2022. december 29., csütörtök

James Norbury - Az utazás


James Norbury illusztrált történetei egyszerre bölcsek és kedvesek. Nagy Pandát és Kicsi Sárkányt idén januárban mutattuk be nektek, így az év végére pedig elhoztuk a második kötetet is, aminek ők a főszereplői. Játszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.
 
 
James Norbury: Az utazás
 
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635682850
Oldalszám: 164 oldal
Fordító: Laik Eszter

Fülszöveg:
A ​Nagy Panda és Kicsi Sárkány folytatása gyönyörűen illusztrált ajándékkönyv az elfogadásról, önmagunk és egymás mélyebb megismeréséről.
A két valószínűtlen útitárs útnak indul, folytatva az előző kötet kalandjait, hogy eljussanak egy helyre, amely talán messze van az otthonuktól, de az utazás révén önmagukhoz és egymáshoz közelebb kerülnek.
– Változás – mondta Nagy Panda. – Ha nem is tudod, hová vezet, attól még jobb, mint egy helyben maradni.
Kicsi Sárkány boldogtalan, és kiönti a szívét Nagy Pandának, aki úgy véli, ahhoz, hogy barátjának kedélye helyreálljon, útnak kell indulniuk. Új vidékeket fedeznek fel, rendkívüli élményekkel gazdagodnak, és nagy kihívásokkal néznek szembe. Nagy Panda és Kicsi Sárkány továbbhaladnak az elfogadás ösvényén, és megtanulják, hogy a változások, a nehézségek életünk természetes velejárói – ezek nélkül fejlődés se volna lehetséges.
Ebben a kötetben is ugyanolyan bájos, szívet melengető illusztrációk találhatók, mint James Norbury eredeti, Nagy Panda és Kicsi Sárkány című nemzetközi bestsellerében.
Csupa inspiráció, csupa kedves humor: Az utazás kalandos, gyönyörködtető mese az elfogadásról, amelyet minden korosztálynak érdemes kézbe vennie. 
 
Saját véleményem:
Második kötetéhez érkezett James Norbury Nagy Panda és Kicsi Sárkány sorozata, mely önmagában - bármiféle előismeret nélkül - is olvasható. Az utazásban kalandokkal, nagy mélységekkel és magaslatokkal teli út vár a két jóbarátra fizikai és lelki értelemben is. Általuk pedig mi magunk is sokat tanulhatunk az elfogadásról, önmaguk megismeréséről, a változások kezeléséről és arról, hogyan küzdjük le félelmeinket.

"– A változás – szólt Nagy Panda –, még ha nem is tudod, milyen irányba terel, mindig jobb, mint egy helyben toporogni."

Amennyiben követitek a blogot, tudhatjátok, hogy nem igazán szoktam önismereti és/vagy önsegítő könyveket olvasni, pláne nem olyat, ami a buddhizmuson alapszik. Viszont az elmúlt év során annyi ismerősömnél láttam a Nagy Panda és Kicsi Sárkányt, és annyi méltatást olvastam róla, hogy amikor adódott a lehetőség, kapva kaptam az alkalmon, s egyből belevetettem magam Az utazásba szó szerinti és átvitt értelemben is. Kíváncsi voltam, mit tudhat ez a két állatka, amiért úgy odavannak az emberek, és azt kell mondanom, hogy: mindent! Ez a gyönyörű, gazdagon illusztrált kötet nem csupán megmelengeti az olvasó szívét, hanem tükröt tart elé, és épp úgy, ahogy Nagy Panda terelgeti Kicsi Sárkányt, úgy vezet minket is a fel- és beismerés felé. 

Érezted már úgy, hogy látszólag megvan mindened, mégsem vagy boldog? Valami hiányzik? Nos, Kicsi Sárkány is épp ilyen boldogtalan. Hiába van tető a feje felett, hiába él biztonságban, veszik körül barátok vagy anyagi javak, ő mégis boldogtalan. Amikor mindezt megosztja társával, Nagy Panda a cselekedet jegyében azt javasolja, szeljék át a Nagy Folyót, és induljanak el a változás felé. Igen ám, de mint minden változás, ez az út, valamint a vele társuló ismeretlen is félelmetes, egyben kalandokkal teli. A két barát útja tele van fájdalommal, rémülettel, szomorúsággal, az újdonság izgalmával, és megannyi hullámheggyel és -völggyel. Nagy Panda és Kicsi Sárkány rengeteg bonyodalommal találja szembe magát, ami sokszor az égig emeli őket, míg máskor a reménytelenség felé sodorja párosukat - legfőképp Kicsi Sárkányt. 
Az utazásban Kicsi Sárkány testesít meg minket, embereket, akik félünk a változástól, megrettenünk az akadályoktól, míg máskor nem látjuk a kiutat problémáink útvesztőjéből. De szerencsére ott van Nagy Panda, aki ebben esetben nem csak a kis cimborája, de a mi lelki vezetőnk is, s higgadtságával, nyugodtságaval képes egy egészen újfajta nézőpontot kínálni, illetőleg megmutatni, hogy minden rajtunk áll, azon, mit kezdünk az adott helyzettel. Teszi mindezt bölcsen, szelíden és nem kioktatóan vagy szájbarágósan. És pontosan ez az, amitől annyira jól tud működni ez a történet: semmit sem erőltet ránk, olvasókra, egyszerűen csak terelget, és hagyja, hogy a szereplőkön keresztül magunk fedezzük fel önnön érzelmeinket vagy éppen a világ működését.

Az utazás egy igazán elgondolkodtató, kedves, bájos történet, valóságos kis kincs. Talán még soha nem volt akkora szükség Nagy Panda és Kicsi Sárkány útmutatására, mint jelenleg, amikor a társadalom jelentős része szorong és nem látja a kiutat helyzetéből. Félreértés ne essék, se a szerző, se a könyv nem fogja megoldani a problémáidat, ugyanakkor segít, hogy te magad megtehesd ezt. És ha csak annyit ér el, hogy elolvasod és elgondolkodsz a szavain vagy az általa közvetített üzeneten, már megérte. 
A változás nem könnyű, ám ha beismerjük és felvállaljuk, hogy valami nem kerek egész az életünkben és boldogtalanok vagyunk, az egy lépés a megoldás felé. A második pedig lehet az, hogy elgondolkozunk, miért bástyázzuk körbe magunkat anyagi javakkal, tárgyakkal, mikor minden, amire szükségünk van, bennünk van. De akár az is, hogy megértjük, miért okozott anno, gyerekként akkora örömet a tüzifa (vagy bármi más) gyűjtése, míg manapság hidegen hagy.
Szívből, őszintén és igazán ajánlom mindenkinek: messze az egyik legszerethetőbb történet, amit valaha olvastam. Biztos, hogy még sokszor fogom forgatni, amikor iránymutatásra lesz szükségem. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Nagy Panda és Kicsi Sárkány 
Kedvenc jelenet: az egész könyv, és a faleveles, meg az anyagi javas rész
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Nagy Panda és Kicsi Sárkány 
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Nagy Panda és Kicsi Sárkány ebben a részben messze sodródnak az otthonuktól, s olyan helyre kerülnek, ami számukra teljesen ismeretlen és idegen. Játékunkban ezúttal olyan tájakra barangolunk, melyek bár itt vannak a Földünkön, látványra olyanok, mintha egy másik világban léteznének. A feladatotok nem lesz más, mint minden állomáson megnézni az ott található képet, majd kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy nevezik az adott helyet?
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

12/27 Boktastic Boglinc
12/28 Csak olvass!
12/29 Dreamworld
12/30 Könyv és más
01/02 Hagyjatok! Olvasok!
01/03 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése