2022. május 5., csütörtök

Alice Oseman - Heartstopper


Április végén debütált a Netflixen a Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című sorozat, ami Alice Oseman azonos című képregényén alapult. A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik, és két fiú barátságát és szerelembe esését mutatja be.
Tarts velünk az extra-hosszú blogturnénk, és az értékelések és extra állomások során ismerd meg a képregényt, és ha szerencséd van, egy példányt nyerhetsz is a kötetből.


Alice Oseman: Heartstopper - Fülig belédnzúgtam
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635971039
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Riesenberger Mónika

Fülszöveg:
KÉT FIÚ TALÁLKOZIK.
KÉT FIÚ ÖSSZEBARÁTKOZIK.
KÉT FIÚ EGYMÁSBA SZERET.
Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon
egymás mellé ültetik őket. Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik…
Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne
Charlie-val…
Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? Derítsd ki te is!

Saját véleményem:
Alice Oseman nevével és a Heartstopperrel először instagramon találkoztam, hála az egyik ismerősömnek, aki hatalmas rajongó. Gyakorlatilag neki köszönhetem, hogy megismerhettem Charlie és Nick történetét, ugyanis ha ő nem magasztalja az égig és posztol róluk rengeteget, simán elmegyek mellettük. És ez bizony nagy kár lett volna.

"– Azt, hogy valaki meleg-e, nem lehet a kinézete alapján megállapítani. És különben sem csak meleg vagy heteroszexuális lehet valaki. Nem szép dolog az emberek szexuális orientációjáról találgatni."

A Heartstopper méltán vált világszerte az olvasók kedvencévé, hisz egy végtelenül aranyos, bájos képregényes történetről van szó, ami mindemellett nagyon is aktuális témákat taglal, kezdve a másságtól, az elfogadáson át, egészen önmagunk megismeréséig.
Nick és Charlie közös története egy iskolai összeültetéssel veszi kezdetét, s alakul szép lassan barátsággá, majd ahogy a srácok egyre több időt töltenek együtt, úgy valami mássá. Ám míg Charlie-ról köztudomású, hogy saját neméhez vonzódik, addig a rögbicsapat sztárja, Nick a lányok felé húz. Eleinte tehát szó sincs semmiféle kapcsolatról, a fiúk pusztán barátilag közelednek egymáshoz. Charlie-ban ugyan gyengéd érzelmek lobbannak a nagyszívű sportoló iránt, aki kiáll mellette, megvédi, bátorítja, mi több, meghívja saját rögbi csapatába is, de tisztában van azzal, hogy mindez csak plátói lehet. Közös időtöltéseik azonban a hetek múlásával már nem csak az iskolára korlátozódnak, hétvégéiket is kettesben (vagy Nick kutyájával hármasban) töltik, s ez az a folyamat, ami közben az érzelmeik is egészen új irányt vesznek, olyat, amire nehéz bármiféle címkét ragasztani.  
Annak dacára, hogy képregényes formátumról van szó, Alice Oseman csodás összhangban vezeti végig a sztori vizuális és írott részét, e kettő remekül kiegészíti egymást érzelmi téren. Az egyszerű rajzok és szöveg ellenére hihetetlenül sok és intenzív érzelem árad az oldalakból! Ebből a szempontból talán Nick karakterfejlődése/változása a leghangsúlyosabb és legérdekesebb, ahogy a magát heteronak ismerő fiú kimondatlanul is rájön, mennyire vágyik a másik társaságára, érintésére, mosolyára, az valami csodálatos: őszinte, tiszta, ártatlan. És megrázó. 
Olyan időket élünk, amikor egyszerre sokkal könnyebb és nehezebb tininek lenni, pedig ez az az életkor, amikor megpróbáljuk megtalálni önmagunkat, azt, hogy kik vagyunk, mit érzünk és mi az utunk. Ilyenkor az ember amúgy is rendkívül zavart, sérülékeny (a hormonokról nem is beszélve), és ha hirtelen rádöbben, hogy valami olyasmin megy át, ami az átlagosan elfogadottól eltér, az méginkább megnehezíti a dolgot. Pláne ha szexuális orientációról van szó, minthogy a szexualitás a kamaszkor egyik legsarkalatosabb pontja. Nick és Charlie pedig hűen prezentálja, mit jelent önmagunk megismerése vagy épp maga a szerelem - mindegy, hogy hetero, bi- vagy homoszexualitásról van szó, esetükben nem ez a lényeg, hanem az érzés tisztasága, a valódi szerelem megélése és felismerése. Azé a felszabadító szerelemé, amikor teljes mértékben önmagunk lehetünk. 

A Heartstopper tehát egy végtelenül bájos, szerethető képregénysorozat első része falat kaparós függővéggel (spoiler: annál cukibb folytatással). Szívem szerint minden tini kezébe nyomnám, hisz az ő nyelvükön beszél  elsődlegesen őket érintő élethelyzetekről. Ráadásul Nick és Charlie története üdítően könnyed, friss és imádnivaló, de figyelem: súlyos függőséget okoz!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Charlie, Nick, Nelli
Kedvenc jelenet: jaj, hát melyik nem?
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: Heartstopper #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Könyvmolyképző Kiadónál nagy örömünkre egyre több olyan kötet jelenik meg, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. Ennek örömére most minden állomáson egy-egy LMBTQ kötetből találtok idézetet, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok, mi az adott kötet címe.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Magnus úgy érezte, rég eljött az ideje, hogy rendes meglepetéssel szolgáljon Alec számára. Történetesen elő is készített egyet.
Párizs volt az utazásuk első állomása. Talán klisének tűnhet egy romantikus európai vakációt éppen a szerelmesek városában kezdeni, de Magnus szentül hitte, hogy a klasszikusok jó okkal klasszikusok. Majdnem egy hete voltak már itt, és úgy érezte, ez a megfelelő pillanat, hogy hozzáadja a dolgokhoz a rá jellemző sajátos csavart.




Nézzetek be a többi állomásra is

04/29 Sorok között
04/30 Deszy könyvajánlója
05/01 Sorok között - extra állomás
05/02 Csak olvass!
05/04 Dreamworld
05/05 Dreamworld - Idézetek
05/06 Ambivalentina
05/08 Utószó
05/10 Fanni's Library
05/12 Booktastic Boglinc
05/14 Utószó - extra állomás
05/16 Hagyjatok! Olvasok!
05/18 Spirit Bliss Sárga könyves út
05/20 Könyv és más
05/22 Spirit Bliss extra állomás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése