2023. január 8., vasárnap

2022 legjei


Egy év kihagyás után idén is összegyűjtöttem az előző év könyves legjeit, amik valamilyen értelemben meghatározták az évemet. A mostani bejegyzés azért is különleges, mert a blog 2022. december 4-én töltötte be 10. életévét, ami még számomra is hihetetlen.  Tíz kerek esztendeje írok nektek könyvekről, könyves programokról és egyéb, könyvekhez kapcsolódó témákról, miközben megjelent két antológia a Könyvmolyképzőnél, bennük egy-egy novellámmal. Hosszú, mégis intenzív időszak volt ez, sok-sok könyves és valós élménnyel, köztük a 2022-es legekkel. Na, de nem is szaporítom tovább a szót, íme a legjeim:


Az év könyve: C. S. Pacat - Hercegi csel
 
Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis 2022-ben rengeteg nagyszerű könyvvel találkoztam, amik közül sokan megérdemelnék ezt a címet, mindazonáltal C. S. Pacat jött, látott és győzött. A Hercegi csel megtestesíti mindazt, amit szeretek egy történetben: taktikus, ravasz, fondorlatokkal teli, szenvedélyes, kalandos, harcos, és még sokáig sorolhatnám mi minden. Laurent pedig az egyik legzseniálisabb figura, akivel valaha találkoztam! Mindennek fényében talán nem meglepő, ha azt mondom, sok jó könyv ide vagy oda, a Hercegi csel annyira megnyert, hogy elképzelni sem tudtam volna más nyertest - ami már csak azért is nagy szó, mert a vetélytársak között akadt Cassie, JLA, CoHo által jegyzett ellenfél is.


Az év legrosszabb könyve: K. F. Breene - A rózsák romjai

Tudni kell rólam, hogy imádom a retellingeket, főként a Szépség és a Szörnyeteg meséjén alapulókat, így A rózsák romjainak is megvolt minden esélye, hogy lenyűgözzön, ám ez abban a pillanatban elillant, ahogy a főhősnő átlépte a sárkány kastélyának küszöbét. Szeretem a spicy tartalmat, de csak addig, amíg az nem megy a történet rovására, ízléses és nem pedig olyan, mintha egy pornófilm forgatásba csöppent volna az ember. Sajnálom, ez nagyon nem az én könyvem volt.
 




Legjobb női főszereplő: Poppy
(Jennifer L. Armentrout - Vérből és hamuból)

Vérzik a szívem, hogy a FBAA lecsúszott a dobogó legtetejéről, mert nagyon szerettem, ám Poppy joggal érdemli meg 2022 legjobb női főszereplőjének a díját. Szerethető, talpraesett lány, akiben kellő mértékben keveredik a kötelességtudat és a kalandvágy. Arról nem is beszélve, mennyire badass csaj.


Legjobb férfi főszereplő: Laurent (C. S. Pacat - Hercegi csel)

Fentebb már említettem, hogy kevés annyira jól megírt, karizmatikus, ugyanakkor emberi figurával találkoztam könyvmoly pályafutásom során, mint Laurent:
Tipikus morally grey figura, csavaros és ravasz észjárással, mindemellett egy hidegvérű, számító, kiszámíthatatlan rohadék - de hát én épp ezért imádom annyira.


Legjobb női mellékszereplő: Coco  (Shelby Mahurin - Kígyó és Galamg)

Visszatekintve az elmúlt évem olvasmányaira, megállapítottam, hogy egyre több a magányos főhősökkel operáló történet, vagy az olyan, amiben a mellékszereplők háttérbe szorulnak és nem kapnak elegendő játékidőt arra, hogy az olvasó közel tudjon kerülni hozzájuk. Coco viszont kevés megjelenése ellenére is imádnivaló, karakán csajszi volt, aki hű barátként segítette a mindenre elszánt hősnőt. Ráadásul képességei is nagyon ott voltak a szeren.


Legjobb férfi mellékszereplő:  Mark Blackthorn  (Cassandra Clare - Éjfél kisasszony)

Mark Blackthorn neve nem csengett idegenül számomra, már a különféle árnyvadász novellákban is felkeltette a figyelmemet. Úgy látszik, a sebzett, összetört szívű, reménytelen pasik a gyengéim. Mark első perctől kezdve belopta magát a szívembe a sehova nem tartozásával, és azzal, ahogy két pólus között lavírozott: kötelesség-szív, tündérlét-árnyvadász élet, család-szerelem.





Legjobb szerelmespár: Nick & Charlie (Alice Oseman - Heartstopper)

Szoros volt a mezőny, a Poppy-Hawke, Julian-Emma, Laurent-Damen, Lalya-Leeds párosok is versenyben voltak, ám a döntésnél végül Nick és Charlie irányába billent a mérleg, mégpedig kapcsolatuk egyszerűsége és tisztasága miatt. Ők ketten tökéletesen prezentálják azt, hogy egy szerelem lehet egyszerű, önfeledt és boldog, miközben a felek nem szűnnek meg önmaguk lenni.


Legjobb barátság: Nagy Panda - Kicsi Sárkány (James Norbury - Az utazás)

Az év utolsó olvasmánya nagy hatással volt rám, ez pedig a bölcs Nagy Pandának és a minket, olvasókat jellemző, olykor elbizonytalanodó, sok mindent rosszalló vagy negatív színben látó Kicsi Sárkány kapcsolatának, illetve annak dinamikájának volt köszönhető.


Legjobb szerelmi háromszög: Leeds - Layla - Willow (Colleen Hoover - Layla)

A Layla minden idők egyik legkedvencebb CoHo regényemmé lépett elő, mégpedig a Willow-Leeds-Layla triónak köszönhetően. Nehéz lenne spoilerek nélkül beszélni a köztük kialakuló szerelmi háromszögről, de az biztos, hogy nem szokványos. Olykor talán megbotránkoztatja az embert és a határait feszegeti, közben viszont remekül rávilágít arra, mit jelent az őszinte, tiszta szerelem, és hogy mennyire fontos az egyén boldogsága is egy párkapcsolat során. Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy Layláéknak sikerült megríkatnia.


Legjobb főgonosz: Mother Gothel alias Nyanya banya (Serena Valentino - Anyád a tét!)

Nem gondoltam volna, hogy egyszer odáig leszek Nyanya Banyáért, de az az igazság, hogy Serena Valentino annyira jó háttértörténetet kerekített neki, hogy az nem igaz.
Gothel és a nővérei története mélyen érintett, volt pont, amikor annyira belesimultam a regénybe, illetőleg átvettem a szereplők fájdalmát, hogy akaratomon kívül kiejtettem a kezemből a könyvet, vagy épp a gyomrom szorult össze. Érzelmileg nagyon intenzív élmény volt, olyan, ami elborzasztott, összetört és felháborított. Sokszor sírni vagy sikítani lett volna kedvem, de nekem, mint olvasónak, az a szerep jutott, hogy némán végignézzem, hogyan rohan egy fiatal, álmokkal és szeretettel teli lány (Gothel) saját vesztébe mások fondorlatainak köszönhetően. Különleges, felkavaró utazás ez, nem szokványos díszletbe ágyazva.





Legjobb nyitókötet: Stephanie Garber - Összetört szív


A Volt egyszer egy összetört szív valódi tündérmese a szép és kegyetlen fajtából. Olyan, ahol egyszerre ámít el a téged körbeölelő varázslatos világ és töri össze a szívedet az azt megmételyező kapzsiság, ahol apró sárkányok, cukros finomságok, csodaszép ruhák és bálok vesznek körül, ahol az emberek az igaz szerelmet kergetik, és ahol elég egyetlen óvatlan pillanat ahhoz, hogy tőrt találj a hátadban. Hercegek, hercegnők, boldogan éltek míg meg nem haltak, tündérmesék és vér, halál, mágia keveredik egymással Stephanie Garber legújabb regényében. Egyértelműen a legjobb, legvarázslatosabb nyitókötet volt.


Legjobb zárókötet: Mary Jo Putney - Hazatérés

Az a szomorú igazság, hogy idén mindössze a Jó útra tértek testvérisége sorozatot sikerült befejeznem, ami az ígéretes alap ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Sokat gondolkoztam, hogy megszavazzam-e neki a legjobb zárókötet címét, vagy hagyjam üresen, de Mary Jo Putney zseniális idegenvezetőnek bizonyult, engem teljesen elvarázsolt az elhagyatott romokkal és kincsekkel teli, viharos és vad Thorsay, amit a való életbeli Orkney ihletett, főszereplőit pedig őszintén megkedveltem a maguk talpraesettségével és egyszerűségével. Úgyhogy bár a Hazatérés nem okozott számomra katarzist, mégis kellemes élményekkel gazdagodtam, nem mellesleg szívet melengető lezárása volt ez a sorozatnak.


Legjobb standalone: Ali Hazelwood - A szerelem képlete


Elképesztően cuki és bájos könyvet kaptam A szerelem képlete által, melynek főhősei igen csak megmelengették a szívemet. Pontosan azt adta, amit egy ilyen típusú olvasmánytól remél az ember: felhőtlen szórakozást. Nem akar se több, se kevesebb lenni, annál ami: kissé klisés, édes, humoros egyetemi románc. De pontosan emiatt lesz annyira szerethető, na meg Adam Carlsen miatt, aki garantáltan megdobogtatja majd minden olvasó szívét. Engem teljesen levett a lábamról; bírom az olyan karaktereket, akik látszólag seggfejek - márpedig Adam az egyetem zsarnoka -, de valójában vajból van a szívük.


Legjobb magyar borító: Shannon Mayer & Kelly St. Clare - Méz és hamu udvara

Nagy örömömre idén több szuper magyar tervezésű borítóval is találkoztam az olvasmányaim során, de a Méz és hamu udvara dobogtatta meg leginkább a szívemet. Szépek a színei, látványos, passzol a történethez és egyszerűen jó ránézni. Nálam ez lett a 2022-es év győztese.


Legjobb eredeti borító: Jennifer L. Amrentrout - Vérből és hamuból

Nem titok: imádom a fantasy borítókat, és hát a FBAA fedlapjára elég csak ránézni, az ember máris szerelembe esik vele. Hangulatos, sejtelmes, ízléses, hívogató.





Legjobb kitalált világ: Ayana Gray: Beasts of Prey - Indul a vadászat
 
Minden joggal megilleti a cím Ayana Gray debütáló regényét, ami bár Afrika egzotikus és misztikummal teli kultúráján alapszik, mégis nagyon egyedi. Mind az Éjszakai Állatkert a benne található különleges fajokkal, mind a kolostor, mind pedig a halálos veszélyt rejtegető Nagy Dzsungel elképesztően hangulatos, nem beszélve a szegény kis faluról, és annak árusokkal teli utcáiról, amik csak tovább fokozzák mindezt. A legjobb mégis a shetani, az embereket gyilkoló fenevad, aki rettegésben tartja a falvakat, s aki miatt a Nagy Dzsungelbe való belépés felér egy halálos ítélettel.


Legjobb díszlet: Katherine Arden - Apró terek

Az a helyzet, hogy ez egy félelmetes jó kísértetsztori! Katherine Arden lendületes stílusa remek hangulatteremtéssel és fordulatokban gazdag cselekményvezetéssel párosul, melynek köszönhetően könnyű bevonódni a történetbe. Az ember szinte maga előtt látja az összevissza masírozó madárijesztőket, akik megpróbálják kikaparni és magukhoz ragadni a gyerekeket, együtt izgul, fél és borzong velük miközben kísértetpajtákban bóklásznak, szellemekkel társalognak és megpróbálják kicselezni az életükre törő alakokat.
Kegyetlen, nagy tétű játék volt, épp mint gyerekkorom egyik klasszikusa, a Jumanji. És ahogy ott, úgy itt is jól működött az, hogy a szereplők tudták, hogy csak egyetlen út vezet kifele, mégpedig az, ha ezt az egészet végigcsinálják, lehetőleg együtt-élve.


Legjobb harcjelenet: Cassandra Clare - Éjfél kisasszony
 
Az Éjfél kisasszonyt sok helyen kiemelhetném, nagyon meghatározó olvasmánya volt a 2022-es évemnek, az univerzum pedig az egész életemnek, viszont szerettem volna más könyveknek is teret adni. Az, hogy az Éjfél kisasszony éppen ebbe a kategóriába került, annak is köszönhető, hogy nagyon jó kis csatajelenetek vannak benne, frissek, lendületesek - és olyan árnyvadászosak.

 
Legdrámaibb pillanat: Natalie Haynes - Ezer hajó


Engedjétek meg, hogy magamat idézzem: "Van, amikor elfogy a szó, amikor az ember bárhogyan is szeretné szavakba-mondatokba önteni mindazt, ami benne tombol, képtelen rá. Itt ülök most az Ezer hajó felett, fáj, sajog a lelkem, vérzik a szívem, miközben egyszerre tudnék üvölteni, sírni és csak úgy csöndesen meredni a semmibe - a mindenbe.
(...)
Nem fogok hazudni, kegyetlenül nehéz e nők sorsáról olvasni. Annyira húsba maróan őszinte a szerző, és annyi érzelem árad a sorok közül, hogy minden egyes oldallal egyre jobban és jobban elszorult a szívem. Szörnyű tragédiák, halálnál is rosszabb sorsok, megválasztott vagy éppen váratlanul ért tragédiák sorát regélik el, sokszor kemény gyomrost adva az olvasónak. Az első görög halott király özvegyéről épp annyira szívfájdító olvasni, mint azokról a túszul ejtett trójai nőkről, akiket az ellenség zsákmányként oszt szét maga között. Olvasóként nem is gondolnánk, mennyiféle sors létezik, s hogy egyazon háború hány és hányféle fájdalmat, veszteséget és borzalmat szül. Hisz vannak, akik a szemük láttára vesztenek el mindent, míg mások árulásra kényszerülnek, hogy megmentsék magukat és szeretteiket, de olyan is akad, aki idő előtt szembesül az elkerülhetetlen véggel, vagy épp borzasztó jóslátomások gyötrik, míg egyesek boldogan lovagolnak halálba, netán épp bőrrel megússzák, csak épp a kedvesük nem köszönti már őket soha többé. Ezek az egyszerű vagy éppen magasabb rangú nők bár porszemeknek tűnnek, mégis ugyanúgy a trójai háború részesei, mint Akhilleusz vagy Hektor, hiába vesztek neveik a történelem és az idő homályába, ott voltak, át- és megélték saját tragédiáikat."
Nem lehet tehát egyetlen drámai pillanatot kiválasztani, hisz az Ezer hajó drámai pillanatok gyűjteménye. Mindegyik hölgy sorsa fájó, sokkoló és drámai, kezdve az esküvőre készülő lányétól, akit apja ver át és áldoz fel saját esküvőjén, az anyáig, aki minden gyermekét elveszti, egészen az önként halálba vonuló amazonig.


Legviccesebb pillanat: Shelby Mahurin - Kígyó és Galamb

Számos megmosolyogtató, s nem mellesleg érdekfeszítő (vagy épp ajtótörő) pillanatot szül, hogy a boszorkány és a Vadász férj és feleségként kénytelen boldogulni, miközben évszázados ellentétek feszülnek köztük. Reid egy végletekig elkötelezett férfi, akit gyerekkorától kezdve a kereszténység és a férfiúi felsőbbrendűség szellemében nevelt az érsek, számára az Úr, a Biblia és a hite megingathatatlan, s mindennél előbbre való, szent célja a boszorkányok elpusztítása. Az ő olvasatában a boszorkányok nem emberek, nem érző lények, hanem halált és pusztulást hozó démonok, vagyis Lou a puszta létezésével is bűnt követ el. Míg a lány szemében a Vadászok a kegyetlenek, elvakultak, azok, akik tekintet nélkül pusztítják el a boszorkányokat, mit sem törődve azzal, hogy gyermekről, felnőttről, bűnösről vagy ártatlanról van-e szó. Szíve legmélyéig megveti tehát férjét, mégis rákényszerül arra a védelemre, amit adni tud. Ők ketten mindenféle szempontból ellenségekként indulnak, szóváltásaik élesek, csípősek - Lou mindent elkövet, hogy mocskos, utcáról összeszedett stílusával kimozdítsa béketűréséből a káromkodást nem kedvelő, már-már szerzetesi élő férfit és társait. Perverz kocsmadalokat dúdol, csúnyán beszél, s ellenszegül, végletekig feszegeti a határaikat, ami jó kis lendületet biztosít a történetnek.
Az egyik legviccesebb az ajtótörős és kádban alvós jelenet volt, de félelmetesen jól szórakoztam Lou minden hergelési módszerén.


Legjobb akciójelenet: Astrid Scholte - Négy halott királynő
 
 
A Négy halott királynő egy igazán különleges, két idősíkon játszódó regény, ahol az olvasó párhuzamosan olvashat a jelenről és a jövőről, miközben a középpontban a birodalom négy királynőjének meggyilkolása áll. Spoilerek nélkül nehéz mit írni, de az egyik legjobb akciójelenetet szolgáltatta számomra a lezárt palotában nyomozás, mely során a hősnő próbálja elkapni a királynők gyilkosát.


Legjobb csavar: C. S. Pacat - Hercegi csel
 
A Hercegi csel láthatóan jócskán meghatározta a 2022-es évemet, és ez nagy részben az eszméletlen csavarjainak is köszönhető. Laurent fondorlatossága végigkíséri a történetet, én pedig bármelyiket kiemelhetném, de a legsokkolóbb az egyértelműen a vége csavar volt, ami azóta is falkaparászásra késztet. Tényleg elképesztően csavaros, kiszámíthatatlan és sokkoló!





Legjobb Young Adult: Cassandra Clare - Éjfél kisasszony



Legjobb New Adult: Laura Thalassa: Rhapsodic - Az Éjszaka Királya



Legjobb történelmi romantikus:  Loretta Chase - Fényes páncélú herceg




Legjobb történelmi(fikció): Natalie Haynes - Ezer hajó



Legjobb fantasy: Jennifer L. Armentrout - Vérből és hamuból




Legjobb kalandkönyv:
Shannon Mayer - Kelly St. Clare: Méz és hamu udvara



Legjobb gyerekkönyv: Katherine Arden - Apró terek



Leghumorosabb könyv: Loretta Chase - Fényes páncélú herceg



Legjobb képregény:Rachel Smythe - Lore Olympus



Legjobb ismeretterjesztő: Budai Lotti - Rizsporos hétköznapok 3.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése