2022. május 1., vasárnap

Mary Jo Putney - Hazatérés


A General Press kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent A jó útra tértek testvérisége sorozat hatodik, egyben sorozatzáró kötete, a Hazatérés. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a Thorsay-re hazatérő és földesúri szerepbe kényszerülő Kai Ramsey, és a festői álmokat dédelgető Signy Matheson történetét.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Mary Jo Putney: Hazatérés
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634525936
Oldalszám: 296 oldal
Fordító: Bánki Vera

Fülszöveg:
Menyasszonya halála után Kai Ramsay elhagyja Skóciát, hogy távoli országokban kalandozzon. Útja során bejárja az ókori romokat, felbecsülhetetlen értékű régiséget gyűjt össze, és a halál torkából is megmenekül, miután a napóleoni háborúk alatt kémkedésért bebörtönözték. Ramsay lételeme a veszély, de minden megváltozik azon a napon, amikor egy levelet kap Skóciából…
Signy Matheson életét Thorsay szigetén tölti. Lánglelkű és éles elméjű szövetségese a helyi földbirtokosnak. Most azonban, hogy a vezetőjük a halál árnyékába ért, Signynek gondoskodnia kell az utódlásról. Itt az ideje, hogy Kai Ramsay hazatérjen…
Amikor Ramsay visszatér Thorsay-ra, döbbenten tapasztalja, hogy Signy csábító szépséggé érett, és olyan vonzerővel bír, aminek nehéz ellenállni.

Saját véleményem:
Noha Mary Jo Putney nem tartozik a kedvenc történelmi romantikus szerzőim közé, A jó útra tértek testvérisége sorozat egyes részeit (melyek abszolút megállják a helyüket önállóan is) kedvelem. Lassú folyású, többnyire nyugodt, egyszerű kis románcok, melyek egytől-egyig csodálatos helyszíneken játszódnak. Nincs bennük különösebb bonyodalom, még csak lángoló érzelmek se, egyszerűen csak édesek és hangulatosak.

"– […] Thorsay nem üzlet. Thorsay szent hagyaték, kötelesség."

Ezzel a tudattal vettem kézbe a sorozat zárókötetét (mely ugyancsak olvasható önmagában), a Hazatérést is, mely egy hazatérő világfi és egy férfiakat megszégyenítően határozott, talpraesett és birtokügyekben jártas nő összecsiszolódását követi végig. A kulcsszó pedig ebben az esetben valóban az összecsiszolódás, mi véget Kai és Signy szinte a viszontlátás első percétől kezdve kijelentik, hogy egyszer házasok lesznek. Elhatározásuk majdhogynem megingathatatlan, nincs szó semmiféle bonyodalomról, meghátrálásról, gyermeki húzódzkodástól, még az sem tántorítja el őket, hogy Kai a távozása előtt Signy testvérét akarta feleségül venni, aki nem sokkal később életét veszítette. A frigyet egyedül a másik fél számára megadott tér és idő késlelteti.
Kai Ramsay - ifjonti hévvel - menyasszonya halálát követően úgy dönt, beutazza a világot, s hódolva szenvedélyének ókori romok és kincsek után kutat, egészen addig, míg nagyapja, a skóciai Thorsay földesura jobblétre nem szenderül. Így hát amikor Kai levelet kap, eleget téve kötelességének, hazaindul, hogy átvegye haldokló nagyapjától a földesúri szerepet, ám azzal nem számol, hogy néhai menyasszonya testvére lesz az, aki segít majd neki kiigazodni a birtok- és emberek ügyein, mint ahogyan a megörökölt tartozás ténye is váratlanul éri. A férfi számára idő kell, hogy elfogadtassa magát az emberekkel, hogy átlássa a birtok működését és belesimuljon új szerepébe, egyben elfogadja kalandokkal teli életvitele végét. Signy számára pedig az öreg földesúr halála egyet jelent az önmegvalósítás lehetőségével, azzal, hogy végre megélheti az álmait: alkothat, tanulhat és utazhat. 

Az ígéretes alap ellenére számomra a Hazatérés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A románc elrendezettsége, a bonyodalom hiánya és az, hogy semmiféle fókusza vagy célja nem volt a regénynek, lapossá tette. Olyan érzésem volt, mintha nem egy regényt olvasnék, hanem valamiféle naplót, ami betekintést engedett két ember életének rövidke szakaszába. Hiányoltam valamiféle súlypontot vagy irányt, ami gátat szabott volna a végnélküliségnek. Pedig annyi, de annyi potenciál rejlett ebben a történetben! Az eldugott kis skót sziget a maga viharos és veszélyes partmenti részeivel remek hangulatot teremtett, míg Kai és Signy régészeti feltárásai is érdekes fűszerként szolgáltak, akárcsak az elindított, de ki nem fejtett családi viszály, mely eltévedő lövedékekkel és sürgető határidőkkel, na meg egy hataloméhes rokonnal kecsegtetett. 
Mindennek tükrében elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik az egyszerű, bonyodalommentes történeteket, melyek képzeletben vadregényes tájakra repítenek és betekintést engednek abba, hogyan éltek egykor az emberek. Mary Jo Putney egyébként zseniális idegenvezető, engem teljesen elvarázsolt az elhagyatott romokkal és kincsekkel teli, viharos és vad Thorsay, amit a való életbeli Orkney ihletett, főszereplőit pedig őszintén megkedveltem a maguk talpraesettségével és egyszerűségével. Úgyhogy bár a Hazatérés nem okozott számomra katarzist, mégis kellemes élményekkel gazdagodtam, nem mellesleg szívet melengető lezárása volt ez a sorozatnak. Mert bizony a jó útra tértek testvérisége teljes létszámmal képviselteti magát,s vesz végső búcsút az olvasótól.



Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Kai, Signy
Kedvenc jelenet: felfedezések, romok, roncs
Negatívum: a tétnélküliség
Borító: 5/5
Sorozat: A jó útra tértek testvérisége #6, de önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek A jó útra tértek testvérisége sorozat párosait. Mindegyik állomáson találtok egy kérdést három lehetséges válasszal, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes válasz betűjelét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába mindhárom alkalommal. Ha ezzel megvagytok, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kinek a párja Will Masterson?
A) Athena Markham    B) Lady Aurora Lawrence    C) Callista Brooke




Nézzetek be a többi állomásra is

04/29 Betonka szerint a világ…
05/01 Dreamworld
05/03 Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése