2022. május 20., péntek

Loretta Chase: Fényes páncélú herceg

Loretta Chase: Fényes páncélú herceg
 
Kiadó: GABO
ISBN: 9789635662678
Oldalszám: 408 oldal
Fordító: Tóth Gizella

Fülszöveg:
Nem minden herceg egyenlő. A legtöbbjük a társadalom megbecsült tagja. Aztán ott van az a trió, akiket úgy ismernek, mint a Főmél-tatlan-ságúak.
Hugh Philemon Ancaster, Ripley hetedik hercege sosem fog erényességéért díjat nyerni. De még ő is meghúzza a határt ott, hogy elszökjön a legjobb barátja menyasszonyával. Mindössze annyit próbál tenni, hogy elkapja a kissé ittas Lady Olympia Hightowert, és visszavigye a kiszemelt vőlegényéhez.
A könyvmoly, szemüveges Olympiának – számára ismeretlen okokból – egy pompás hercegi korhelyhez kellene hozzámennie. A felső tízezer megdöbben. A családja el van ragadtatva. És Olympia? Kimászik az ablakon, és szökni akar. De a magas, sötét és bosszantó Ripley a nyomában van, eltökélten, hogy visszaviszi a barátjához. Az egész világon hírhedt pokolfajzat most az egyszer megpróbál tisztességesen cselekedni.
De miért kell Olympiának ilyen kellemesen megnehezítenie a dolgát…?

Saját véleményem:
Noha Loretta Chase neve nem csengett számomra idegenül, a Fényes páncélú hercegig nem ismertem a munkásságát. Valószínűleg ez így is maradt volna még egy ideig, ha az egyik ismerősöm nem emeli ki, mennyire humoros történetről is van szó.
És hát melyik történelmi romantikusokért rajongó könyvmoly lenne képes ellenállni egy olyan regénynek, melyben egy erkölcsileg kifogásolható herceg ered barátja szökött menyasszonyának nyomába? Na ugye, nekem sem sikerült...

"A fényes páncélú lovagok a romantika világába tartoznak, egy mesevilágba. Lady Olympia Hightowernek a jelenben kell élnie."

A legfőbb dolog, amit e kötettől szerettem volna megkapni, az a szórakoztatás, és ez bőségesen teljesült is. A Fényes páncélú lovag - hogy a szereplőket idézzem - egy tévedések vígjátékán alapuló kergetőzés megannyi kalanddal, kalamajkával és szenvedéllyel fűszerezve. 
A történet kezdetén, a sorozat címét is adó három, mihaszna herceg egyike - akiket a londoni elit csak Főmél-tatlan-ságúaknak nevez - házasodni készül, csakhogy a vénlányként elhíresült, okos és erényes ara megszökik. Az egyenletbe kerül még némi alkohol, Ripley hercege, aki a vőlegény tanújaként kötelességének érzi józan észre téríteni a menyasszonyt, valamint egy szédült ámokfutás London belvárosától kezdve, annak kikötőjén át, egészen a vidéki tájakig. Lady Olympia, a társaság legszürkébb és legunalmasabb lánya ugyanis az utolsó pillanatban megrémül a gondolatai közt felsejlő párzó lovak emlékképétől és a ráváró házastársi kötelességektől, ezért kimászik az ablakon, s hatalmas menyasszonyi ruhájában menekülőre fogja. És hát mit tehet ilyenkor egy koszorúslánnyá avanzsált herceg? Utánaered, s megpróbálja észhez téríteni, vagy ha az nem megy, vigyáz az erényeire és biztonságára, míg kellőképp ki nem ürül az alkohol a nő szervezetéből. Ezzel pedig kezdetét veszi a féktelen kalandok sora, melybe az erkölcstelen herceg és a kékharisnya lány keveredik. Csakhogy a kezdeti ellenszenv ellenére mindkét félben tiltott érzések lobbannak, s míg Ripley rájön, hogy egy ártatlan, könyvmoly kékharisnya is lehet izgalmas, addig Olympia rádöbben, hogy a léha herceg olyan szenvedélyt vált ki belőle, amit szeretett könyvei kategorizálása sem.
 
Loretta Chase olvasmányos stílusának, sziporkázó humorának, valamint a fordulatokban bővelkedő cselekménynek hála a Fényes páncélú herceg egy gyorsan olvasható, könnyed történet. Ritkán találni a történelmi romantikus zsánerében ennyire bohókás könyvet, olyat, aminek egyetlen célja az olvasó szórakoztatása. S ez az egyszerű cél az, ami sikerre viszi Olympia és Ripley románcát, az, hogy nem akar többnek látszani mint ami. 
Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a főszereplő páros között rendkívül jól működik a kémia, kezdeti adok-kapok szópárbajaik, makacskodásuk, majd egyre fokozódó - tiltott - vágyaik rengeteget hozzáadnak az olvasás élményéhez. Kifejezetten érdekes látni, hogy a könyveinek élő, unalmasnak kikiáltott lány hogyan nyílik ki a herceg mellett és enged teret a benne élő erős, öntudatos nőnek, illetve, hogy az erénytelen Ripley miként őrlődik a saját boldogsága és a barátság íratlan szabályai között. Mindehhez pedig a gyönyörű tájak, a fel-felmerülő problémák, összetűzések, valamint a kor eszményei adnak megfelelő hátteret.
Nem túlzás tehát az állítani, hogy a Fényes páncélú herceg képében az idei év legjobb történelmi romantikusához volt szerencsém. Az olvasás minden egyes percét élveztem, szinte végig nevettem-mosolyogtam Olympia, Ripley és barátaik lehetetlen akadályokkal tarkított, szeleburdi történetét. Imádtam a karaktereket, az egymáshoz fűződő viszonyaikat és azt a sok bolondságot, amit mindannyian átéltek. Az első, de minden kétséget kizáróan nem az utolsó Loretta Chase történetem volt (olyannyira nem, hogy hamarosan kénytelen leszek rendelni pár könyvet a szerzőtől). Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a zsánert, vagy csak szeretne egy lebilincselő és jópofa könyvet olvasni az ész és szív, a becsület és vágy harcáról.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ripley, Olympia, Lady Charles, Cato
Kedvenc jelenet: könyvtáras derbi és az első tánc
Negatívum: -
Borító: 5/4,5
Sorozat: Mihaszna hercegek #1, de önállóan is olvasható
Megtetszett? Rendeld meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése