika, tulajdonképpen zsolozsma, vagy varázsének a halott hősök idézésére, akiket segítségül hívnak. A hang rezegtetése eszköz a révület állapotának megteremtéséhez. A néphit szerint a szellemek nem törődnek az emberek mindennapi beszédével, de figyelnek a rendkívüli hangokra és szavakra. A joikában használatos szavak egy része ezért szóhasználaton kívüli, kiejtésük a szertartásokon kívül tilos, szintúgy ezek ismertetése kívülállók számára. A dalokat hangszeres kíséret nélkül adják elő, zenekultúrájuk az énekben nyilvánul meg." -írj a wikipedia.
Szájhagyományok szerint a sarkvidéki tündék és tündérek Joikot adtak a számi népnek.

9) Trollok
A Jégvarázs készítői sosem tagadták, hogy nagy hatással volt rájuk a skandináv kultúra, melynek fontos részét képezik a trollok. Így tehát az, hogy Troll papa és a többiek szerves részét alkotják a mesének, nem véletlen.

10) Mnémoszüné és Ahtohallan vize
Az első pontban már írtam nektek az emlékező vízről, de létezik a görög mitológiában egy folyó, ami ugyancsak inspirálólag hatott a stábra. Hádészről és Léthéről, a feledés folyójáról már valószínűleg hallottatok. De azt például tudtátok, hogy csordogált odalent egy másik folyó is, a Mnémoszüné (aki az emlékezés istennőjéről, a múzsák anyjáról kapta a nevét), amiből az igazán nagy kiváltságot élvező lelkek ihattak? Ez ugyanis nem volt más, mint az emlékezés folyója...




Nyereményjáték


Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti. Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

06/21 Csak olvass!
06/22 Utószó
06/23 Flora the Sweaterist
06/24 Csak olvass! (extra)
06/25 Fanni's Library
06/26 Readinspo
06/27 Utószó (extra)
06/29 Fanni's Library (extra)
07/01 Könyv és más
07/03 Dreamworld
07/04 Spirit Bliss Sárga könyves út
07/05 Hagyjatok! Olvasok!
07/06 Dreamworld (extra)
07/07 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése