2022. december 6., kedd

Christi Caldwell - Az éjszaka hercege


Újabb elveszett főrend nyomába indulunk Christi Caldwell könyvével, melyet magyar nyelven a General Press Kiadónak köszönhetően olvastunk. Tartsatok velünk, és kis szerencsével tiétek lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
 
 
Christi Caldwell: Az éjszaka hercege
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634526339
Oldalszám: 370 oldal
Fordító: Bánki Vera

Fülszöveg:
Lila March egy rettenetes tragédia után évekig visszavonultan élt a családja londoni házában. Megelégeli azonban, hogy csak árnyéka egykori önmagának, és elhatározza, hogy újra szembenéz a külvilággal. Azért, hogy ezt ne teljesen védtelenül tegye, felkeresi Kelet-London leghíresebb ökölvívóját, és ráveszi, hogy tanítsa meg őt az önvédelem művészetére. Hugh Savage minden vágya, hogy végre maga mögött hagyhassa az erőszak kegyetlen világát, mégis izgatja a kihívás, amelyet Lady Lila jelent számára. Egy titokzatos hölgy, aki önszántából tesz látogatást a nyomornegyedbe? Ez olyan nőre vall, akinek megvannak a maga titkai. Ahogy egyre több időt töltenek együtt, úgy mélyül el közöttük a vonzalom, amíg végül rá nem jönnek: szükségük van egymásra, hogy szembe tudjanak nézni a múltjukkal, és harcolhassanak a jól megérdemelt jövőjükért.

Saját véleményem:
Második kötetéhez érkezett Christi Caldwell London elveszett lordjai sorozata, mely bármiféle előismeret nélkül olvasható. A zsánerre jellemző módon, Az éjszaka hercege is egy önálló, kerek egész sztorit alkot, mely egy újabb elveszett lord történetét - s persze majdani párjáét - mutatja be. 
Hugh Savage már gyerekként megtanulta mennyire kemény és mocskos is tud lenni az élet: sok társához hasonlóan egy titkos bokszklubnak, Az Ökölvívók Társaságának fogságában nevelkedett. Egy olyan könyörtelen, földalatti szervezet fogságában, mely a nemesek szórakoztatása végett arra kényszeríti a gyerekeket, hogy erőszakosan küzdjenek egymással, hol véres, hol életre-halálra menő harcokat vívva. Kutyák módjára kénytelen marcangolni egymást, meccsről meccsre veszítve el valódi identitásukat. 
Hugh számára ez minden, csak nem élet, ám amikor kész lenne megadni magát és véget vetni szenvedéseinek, edzőjétől ajánlatot kap: valaki halála árán megválthatja saját szabadságát. 
De vajon létezik szabadság egy magafajta árva számára? Valaki, aki Hughhoz hasonló borzalmakat élt át, végképp maga mögött tudja hagyni a múltját? Vagy még borzalmasabb jövő vár rá?

"Úriemberek uralták a világot. De semmit sem tudtam róla. Nem igazán."

Míg Hugh a múltban egy mások kényének-kedvének kiszolgáltatott fiú, addig a jelenben a barátai bokszklubját erősítő férfi, akinek a becsületét és elveit sutba hajítva továbbra is küzdenie kell, ha nem akar éhen halni. Egy olyan Európában, ahol a háborúk emberéleteket követelnek, zűrzavar, kórság és mocsok uralkodik, nincs túl sok választási lehetőség, élni kell a kínálkozó lehetőséggel. 
Hugh képében tehát adott a sokat megélt és  szenvedett, megkeményedett szívű férfi, aki évtizedek elteltével is küzd múltja démonaival, és semmi másra nem vágyik, minthogy végre maga mögött hagyja azokat. És itt jön a képbe Lady Lila March, a finom úrihölgy, aki az éjszaka leple alatt Anglia nyomornegyedébe osonva arra kéri, tanítsa meg az ökölvívás fortélyaira, hogy megvédhesse önmagát és szeretteit, ezzel olyan helyzetbe kergetve a másikat, ami ellenkezik fogadalmaival. 
Noha Hugh eleinte ellenáll, nem engedi eladni magát, a nő merészsége és hajthatatlansága, na meg a köztük kialakuló vonzalom mégis győzedelmeskedik, elindítva egy lassan formálódó románcot. 
Az éjszaka herce egy merőben más hangulatú történelmi romantikus, mint az átlag, jócskán kilóg a zsánerből kemény témáival és formabontó elemeivel, sötét tónusáról nem is beszélve. Mind Lady Lila, mind pedig Hugh nehéz terheket cipel. Míg a férfi menekülni akar korábbi élete borzalmaiból, addig a nő szeretne felülkerekedni testi és lelki sebein, és ismét élni. Ehhez pedig elengedhetetlen az a nyers erő, amit Hugh képvisel, és amit csak az ő vadembersége mellett lelhet meg. 
Noha látszólag két különböző habitusú és hátterű karakterről van szó, jól kiegészítik egymást. A nyilvánvaló érzéseik és a jól működő kémia mellett gondosan óvott titkaik is lapról lapra egyre jobban összeérnek, akárcsak sorsuk, mígnem az olvasó arra eszmél, hogy ez bizony nem véletlen. 

"- Én nem egy lágyszívű ember vagyok, aki kis faszobrokat farag, amelyeket maga olyan imádnivalónak talál. Egy szörnyeteg vagyok, aki csak azért farag, hogy megpróbálja elterelni a figyelmét az emlékeiről. Jól teszi, ha távol tartja magát tőlem. Én nem vagyok jó. Egyáltalán nem olyan vagyok, akihez közel kellene lennie."

Szövevényes, fájdalmas, komor, mégis nagyon érzelmes regény ez Anglia mocsokkal övezett világában, ahol a hatalom diktálja a szabályokat. Gyermekek kizsákmányolása, háború, megtépázott életek, szerelem, szenvedély és egy gyógyító találkozás története, aminek egészen különleges ízt ad az ökölvívás szála. 
Nem mondom, hogy nincsenek hibái, a szerző olvasmányos stílusa ellenére helyenként kicsit leül a sztori, és az ökölvívás világa, valamint a nyomasztó környezet is meg tudja ülni az ember gyomrát, mégsem lehet letenni. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnének valami igazán formabontót olvasni a zsánerben, akik szeretnének elmélyedi a kor mocsokkal, sötétséggel és sokszor kegyetlenséggel teli világában, ahol a szerelem az egyetlen kapaszkodó egy jobb, boldogabb élethez. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Hugh, Lila
Kedvenc jelenet: Lila és Hugh első találkozása, vallomás
Negatívum: helyenként leül a sztori
Borító: 5/5
Sorozat: London elveszett lordjai #2, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Az éjszaka hercege cselekménye – bármilyen meglepő – többnyire az ökölvívás körül forog, ezért nyereményjátékunk témája a sporthoz kapcsolódik.
A turné minden állomásán egy-egy könyv címét és szerzőjének nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok azt a sportot, amiben a történet főhőse jeleskedik.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


P. Dangelico - Wrecking Ball - A romboló




Nézzetek be a többi állomásra is

11/30 Betonka szerint a világ…
12/03 Kelly és Lupi olvas
12/06 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése