2023. január 24., kedd

Matt Haig - Evie és az állatok


Végre hazánkban is megjelent a sokak által kedvelt Matt Haig egy régebbi története, az Evie ​és az állatok című, sorozatindító ifjúsági regény. Ismerkedjetek meg egy különleges kislánnyal, aki képes a gondolatain keresztül beszélgetni az állatokkal, és éljetek át izgalmas kalandokat bloggereinkkel együtt! Ha helyesen válaszoltok az állomásokon található kérdésekre, meg is nyerhetitek a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!
 
 
Matt Haig: Evie és az állatok
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634376576
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Magyari Andrea

Fülszöveg:
EVIE NAGYON SZERETTE AZ ÁLLATOKAT.
Evie nem csupán szerette az állatokat. Nem csupán mindent tudott róluk. Evie-nek volt egy különleges képessége. Egy nagyon szokatlan képessége. Evie HALLOTTA, mit gondolnak az állatok.
És néha, anélkül, hogy akár csak a száját is kinyitotta volna, BESZÉLNI tudott velük.
Ez volt az ő titkos szuperereje…
Csakhogy különlegesnek lenni nem feltétlenül kellemes.
És főleg nem veszélytelen…

Saját véleményem:
A Kolibri Kiadó jóvoltából újabb szívet melengető Matt Haig meseregény jelent meg, mely ezúttal a természet- és állatvédelem témáját helyezi előtérbe. A kötet főszereplője, a tizenegy- néhány éves Evie azon kevesek közé tartozik, akik rendelkeznek az Adottsággal, vagyis értik az állatok beszédét és mentálisan képesek kommunikálni velük.

"- Minden lehetetlennek tűnhet, egészen addig, amíg egyszer véghez nem viszed."

Mióta tudatára ébredt, Evie él-hal az állatokért, s apja határozott tiltása ellenére gyakorta kommunikal is Csőrrel, az ablakába szálló verébbel, ám minden más állatot igyekszik figyelmen kívül hagyni. Egy napon viszont új nyuszi kerül az iskolába, aki kétségbeesetten könyörög a kislánynak, hogy segítsen visszajutni neki az erdőbe, ahonnan elrabolták. Noha Evie viaskodik az apja intelmei és a nyuszi iránti együttérzései között, végül úgy dönt, megmenti a tapsifülest. Tette azonban olyan lavinát indít el, amire nem is számítana. Kiderül, hogy az élete veszélyben forog, és azt is megtudja, hogy édesanyja, aki szintén rendelkezett az Adottsággal, nem véletlenül hunyt el, ráadásul egy sor egyéb titokról is lehull a lepel. Ahhoz, hogy a kislány és a családja élve megúszhassák, Evie-nek el kell nyomnia magában az Adottságot. De vajon képes lesz-e kizárni az állatok hangját, és nem segítőjobbot nyújtani, amikor más valaki élete múlik azon, használja-e a képességét? És ha elbukik, milyen sors vár rá? Vajon ugyanúgy végzi, mint az anyukája, netán képes lesz szembeszállni a fenyegetéssel? És mit jelentenek visszatérő álmai?

Matt Haig ezúttal is egy roppant tanulságos történet által igyekszik felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy merjenek önmaguk lenni, küzdeni azért, amiben hisznek, miközben az állatok iránti szeretet és tisztelet érzését is elősegíti. Számomra ez utóbbi különösen tetszett, Evie-hez hasonlóan jómagam is nagy állatbolond vagyok, és azt hiszem soha nem volt még ennyire fontos, hogy a gyerekek megtanulják szeretni, megóvni, becsülni ezeket a csodálatos teremtményeket - hisz nekünk köszönhetően egyre csökken a számuk. Az ezzel kapcsolatos dolgok erőteljesen megjelennek a kötetben, számos érdekes infó vagy vicces párbeszéd által. Maga a cselekmény is alárendelődik az állatos vonalnak, talán egy kicsit el is vész mellette, de hogy őszinte legyek, én ezt egy percig sem bántam. Elvitt a szerző olvasmányos stílusa, az állatokkal kapcsolatos dolgok, míg a főszereplő kislánnyal könnyű volt azonosulni. 
Természetesen vannak hiányosságai a könyvnek, például a kissé összecsapott és későn érkező akció, illetve aki hasonló élményre vágyik, mint A fiú, akit karácsonynak hívnak sorozat esetében, az csalódni fog, mert az Evie és az állatok közel sem olyan varázslatos. Ugyanakkor végtelenül kedves, bájos, tanulságos, szerethető és olvasmányos. Olyan meseregény, amit bátran a gyerek kezébe lehet nyomni, mert tradicionális értékeket közvetít mai, modern világunkban, ahol a netcelebség a legnagyobb erény. És mert gyerekként eszeveszetten izgalmas!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Evie, Csőr, Csimbók, Nagyi
Kedvenc jelenet: Csőr revansa
Negatívum: kevés akció
Borító: 5/5
Sorozat: Evie #1, önállóan olvasható 
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban Matt Haig további köteteinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Fontos felismerés, hogy ahová menekülni akartunk, ugyanaz a hely, mint ahonnan menekülni próbáltunk; hogy nem a hely volt a börtön, hanem a nézőpont.”




Nézzetek be a többi állomásra is

01/17 Könyv és más
01/20 Csak Olvass!
01/23 Dreamworld
01/26 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése