2024. augusztus 22., csütörtök

Amélie When Zhao - Blood Heir 2.


A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Blood Heir-trilógia második kötete, A vörös fenevad. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Ana és társai küzdelmes útját annak reményében, hogy felszabadítsák a birodalmat a sötét uralom alól.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bregónia bevehetetlen erődjét, Ana és Ramson lehetetlennek tűnő szerelmét a háború árnyékában, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Amélie When Zhao: Blood Heir 2. - A vörös fenevad
 
Kiadó: Maxim Könyvek
ISBN: 9789634996057
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Fülszöveg:
Történet egy hercegnőről, aki sötét titkot rejteget, és egy szélhámosról, akiben meg kell bíznia, hogy felszabadíthassa a birodalmát a sötét uralom alól.
Ana Mihajlova Cirillia királyi családjának egyetlen túlélője. Nincs hadserege, se királyi címe, se szövetségesei, és most meg kell találnia a módját, hogyan szerezheti vissza a trónját, különben a császárnő brutális megtorlását kockáztatja. Morganya eltökélte, hogy a nem-Affinok kiontott vérével áztatott földön egy új világrendet épít fel. Ana biztosra veszi, hogy addig nem áll le, míg az összes Affint meg nem öli.
Anának az egyetlen esélye, hogy életben maradjon a hazája veszélyes világában, ha újból összeáll Ramson Sebesnyelvvel. De a fortélyos bandavezérnek saját tervei is vannak. Ahhoz, hogy Ana sereget gyűjtsön, át kell kelniük a Fehérhullámokon Bregónia bevehetetlen sziklaerődjeihez. Csakhogy senki sem tudja, ott mit fognak találni.
Egy sötét hatalom kelt életre. Vajon a forradalom elhozza a békét vagy még több vért ont?

Saját véleményem:
Az elmúlt évek egyik legjobban várt megjelenéseként is fémjelezhetném a Blood Heir második részét (egyedül a kiadó címválasztását nem értem, az eredeti Red Tigress remekül jelképezi a történetet, míg a magyar inkább csak összezavarja az olvasókat). Három évvel ezelőtt az első kötet teljesen megbabonázott és olyan szinten hatott rám, amire én magam sem számítottam. Azóta vártam, hogy kezemben tarthassam a folytatást.

"Ezen a világon sosem találunk igazságosságot. De rajtunk múlik, hogy fogjuk, amink van, és teljes erőnkből harcoljunk, hogy a világot jobbá tegyük."

A vörös fenevad nagyjából ugyanott veszi fel a történet fonalát, ahol az első félbemaradt. Ana Cirillia királyi családjának egyetlen túlélőjeként bujkálni kényszerül, miközben a trónbitorló zsarnok vérrel itatja át a királyság földjét. Morganya új világrendet kíván teremteni, melynek legsarkalatosabb pontja a valódi örökös kézre kerítése. A császárnő valóságos hajtóvadászatot indít Ana ellen, kegyetlen módon végeztet mindenkivel, akiről úgy véli kapcsolatban áll a lánnyal, vagy bármiféle tudomása van róla. Anának egyetlen lehetősége marad, ha vissza akarja szerezni a trónt: szövetségeseket gyűjt a végső összecsapáshoz. Elsőként régi barátjához, egykori szolgálójához, a Vörösköpenyesek vezetőjéhez fordul segítségért, azonban a fiú egészen más nézeteket vall, s csak akkor hajlandó segíteni, ha Ana nem ül trónra. Ezek után Anának ismételten össze kell állnia Ramson Sebesnyelvvel, hogy együtt vágjanak neki a Bregóniába vezető útnak. Útitársul melléjük szegődik Linn, Kais, a császárnő egykori testőre, és egy másik lány (akivel Ramson kötött alkut). Ám a Fehérhullámokon túli birodalom nem kevésbé veszélyes, mint Cirillia... Anára és Ramsonra számtalan megpróbáltatás vár, ráadásul Ramson múltja, s mindaz, amit korábban eltitkolt, napvilágra kerülnek.

A vörös fenevad egy igazán eseménydús, ravaszsággal, titkokkal, politikai játszmákkal és váratlan fordulatokkal átitatott történet, melynek középpontjában a bosszú és az önkeresés állnak. Mind Anának, mind pedig Ramsonnak meg kell találnia a saját útját, miközben másra sem vágynak, mint megbosszulni az őket ért sérelmeiket. Ana esetében ez egybefügg királysága megmentésével, mely Morganya vérengzése és rémisztő tervei miatt sürgetőbb, mint vala. A császárnő ugyanis arra készül, hogy egy Bregóniában rejlő tárgy segítségével olyan affinokat teremtsen, akik többféle képességgel rendelkeznek. A szövetségnek - amit Ana keres - viszont hatalmas ára van. Bregónia veszélyes hely, és minden lépés, elhangzott szó komoly taktikázást, mérlegelést kíván. Hősnőnk viszont elszánt, céltudatos, nem ingatja meg a szerelem.
És azt hiszem, ezzel el is érkeztünk a regény sarkalatos pontjához, amit sokan sérelmeznek: a romantikához. Ahogyan az első részben, úgy itt sem ezen van a főhangsúly, sőt... a romantika, mint olyan, egyáltalán nem élvez elsőbbséget a történet során. Ramson és Ana kapcsolata nagyon más, mint a romantasyk perzselő, mindent felülíró love storyjai. Lassú égésű, ám annál mélyebb, fő eleme a bizalom. De úgy vélem, ez teljesen jó így, számomra sokkal hitelesebb az, hogy a királyságáért harcoló hercegnő, és a múltjával küzdő férfi életében nem a nagy összeborulások élveznek prioritást. Ana és Ramson között kimondatlanul is érzékelhető a kötelék, gyönyörű, egyben szívszorító pillanataik vannak. Hősiesen bevallom, akadt olyan rész, aminél elmorzsoltam pár könnycseppet.
Amiben viszont más a folytatás, az az, hogy ezúttal Ramson is megkapja a maga játékidejét, ugyanis Bregónia a hazája. A veszteségei, megaláztatásai helyszíne, ahol a családja mellett múltja más meghatározó részei, személyei és ügyei is várnak rá. Végre megismerhetjük, ki is valójában Ramson Sebesnyelv.
Hozzá hasonlóan pedig Linn és Kais is kulcsszerepet játszanak, nem kevés meglepetést tartogatva az olvasó számára.

Mindent egybevetve, én imádtam ezt a részt is! Megbabonázott, nem eresztett, hatással volt rám. Bátran ajánlom minden fantasy kedvelőnek, aki szeretne egy igazán kalandos, jól felépített regényt olvasni, melyből a romantika ugyan hiányzik, ám akad helyette vér, politika, tragédia, mágia és számtalan csavar. A Blood Heir trilógia zseniális! Légyszi-légyszi figyeljetek fel rá jobban, mert ha van történet, ami megérdemli, akkor az ez! A vörös fenevad folyamatosan ébren tartja az olvasó figyelmét, görcsbe rántja a gyomrát, elszorítja a torkát és olyan észbontó csavarokkal bombázza, amitől az álla is leesik!
Leigh Bardugo rajongók, nektek kiemelten ajánlom! A szerző stílusa zseniális, az általa teremtett világ komor, sötét, veszélyes, vérrel átitatott. Olvassátok!



Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ana, Ramson, Linn
Kedvenc jelenet: a bálnás-búcsúzkodós jelenet, illetve Linn rabsága
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Blood Heir-trilógia #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során nincs más dolgotok, mint ide kattintva letölteni a könyv beleolvasóját, és megválaszolni az állomásokon olvasható kérdéseket.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Milyen kő hiányzott a jéger páncéljából, amit Ana ki tudott használni?




Nézzetek be a többi állomásra is

08/13 Kelly és Lupi olvas
08/15 Dreamworld
08/17 Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése