2023. január 14., szombat

Kerstin Gier - Nefelejcs


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Kerstin Gier legújabb könyve Nefelejcs címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a varázslattal teli világot, mely már világszerte meghódította az olvasók szívét.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Kerstin Gier: Nefelejcs
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633737736
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Budai Zita

Fülszöveg:
De mi van, ha ez nem egy fantasyregény, hanem a valóság?
A fiú menő, okos és népszerű. A lány a gyűlölt szomszéd család tagja, kedveli a fantasytörténeteket, és alapvetően nem a fiú esete. De amikor Quinnt egy éjjel félelmetes lények veszik üldözőbe, és súlyosan meg is sérül, olyan dolgokat fedez fel, amelyek valószínűleg nem ebből a világból származnak. De kiben bízhat, amikor a szobrok hirtelen rossz rímekben kezdenek beszélni, és a koponyák bizalmasan rámosolyognak?
Legjobban a szemben lakó lányban, aki egyáltalán nem jelent számára semmit. Hogy ő és Matilda egy veszélyekkel teli, mágikus kalandban találják magukat, arra mindenesetre Quinn egyáltalán nem számított.
És arra még kevésbé, hogy halálosan szerelembe esik…
A világ varázslatossá válik a rajongásig szeretett szerző, Kerstin Gier új kötetében, mely már a megjelenése hetében meghódította a bestsellerlisták első helyét.
Légy részese csodás történetének!

Saját véleményem:
Hazánkban is megjelent Kerstin Gier legújabb regénysorozatának első része, Nefelejcs - Ami a fényben nem látható címmel. A Silberhez és Az időtlen szerelemhez hasonlóan a szerző ismét egy ifjúsági fantasyvel rukkolt elő, méghozzá portál fantasyvel, amiből sejteni lehet, hogy szereplőink ezúttal is varázslatos helyeken fognak kalandozni. Az időutazás és az álomjárás helyett azonban most egy párhuzamos dimenzióba teszünk látogatást, ami valamilyen szinten összefügg a miénkkel, mégis önálló egységet alkot.

"– Az élet nem vár, amíg minden újra tökéletes lesz. Az élet azt szeretné, ha mindennap teljes szívből élnénk."

A történet egy meglehetősen izgalmas első fejezettel indul, melyben Quinn, egy félig ázsiai, félig német származású parkouros tinisrác arra készül, hogy legjobb haverja házibulijában szakítson barátnőjével. Ám mielőtt ezt megtehetné, forrófejűségének hála belecsöppen egy minden képzeletet felülmúló élet-halál hajszába, amikor is tetőkön ugrálva kénytelen menekülni az őt üldöző csapat - szárnyas fenevad, vérfarkas és néhány fura ember - elől. Csakhogy balszerencséjére telibe kapja egy autó. Quinn életveszélyes állapotban kerül kórházba, ahonnan hosszú hetek után tolószékkel távozik, s rehabilitációra szorul. Mindez azonban eltörpül amellett, hogy a földhöz ragadt srác továbbra is elképesztő dolgokat lát és tapasztal: fákban megjelenő arcok, fura lények, szellemek, megélesedett hallás és látás. Ráadásul egykori üldözője a házukkal szemközti temető kapujában járkál fel s alá, fenyegető üzeneteket mutogatva neki. 
És ekkor jelenik meg az ajtajában a szomszéd keresztény család gödröcskésképű lánya, Matilda, akit Quinn éveken át megalázott és összekevert annak unokatestvéreivel, a jelenléte, illetve a temetőben való önkéntesi tapasztalata most mégis kapóra jön a srác számára.
A regény másik nézőpontkaraktere Matilda, a könyvmoly lány, aki évek óta plátói szerelmet táplál Quinn iránt, s másra sem vágyik, minthogy az végre felfigyeljen rá. Azonban arra még Matilda sem számít, hogy Quinn anyukája megkéri, legyen fia segítője és társalkodónője. Mivel a pénz és a lehetőség is jól jön számára, beleegyezik, s a kezdeti adok-kapok ellenére hamar összecsiszolódnak, már csak azért is, mert Matilda fantasy könyvekben való jártassága és nyitottsága sokat segít Quinnek, hogy megértse, mi is történik vele. Merthogy bizony történik, a srácok beszélő szobrokkal, különleges jóslatokkal, izgalmas és egyben félelmetes másvilággal találják szemben magukat, s jóformán csak egymásra számíthatnak, ha válaszokat akarnak szerezni.

Kuszának hangzik? Az is. A Nefelejcs sok szempontból nagyon más a korábbi Kerstin Gier művekhez képest: lassan indul be, hiányzik belőle a szerző jellegzetes humora, és a fantasy elemek kereszténységgel vegyített egyvelege is furán hat. Épp ezért a kötet rövidsége ellenére is lassan haladtam az olvasással, két-három fejezet után ráuntam. Hiába volt gördülékeny a szerző stílusa, és hiába élveztem olvasni, a fókusz és válaszok nélküliség miatt hamar elvesztettem az érdeklődésemet. Egy ifjúsági kalandregényhez képest a szerző nagyon lassan csepegtette az infókat, és a kötet hetven százalékáig jóformán az sem derült ki, merre tart a történet, míg az adott válaszokat nagyon túlkomplikáltnak éreztem.
Jó hír, hogy a két nézőpontkarakter (Quinn és Matilda) kellően érdekes figura ahhoz, hogy az ember ne tágítson, és bizony meg is éri kitartani, mivel, ha kicsit késve is, de megérkezik az a tipikus Kertin Gier-féle lendületesség, szellemesség és izgalmasság, ráadásul az események is jócskán felgyorsulnak azt követően, hogy helyükre kerülnek a kirakós darabkái. 

Ha kedvelitek a nyomozós, rejtvényfejtős, sokféle fantasy elemet és lényt felvonultató ifjúsági regényeket, akkor érdemes adni neki egy esélyt. A lassabb felvezetőt ellensúlyozza a főszereplő páros szokatlan felállása, melyben épp az részesül természetfeletti képességben és kegyben, aki utálja az ilyesmit, míg a mindenben hívő és mindenre nyitott könyvmoly kispadra kényszerül és csak a segítő szerepét öltheti magára. Mind Matilda, mind pedig Quinn érdekes karakter, a keresztény család feketebáránya és a menő parkouros srác duója több mint érdekes elegyet alkot, és akkor még nem hoztam szóba egy bizonyos vízköpőt... És ha mindez nem lenne elég, a Nefelejcs tartalmaz tündéreket, fantasztikus lényeket, egy másik, miénkkel párhuzamos világot, vérszomjas vadászokat, világvége jóslatot, mi több, történelmi alakok is megjelennek benne, kezdve egy fura költőtől, egy kattant filozófuson át, egészen egy bizonyos híres szűzig. 
A gyenge és elnyújtott kezdett ígéretes végjátékot és folytatást ígér. Az biztos, hogy én immár epekedve várom a sorozat második és harmadik részét, már csak azért is, mert rengeteg leleplezésre váró titok, politikai cselszövés és nyomozás vár még Matildáékra.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Quinn, Matilda, Bax
Kedvenc jelenet: Bax és Matilda párbeszéde és a temetői csók
Negatívum: hiányos fókusz
Borító: 5/5
Sorozat: Nefelejcs #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek Kerstin Giert - pontosabban az általa írt regények fontosabb szereplőit. Minden állomáson találtok egy összekevert betűkupacot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni őket és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


 NEODIG ED SELLIRIEV




Nézzetek be a többi állomásra is

12/28 Dreamworld - Idézetek
12/30 Csak olvass!
01/02 Csak olvass! - extra
01/04 Könyvvilág
01/06 Fanni's Library
01/08 Readinspo
01/10 Könyv és más
01/12 Sorok Között
01/14 Dreamworld
01/16 Booktastic Boglinc
01/18 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése