2022. december 12., hétfő

Alice Oseman - Heartstopper 4.


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Alice Oseman nagysikerű képregény sorozatának folytatása, a Heartstopper a negyedik része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick felismerésekkel és vallomásokkal teli tanévkezdését, mely ezúttal bőveb tartogat nehézséget… és még annál is több szeretetet.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.
 
 
Alice Oseman: Heartstopper 4.
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635974320
Oldalszám: 384 oldal
Fordító: Riesenberger Mónika

Fülszöveg:
Nick naplója
Azt hiszem, szerelmes vagyok Charlie-ba. Csodálatos volt együtt tölteni vele és a barátainkkal ezt a nyarat, és annyira szeretném kimondani neki, hogy szeretem, de… azt hiszem, vannak más dolgok, amik jobban aggasztanak mostanában…
Ha boldogságra van szükséged, lapozz bele!

Saját véleményem:
Negyedik kötetéhez érkezett Alice Oseman Heartstopper sorozata, melyben tovább folytatódik Charlie és Nick története. A középpontban viszont ezúttal főként Charlie mentális problémája - annak felismerése és a gyógyuláshoz vezető útja - áll. A szerző pedig a korábbiakhoz mérten most is igyekezett reálisan ábrázolni, mind Charlie, mind az őt körülvevők helyzetét.

"De tudd, hogy… vannak problémák, amiknek a megoldásához egy gondoskodó társ nem elég. Erről szól a szeretet."

A párizsi utazás során már láthattunk, hogy Charlie evészavarokkal küzd, egész egyszerűen elutasítja a kaját. A negyedik kötetre mindez csak fokozódni látszik (mi több, egyéb tünetek is társulnak hozzá), olyannyira, hogy míg barátaik jól érzik magukat és igyekeznek kiélvezni a nyári szünetet, a fiú szorong. Nick természetesen látja ezt, és a maga módján igyekszik megoldást találni rá, de ahogy arra anyukája rávilágít, a szerelem nem lehet gyógyír mindenre (kiváltképp nem mentális problémákra), igenis eljön az a pont, amikor azzal tehetünk a legtöbbet a másikért, ha segítünk, hogy maga találja meg a gyógyuláshoz vezető utat. A negyedik rész pedig éppen erről szól: mindazon szorongásokról, belső harcokról, amik elvezetik Charlie-t a felismeréshez, hogy kiálljon családja elé és beismerje, orvosi segítségre van szüksége.
A kérdés csak az, hogy elég erős-e a srácok kapcsolata ahhoz, hogy mindezt túlélje?

Nos, a választ azt hiszem mindannyian tudjuk, mégis szívszorító, őszinte és megható utazás ez. A témájából adódóan sokkal komolyabb, kevésbé könnyed részről van szó, mint az előzőek, ám épp olyan bájos, szerethető és cuki. Na meg persze tanulságos is.
Úgy gondolom, óriási szükség van arra, hogy a fiatal olvasók szembesüljenek azzal, miben nyilvánul meg a mentális betegség, mi az a határ, ahol már nem lehet eltusolni az egészet, és hogy kívülállóként miként is álljunk ehhez. És ha valaki, hát akkor Alice Oseman tökéletesen képes arra, hogy az ifjúság nyelvére kódolja mindezt, hűen prezentálva a támogató közeget, s azt az üzenetet közvetítve, hogy bár nem egyszerű a felépüléshez vezető út, mégsem lehetetlen. Manapság, amikor annyi szorongó tini van, elengedhetetlen erről beszélni, sok esetben életmentő is lehet.
Nekem egyébként külön tetszett, hogy mind Charlie, az elszenvedő, mind pedig Nick, a kívülálló társ lelkébe/fejébe bepillantást nyerhettünk, mert ahogy fontos megtapasztalni, min megy át a beteg, úgy arra is szükség van, hogy lássuk, tudjuk, mit tehet a féltő, óvó társ/barát/családtag ilyen helyzetben.

Mindent egybevetve a Heartstopper 4. egy kicsit komolyabb, melankolikusabb hangulatú, fontos témákat boncolgató folytatás lett, de aggodalomra semmi ok, ugyanis a sorozatra jellemző cukiság továbbra is megvan, mint ahogy a támogató baráti és egyre inkább egybeolvadó családi közeg is, a srácok kapcsolata pedig talán sose volt ennyire erős, mint ebben a részben. Imádom a kapcsolatuk tisztaságát, a rájuk jellemző őszinteséget és végtelen szeretetet. Charlie és Nick példaértékű karakterek, akik megmutatják, mennyire egyszerű lehet a szerelem akkor is, ha minden más rohadt nehéz. Olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Nick, Charlie, Tori
Kedvenc jelenet: a Nick&Charlie részek, és amikor Tori beolvas Charlie bátyjának
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Heartstopper #4
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a könyvek szereplőit. Minden állomáson összekevertük egy-egy karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a betűket helyes sorrendbe rakni, majd az így kapott vezeték- és keresztnevet beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


HARCILE RINGPS




Nézzetek be a többi állomásra is

12/12 Dreamworld
12/13 Dreamworld - Karakteradatlapok
12/14 Csak olvass!
12/15 Booktastic Boglinc
12/16 Hagyjatok! Olvasok!
12/17 Booktastic Boglinc - Fanartok
12/18 Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
12/19 Könyv és más
12/20 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/21 Fanni's Library
12/22 Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése