2020. november 1., vasárnap

Emma Steinkellner - Egy kis boszi naplója

 


A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Emma Steinkellner Egy kis boszi naplója c. képregénye. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Luna boszorkányosan jó történetét, mely szédületes kalandra invitálja az olvasót, miközben olyan fontos dologra hívja fel a figyelmet, mint az elfogadás.


Emma Steinkellner: Egy kis boszi naplója

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634992516
Oldalszám: 272 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
A VARÁZSLAT NEHEZEBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK.
A tizenhárom éves Luna Hush odavan mindenért, ami boszorkányos. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a boszorkányság a valóságban nem olyan, mint a filmeken, könyvekben vagy kísérteties történetekben. Amikor néhány nyolcadikos gyerek piszkálni próbálja halloweenkor, valami nagyon furcsa dolog történik. Kiderül, hogy a Massachusetts állambeli Kramerville egy évszázados boszorkánydráma helyszíne. És a meglepetés: Luna családja van az egész középpontjában. Amikor a lány ereje megmutatkozik, a dolgok teljesen elszabadulnak. Befogad egy beszélő macskát, belép egy varázsnaplóba, ahol felfedezhet egy elrejtett világot. Nemzedékekkel korábbi, ősi titkok tárulnak fel, ahogy Luna megismeri a város, családja és önmaga bonyolult örökségét.

Saját véleményem:
A Hagyjatok! Olvasok! bloggerének, Anitának köszönhetően csábultam el erre a képregényre. Arra viszont álmomban sem gondoltam, hogy mindössze néhány oldal után instant szerelem alakul ki köztünk, és gyakorlatilag egyetlen óra alatt felfalom. De az az igazság, hogy az Egy kis boszi naplója a világ egyik legcukibb története!

"Halloweenkor mindenki fura, szóval talán nem látszom annyira furának, mint máskor."

Kramerville-ben, a több évszázados múlttal rendelkező kisvárosban, anyukájával kettesben él Luna, a tizenhárom éves boszorkány rajongó lány, aki él-hal mindenért, ami ezzel a témával foglalkozik. Így amikor egy váratlan esemény következtében felfedezi mágikus képességeit, nem csupán fellelkesül, de mindent el is követ annak érdekében, hogy kiderítse, ki is ő valójában, és hogyan is működik az ereje. Nyomozása során viszont olyan évszázados titkokat fedez fel, melyek nem csak az ő életét, de egész Kramervillét is fenekestől felforgatják. A szálak egészen a híres-hírhedt boszorkányüldözésekig vezetnek vissza, s világokon ívelnek át, miközben az iskolai alapítói színdarabja egyre valóságosabbá válik, ráadásul Luna ajtajában megjelenik egy beszélő macska is.

Emma Steinkellner egy, az első szótól az utolsóig izgalmas, csavaros történetet rakott össze, olyat, amit én huszonsok éves fejjel is épp annyira élveztem, mint a MG korosztály. Végre egy igazán jó boszorkányos sztori, ami telis-tele van mágiával, üldözéssel, varázslattal, alapítókkal, és csupa-csupa olyasmivel, amit a Vámpírnaplókon szocializálódott lelkem tapsikolva éltet!
Nem véletlenül... Jómagam is kicsit olyan vagyok, mint Luna: imádok természetfeletti dolgokról olvasni, és hozzá hasonlóan bennem is buzog a tudásvágy. Kicsit leegyszerűsítve: szeretem, ha az adott regény valóban kivesézi a természetfeletti dolgokat - adott esetben a boszorkányságot -, és nem csak felszínesen érinti azt... Itt pedig bőséggel megkaptam, amire vágytam. Luna kíváncsi természete, valamint az a rajongás, amivel a nyomozásba vei bele magát, csak még inkább ráerősít erre. 
De az az igazság, hogy jóval több ez sima boszorkányos történetnél... Az Egy kis boszi naplójának ugyanis van egy nagyon fontos üzenete, mégpedig a tolerancia. Sokféle formában, kisebb-nagyobb intenzitással, de mindvégig jelen van, legyen szó lmbtq szerelemről, bőrszínről, származásról vagy egyszerűen a másik elfogadásáról.
Nehéz téma, mégis szuperül passzol Lunáékhoz, egyszersmind rávilágít arra, milyen sokszínűek is vagyunk mi, emberek, miközben mindannyian egyenlőek vagyunk. A szerző pedig igyekszik mindezt a legnagyobb természetességgel, minden korosztály számára befogadható és szerethető formában átadni. Úgyhogy a nyomozgatás mellé jár egy jóadagnyi családi- és városi méretű viszály is, hála a másságnak.

Mindent egybevetve, imádtam ezt a történetet! Az Egy kis boszi naplója izgalmas, csavaros, tele van rejtélyekkel, humorral, szuperek a karakterei, elfogadásra tanít, és mindeközben a képi világa is zseniális! Tiszta szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne valódi kis gyöngyszemet a kezében tartani. További nagy előnye pedig, hogy standalone kötet, vagyis nem kell folytatásra várni - bár hozzáteszem, én örülnék, ha lenne tovább, mert rengeteg potenciál van ebben a világban.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Luna és a cica
Kedvenc jelenet: a naplós utazások
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során ki másoké is lehetne a főszerep, mint a fiatal boszorkányoké? Nincs más dolgotok, mint felismerni az állomásokon látható képek segítségével az adott boszorkányt, és a nevét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Fontos, hogy a filmes-sorozatos karakter nevére vagyunk kíváncsiak, nem a színészére!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

10/28 Hagyjatok! Olvasok!
10/29 Utószó
10/30 Spirit Bliss Sárga Könyves út
10/31 A Szofisztikált Macska
11/01 Dreamworld
11/02 Könyv és más
11/03 Csak olvass
11/04 Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése