2020. december 19., szombat

Disney ​– 5 perces történetek hősies lányokról

 

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces történetek legújabb kötete, melyben ezúttal a hősies lányoké a főszerep. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Disney és Pixar mesék bátor hősnőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
 
 
Disney: 5 perces történetek hősies lányokról
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634377559
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: Horváth M. Zsanett

Fülszöveg:
Vágj bele egy új kalandba kedvenc Disney- és Pixar-szereplőiddel! Lovagold meg a hullámokat Lilóval, bújócskázz Vaianával, és csípd nyakon a rosszfiúkat Judy Hopsszal! Öt perc alatt elolvashatod a történeteket – akár elalvás előtt, akár egy közös meséléshez, amikor csak szeretnéd!

Saját véleményem:
A legtöbb Disney mese középpontjában egy-egy hősnő áll. S noha mindegyikükben ott pislákol a bátorság lángja, tagadhatatlan tény, hogy az első hősnő - Hófehérke - megjelenésétől, a Jégvarázs testvérpárjának felbukkanásáig rengeteg változáson estek át ezek a karakterek. Hét évtized elteltével pedig eljutottunk arra a szintre, amikor is a lányok a feminizmus jegyében immár sokkalta karakánabbak, illetve képesek saját kezükbe venni a sorsukat ahelyett, hogy a fehér paripán ügető hercegre várnának. A legújabb 5 perces történetek kötet pedig épp azt hivatott megmutatni, mennyi erős, okos, talpraesett, jószívű és példaértékű hercegnőt, rendőrt, oroszlánt, vagy éppen kislányt is kaptunk mi a Disneytől.

"- Tala nagyi szerint bármi lehetsz, amit a szíved kíván."

A gazdagon illusztrált és gyönyörűen kivitelezett kötetben tizenkét történet lapul. Csipkerózsikától kezdve, Minnie egéren át, A Hihetetlen család anya-lánya párosáig rengeteg emberi és állati hölgyeménnyel találkozhatunk benne, akik egytől egyig azon munkálkodnak, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredve varázsolják el olvasójukat. Meséik pedig rövidségük ellenére is meglepően kidolgozottak - és ami talán ennél is fontosabb: kerek egészek. Egyetlenegy mesénél sem éreztem azt, hogy csak úgy lógna a levegőben, kivétel nélkül mindegyiknek megvolt a maga kerete és csúcspontja, a közvetített üzenetről nem is beszélve. 
 
A könyv feminista jellegét tekintve könnyen gondolhatnánk, hogy a mesék által közvetített üzenetek is erre a sémára épülnek. Ez részben igaz is, de ennél jóval összetettebb a dolog. Vaiana, Judy Hoops, Nala, Jázmin, Mulan és a többiek olyan értéket képviselnek, amivel egy kisfiú épp úgy tud azonosulni, mint egy lány. A talpraesettség, az önzetlenség, a bátorság, a tudásszomj, valamint a szeretteink megbecsülése örökérvényű, nem nem-specifikus. Tehát fiúk kezébe is bátran adható. Mulan bátorságpróbája, Lilo szörfversenye, vagy Bo Peep kutyajáték mentőexpedíciója kortól és nemtől függetlenül is mókás, akárcsak Nala és Simba csatangolása, Jázmin lovaspólózása és Csipkerózsika hercegi tornája.
Bátran ajánlom minden Disney rajongónak, legyen az kicsi vagy nagy, ha tartalmas, jól felépített, szórakoztató történetekre vágytok kedvenceitek főszereplésével, akkor nem fogjátok megbánni. Az 5 perces történetek hősies lányokról csodálatos kötet, tele fantasztikus illusztrációk tömkelegével.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Jázmin, Nala, Vaiana, Mulan, Ariel, Judy
Kedvenc jelenet: Minnie és a többiek megtalálják a virágtolvajt
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


A Disney mesék során számtalan bátor hősnőt ismerhettünk már meg. mostani játékunk során pedig övéké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy-egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kit ábrázol, és a nevét beírni a rafflcopter doboz megfelelő mezőjébe.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is


12/13 Sorok Között
12/14 Könyv és más
12/15 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/16 Csak olvass!
12/17 Utószó
12/18 Nem félünk a könyvektől
12/19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése