2022. december 18., vasárnap

Vanessa Len - Only a Monster

Vanessa Len: Only a Monster - Csak egy szörnyeteg
 
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507044
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Sárpátki Ádám

Fülszöveg:
Vanessa ​Len Az idő vándorai elsöprő romantikáját az Egy kegyetlen dal sötét világával ötvözte ebben a magával ragadó regényben.
Ez lett volna a tökéletes nyár. A tizenhat éves Joan, aki az iskolai szünetet elhunyt édesanyja különc londoni családjánál tölti, elhatározza, hogy ki fogja élvezni a nyár minden pillanatát. Imádja a történelmi Holland House-ban végzett munkáját, és amikor vonzó munkatársa, Nick randira hívja őt, úgy érzi, minden a helyére került.
Azonban Joan hamarosan ráébred az igazságra. A családtagjai nem egyszerűen furcsák, hanem valójában szörnyetegek, akik iszonyatos hatalmat birtokolnak. Nick pedig nem közönséges szépfiú: ő a legendás szörnyvadász, aki bármire képes lenne, hogy elpusztítsa őket.
A Nickkel vívott harcban Joan kénytelen együttműködni a kegyetlen Aaron Oliverrel, annak a szörnycsaládnak az örökösével, amely gyűlöli Joant és a rokonait. A lánynak muszáj megbarátkoznia saját szörnyeteg lényével, ha meg akarja menteni magát és a családját. Ugyanis ebben a történetben…
Ő nem a hős.

Saját véleményem:
Az Anassa Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Vanessa Len Szörnyetegek sorozatának első része a Csak egy szörnyeteg, ami tulajdonképpen egy időutazós YA urban fantasy. Személy szerint én rettenetesen örültem a hírnek, figyelembe véve, hogy az eredeti megjelenése óta szemeztem a kötettel - még azt is megkockáztatom, hogy számomra az év egyik legjobban várt megjelenése volt.

"Mindenki szembeszáll az idővonallal. Egyszer mindenki megpróbál megváltoztatni valamit."

Joan, a történet hősnője gyerekként mindig is arra vágyott, hogy felnőve szuperhős váljék belőle, ám a napon, amikor ezt közli nagymamájával, az asszony csak annyit felel, hogy sosem lehet hős, mert valójában egy szörnyeteg. Megdöbbentő és erős szavak, nem olyasmi, amit egy nagyszülőtől várnánk, ám tagadhatatlanul megadja a folytatás alaphangulatát. Merthogy Joan valójában félig ember, félig szörnyeteg, de hogy ez pontosan miből is áll, az előtte sem tiszta egészen addig, míg tizenhat éves korában, anyai nagymamájánál töltve a nyári szünidőt, véletlenül nem utazik az időben. S mielőtt esélye nyílna feldolgozni, hogy mindez mit jelent, hogyan működik, és úgy egyáltalán megtudni, mik a szörnyetegség szabályai, előbb belecsöppen egy váratlan mészárlásba, majd az ellenségével karöltve időutazni és menekülni kényszerül. Az egyetlen ember tehát, akire számíthat, a rivális szörnycsalád utolsó életben maradt sarja, a kissé pökhendi Aaron, aki néhány órával korábban simán hagyta volna meghalni a lányt.
Joannek egyszerre kell megbarátkoznia azzal, mi ő, hogyan működik a képessége, feldolgozni a tényt, miszerint szerelme, Nick kiirtotta a családját és a körzetben jelenlévő összes szörnycsaládot, valamint megoldást találnia arra, hogyan másíthatná meg a történteket - és akkor még ott van az idegesítően jóképű szőke srác is...
De vajon meddig lehet feszegetni az idővonalat? Meg lehet másítani a történteket és visszahozni a holtakat? Miért nem egyeznek a szörnyfeljegyzések és a valóság? És mire készül Nick, a mondabéli hős, a szörnyek elpusztítója? S mind közül a legfontosabb: az ellenségek képesek lesznek összefogni és megállítani, vagy a hős teljesen eltörli a szörnyeket az idővonalról?

Az Only a Monster egy izgalmakban és fordulatokban bővelkedő, kissé borongós hangulatú történet, ami fejezetről fejezetre ébren tartja az olvasó kíváncsiságát. Tulajdonképpen majd' mindegyik egy mini cliffhangerrel ér véget, arra ösztönözve az embert, hogy azonnali válaszokat követelve folytassa az olvasást. Arról nem is beszélve, mennyire könnyű beleveszni a lendületes történetvezetésbe, amit még tovább színesít a főszereplők folyamatos csörtéje. Merthogy a tapasztalt időutazónak mondható, fellengzős Aaron folyamatosan kóstolgatja "szörnybébi" hősnőnket, leginkább tudatlansága-, illetve ellenséges családjaik okán. Joan számára ismeretlenek az időutazás szabályai, annak módja, kivitelezése, és úgy nagyjából minden, ami a szörnyetegséggel jár. Nem tudja, mik a veszélyei, mi az, ami az életébe kerül, mit szabad és mit nem szabad mondania egyes korokban, mint ahogy azzal sincs tisztában, hol találnak menedékre az időutazók. Aaron számára mindez teret biztosít arra, hogy lépten-nyomon a lány orra dörgölhesse, mennyire hanyagok a Huntok, és mennyivel jobbak az Oliverek.
Kettejük perlekedése egyrészt tehát remek humorforrás, másrészt sokat lazít a komor hangulaton és oldja a feszültséget. Azt a feszültséget, amit a mészárlás, és a mondabéli Hős missziója jelent. A tét ugyanis nem kisebb, mint a szörnyetegek mindenkori életben maradása, legyen szó múltról, jelenről vagy jövőről.
Ahhoz, hogy hőseink szembeszállhassanak Nickkel, össze kell fogniuk, és a '90-es évekbe utazva nyomról nyomra összerakni a megoldást, pontosabban az ahhoz vezető utat. Ez viszont rengeteg bonyodalommal, mítosszal, fordulattal és veszéllyel jár.

Mindent egybevetve én imádtam ezt a könyvet! Szeretem az olyan aranyos, hangulatos, pörgős és szórakoztató YA regényeket, amik nem akarnak többnek látszani annál, mint amik. A Csak egy szörnyeteg pedig pont ilyen volt: humoros, bájos, érdekfeszítő, kalandos. És annyira jó volt végre egy gondosan felépített időutazós könyvet tartani a kezemben, aminek a szabályait és korlátait a narratív hőssel együtt tapasztalhattam ki! Mi több, a szerző nagyon okosan beleszőtte az időutazással járó sarkalatos kérdéseket, úgy mint a múlt megmásításának lehetősége, az idővonal feszegetése, stb. 
De ami végképp megdobogtatta a szívemet, az a korválasztás. Ha időutazás, akkor általában az emberek szeretnek a távolabbi múltba visszautazni, Vanessa Lenn viszont a kilencvenes évek első felét lőtte be, ami egy fiatalabb olvasó számára retro érdekesség lehet, nekem viszont a gyerekkorom, és az a környezet, amiben felnőttem. Kifejezetten vicces volt a kor haj- és ruhaviseleteiről olvasni, és látni, hogyan éltünk a technikai kütyük eluralkodása előtt. A Rachel hajon pedig, mint idővonali mértékegységen, hatalmasat nevettem!
A Csak egy szörnyeteget szívből ajánlom, ha szeretnétek egy hangulatos, pergő, folyamatos fordulatokkal teli időutazós YA-t olvasni, ami folyamatosan ébren tartja a figyelmeteket. Mindeközben cuki, vicces és kellő mértékben kalandos. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Joan, Aaron
Kedvenc jelenet: a szócsaták Joan és Aaron, illetve Aaron és Ruth között 
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Szörnyetegek #1
Megtetszett? Vidd haza!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése