2020. november 16., hétfő

Blogturné extra - A Barnum-rejtély



Folytatódik a nagy sikerű Ambrózy báró esetei sorozat, a legújabb rész, A Barnum-rejtély idén novemberben érkezik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. Ha kíváncsiak vagytok, hogy miképpen nyomoz a kedvenc szoknyás detektívünk ezúttal egy nagyon különleges helyszínen, ráadásul nem is akármilyen segítséggel, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!




Barnum & Bailey Cirkusza


"- Ez itt, kérem, egy sajtójegy a Barnum és Bailey trupptól. Hivatalból kaptam a teljes sátorváros szabad bejárására, méghozzá eme hét csütörtöki napján!
- Csütörtök? – vettem kézbe a színes nyomatot, amin a világhírű utazócirkusz legígéretesebb számait sorolták fel, apró rajzokkal is szemléltetve azokat. – Én úgy olvastam a lapokban, hogy az első előadást vasárnap tartják.
- Stimmt! – biccentett Tarján Vili. – Csakhogy amint mondtam, ezek itt sajtójegyek! Az újságírók már csütörtökön bemehetnek, hogy szakavatott kísérőkkel körbejárják az egész csudás kóklergyárat. Előadás ugyan nem lesz, de láthatjuk az egzotikus állatokat, sőt, a side show tagjait is."


P. T. Barnum neve hallatán a legtöbb embernek valószínűleg A legnagyobb Showman c. film ugrik be először, melyben Hugh Jackman által pillanthattunk be Barnum felturbózott csodavilágába. Ám míg a dalbetétekkel átszőtt, vizuális és lelki csemegeként szolgáló adaptáció az elfogadásra, és az emberi sokszínűségre kívánja felhívni a figyelmet, addig a valóságban a Barnum cirkusz kőkemény üzleti befektetésnek számított.
P. T. Barnum élete során számtalan munkahelyen és szerepkörben próbálta ki magát az enciklopédia-ügynökösködéstől kezdve, egy rabszolga-felszabadításért küzdő lap szerkesztésén át, egészen a kereskedelemig, ám az igazi áttörést - egyben karrierjének kezdetét - a százhatvanegy évesnek kikiáltott (halálakor valójában 79-80 év körüli) afroamerikai rabszolganő megvásárlása hozta meg számára. A férfit teljesen lenyűgözte Joice Heth produkciója, melyben az idős hölgy arról mesélt, milyen volt a kis George Washington szoptatós dajkájának lenni. Ezt követően, 1841-ben Barnum megvásárolta a Broadway utcában lévő Scudder's American Museumot, melyet átnevezett saját nevére, és a kitömött állatok, valamint furcsa és egzotikus emberek és állatok otthonává (=kiállótermévé) varázsolta.  Transzparensekkel díszíttette fel a múzeu­mát, a külső falakra egzotikus madarak és állatok képét tetette, a háztetőre pedig reflektorokat szereltetett. Az épületben, ahol az előadásoknak különterem jutott, különféle torzalakokat mutatott be, színházában pedig kövér vagy csontsovány hölgyeket, törpéket és óriásokat szerepeltetett. Azt állította, hogy „egyetlen módon lehet egymilliót keresni a támogatóim révén: rengeteg és épületes látványossággal kell szolgálni nekik, és nagyon olcsón.”
Barnum hihetetlen gyorsasággal vásárolt, kölcsönzött és fektetett be új kiállítási darabokba, úgy mint a Fiji sellő (majomfejű és halfarkú lény), a Cook kapitány halálát okozó husáng, Tom Thumb tábornok (aki még Viktória királynő előtt is fellépett háromszor), az indián fu-Hum-Me táncos, és a többiek, akik a filmből is ismerősek lehetnek. Ügyességének hála Barnum hatalmas vagyonra tett szert, Amerikán túl Nagy-Britanniában is kíváncsiak lettek rá.
 
1870-ben, miután múzeuma leégett, két másik showmannel társulva, megalapította a P. T. Barnum Nagy Utazó Múzeuma, Állatsereglete és Cirkusza elnevezésű látványos társulatot, mely hatvan kocsival látogatott el a nagyvárosokba, s egzotikus állatokkal, tűznyelőkkel, akrobatákkal, emberi furcsaságokkal, és elképesztőbbnél-elképesztőbb műsorszámokkal kápráztatta el a nézőközönséget.
Barnum azonban nem maradt versenytárs nélkül, a vándorkomédiások között felcseperedő, tehetséges zsonglőrként is ismert James Bailey is megalapította a maga cirkuszát, ami mind sikereiben, mind nagyságában méltó ellenfelévé nőtte ki magát. Kilenc esztendőn át folytatódott a riválisok közti küzdelem, aminek végül egy harmadik fél felbukkanása vetett véget. Barnum és Bailey rájött, hogy csak úgy győzhetik le a Ringling cirkuszt, ha összefognak, s így, a két társulat összeforradásából jött létre a Barnum & Bailey Cirkusz, mely jó barátságot is eredményezett az alapítók között.
Barnum 1891-es halála után Bailey kivásárolta társa özvegyét a cirkuszból, és addig folytatta útjukat, míg európai turnéra nem vitte a showt, ami 1897. december 27-én vette kezdetét, és 1902-ben ért véget.
1901-ben hazánkba is ellátogattak, 32 városban, köztük Pesten (április 7-21. között) is megfordultak.

(forrásanyagok: wikipedia, index, Régi Pécs)

Néhány részlet a könyvből:

"- Úgy tűnik – tanulmányozta tovább a műsorkínálatot Emma –, hogy a Barnum valóban óriási cirkusz lehet, mivel külön van side és freak show-ja is, bár a fellépőket látva nem igazán értem a különbséget, hiszen mindkettőben akadnak artisták és különleges testi tulajdonságokkal bíró emberek is. "

"- Egyedi gyártású vasúti kocsiból 67 darabra, azaz négy teljes szerelvényre van szükség, hogy társulatunkat az öreg kontinensen körbevihessük – magyarázta Mr. Watkins, szavait széles mozdulatokkal kísérve, így próbálván érzékeltetni a vállalkozás lélegzetelállító méreteit. – Velünk utazik 1250 alkalmazott, akik között 32 irodasegéd, 14 könyvelő és pénztáros, 50 szolga, 120 jegyszedő, 15 biztonsági ügynök, 65 vasutas, 50 kocsis, 200 sátorállító, 75 lovászlegény, 60 állatgondozó, továbbá seregnyi szakács és pincér találtatik. Ám ők csupán a trupp kétlábú tagjai! Rajtuk kívül velünk utazik még 1100... Igen, hölgyeim és uraim, nem tévedés! Kereken 1100 példány a legkülönbözőbb egzotikus állatokból, melyek között számos kiválóan idomított majom, disznó, madár, medve, póni, dromedár és 135 tökéletesen dresszírozott ló, valamint 25... Megismétlem! Nem kevesebb, mint 25 elefánt, melyek így együtt a világ legnagyobb cirkuszban fellépő csordáját alkotják."

"A fiákerről – amivel Tarján Vili reggel értünk jött – leszállva valóban lélegzetelállító látványt nyújtott a Tattersall egész hatalmas mezejét betöltő hófehér sátrak rengetege, amit mellmagasságig érő fakerítéssel vettek körbe. A feszítő köteleken mindenhol az Államok és Európa országainak zászlajait lebegtette a szél, míg a vászonpaloták oldalát gigászi méretű, rikító színekben pompázó molinók takarták, melyek a cirkusz műsorszámait reklamírozták."
 
"- Legnagyobb építményünk a cirkuszpavilon – harsogta önnön hangjától megrészegülve a tolmács –, melyben a körös-körül lépcsőzetesen elhelyezett, kényelmes ülésekről egyszerre 12 ezer ember csodálhatja fellépőinket, de ha igény van az állóhelyekre is... És eddig, kérem, még mindig igény volt rájuk! ..., akkor akár 15 ezren is elférnek benne. Látni fogják, hogy ebben a vászonból emelt csodapalotában két négyzet alakú porondon, három kerek manézsban, valamint a köröttük teljesen körbefutó versenypályán, sőt, még a fentről lelógó trapézokon is EGY-SZER-RE... igen, kérem, nem tévedés: teljesen egy időben folynak majd a legkülönbözőbb produkciók!"

"- A pénz, igen, a Barnum és Baileynél valóban az az isten – dőltem le a párnámra. – Ahogy azt Mr. Proctor mondta: ebben a cirkuszban még a lélegzetvétel is pénzt fial."

"– Vajon mi dönti el, hogy valaki fellépőként a különlegességek közé, vagy a mellék előadásba kerül? Hiszen a side show-ban ott van Eli Bowen, a „lábatlan csoda”, a freak-ben pedig Mr. Tripp, akinek viszont a kezei hiányoznak, ráadásul közös számuk is van. Vajon mi indokolja, hogy más-más sátorban léptessék fel őket! Na és a tündéri kis Mab királynő miért a különlegességek között van, miközben épp oly kisnövésű és meseszerű teremtés, mint Waino és Plutanor, a borneói vademberkék?
- Talán az eltérő szellemi képességeik miatt – vélte Emma, aki a mellékelőadás sátrában máris sokkal többet tanult, mint én a polipmancsú Proctor mellett. – White kapitány diszkréten felhívta rá a figyelmemet, hogy a mi sátrunkban az összes fellépő kissé...
- Ütődött?
- Ez szörnyen pontatlan kifejezés, de azt hiszem, érted a lényeget. Waino és Plutanor szakállat növesztett ugyan, ám egyikük sem okosabb egy nyolcéves gyermeknél, a többiek pedig... Nos, a legértelmesebb közülük talán a kígyóbűvölő lány, hisz még Shelby ezredes, a bilincstörő is azért szorul a fia segítségére, mert szegény feje már jó ideje rettentő szenilis."




Nyereményjáték


A történet ezúttal egy cirkuszba kalauzol el minket, éppen ezért a játékunk is ehhez a helyszínhez fog kapcsolódni. Minden állomáson találtok egy borító részletet olyan könyvekből, amelyek cirkuszban játszódnak, a feladat pedig, hogy megfejtések, melyik könyvről van szó. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjének nevét és címét várjuk!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

11/14 Könyvvilág
11/16 Dreamworld - Barnum & Bailey cirkusz
11/18 Veronika’s Reader Feeder
11/20 Readinspo - Leányrablás Budapesten
11/22 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése