2024. augusztus 4., vasárnap

Shannon Chakraborty - Amína asz-Sziráfi kalandjai

Az Agave Könyvek ismét egy különleges fantasyt hozott el a magyar olvasóknak Channon Chakrabortytól, melyben egy kalóznő hihetetlen kalandjait ismerhetjük meg. Bloggereink már alig várták, hogy megismerkedhessenek Amína asz-Sziráfival, és ha te is így vagy ezzel, akkor tarts velünk a blogturné során, és játssz velünk, hogy megnyerhesd a könyv egy példányát.
 
 
Shannon Chakraborty: Amína asz-Sziráfi kalandjai
 
Kiadó: Agave Könyvek
ISBN: 9789635982882
Oldalszám: 554 oldal
Fordító: Tamás Gábor

Fülszöveg:
Amína asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.
Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.
Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre... és saját maga írja meg a legendáját.

Saját véleményem:
Shannon Chakraborty neve egyáltalán nem ismeretlen a hazai olvasóközönség számára, népszerűségét jól mutatja, hogy Dévábád trilógiája egyes részei mára abszolút beszerezhetetlenné váltak. Sajnos jómagam is lecsúsztam róluk. Az Amína esetében egy percig sem volt kérdés, olvasni akarom-e. Egyrészt szerettem volna megismerkedni a szerző munkásságával, másrészt a lélegzetelállító borító egy szempillantás alatt levett a lábamról, harmadrészt meg tudni kell rólam, hogy mérhetetlen rajongás fűz a kalózkodáshoz. 

"– Eszemben sincs büszkének lenni. – Igyekeztem bátornak tűnni. – Kalóz vagyok, nem valami hülye lovag."

Shannon Chakraborty 2020. márciusában kezdett neki a regény megírásának, ami a világjárvány miatt jócskán megnehezítette a dolgát. Ám az Indiai-óceán térségének (ami a hajózás történetének egyik legrégebbi tengere) középkori történelme már egyetemi hallgató kora óta foglalkoztatta. Ekkor hallott először a híres genziai kereskedők beszámolóiról, ami egyszerre volt számára vonzóan emberi és könnyen megérthető. Mindig is az volt az álma, hogy egy napon olyan könyvet írhasson, ami ebben a világban játszódik, és amiben felhasználhatja a genziai kereskedők mélyen megindító, ám hétköznapi történeteit. Mindemellett fontos szempont volt számára az is, hogy a cselekményen kívül történeti szempontból teljesen hiteles legyen a műve, pontosabban a történelem képlékenysége és változékonysága miatt hihető. 
Ha viszont aggódnátok a mű történelmisége miatt, ne tegyétek, Chakraborty a tudományosságot a sztori szellemiségével ellensúlyozza, na meg bőven van benne fikciós részlet is, ami teljesen mértékben a saját fantáziája szüleménye. 
De akad itt még valami, ami különlegessé, vagy legalábbis mássá teszi ezt a történetet, méghozzá maga Amína, a nákúdzá kora. Megszokhattuk már, hogy a legtöbb olvasmányunk hősnője szép, fiatal, lázadó, szerelemre és boldog befejezésre szomjazó. Ám ahogyan arra Dzsamal, az Amína kalandjait lejegyző írnok felhívja a figyelmet, az ő történeteik véget élnek, s kiteljesednek a boldog feleség és/vagy anya szerepében, miközben feloldódnak a hétköznapok ködében. Nem úgy, mint a nákúdzá asszony, aki anyaként, érett korban vág neki egy olyan kalandnak, ami kezdeti egyszerűsége dacára életveszélyes küldetéssé válik. 
Amína egykor híres csempész és kalóz volt, aki lánya születését követően visszavonult, hogy gyermekét biztonságban nevelhesse fel. Ám egy napon meglátogatja őt egy gazdag asszony és arra kéri, segítsen visszaszerezni ellopott tizenhat éves unokáját. És bár a józan ész azt diktálná, hajtsa el a nőt, a fizettség (amivel biztosíthatná saját gyermeke megélhetését) meg a tengeri kalandok csábítása arra sarkallja, hogy elvállalja a megbizatást. Amína annak ellenére, hogy testileg már nem az a nő, aki egykoron, lelkesen vág bele a feladatba, újra verbuválja régi legénységét - ami kezdeti terveivel ellentétben nem annyira feltűnésmentes. 

Chakraborty egy egészen elképesztő, olvasmányos, egyszerre mesés, mégis valóságosnak ható kalandot tár az olvasó elé. Amína kalandjai tele vannak veszedelemmel és varázslattal, titkos ereklyékkel, bűbájosokkal, ősi rejtélyekkel, szárazföldi és tengeri kalandokkal, na meg jó sok valódi kalózkodással. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy szereplőink kalózként sokszor morálisan megkérdőjelezhetően viselkednek vagy cselekszenek, és nem feltétlenül szappanozzák ki a szájukat. Számomra viszont pont ettől lett annyira hiteles az egész, mert nem egy kihypózott, hanem egy hús-vér kalózsztorit kaptam a 12. századból, aminek a hősnője ráadásul élete derekán jár. 
Zseniális ötletnek találom a szerző részéről, hogy egy középkorú asszonyt, egy anyát választott meg főszereplőjéül, egy olyan nőt, aki az elvárt női szerepekkel szembe menve arra vágyik, hogy legendává válljon ahelyett, hogy elhalványulna. Amína rávilágít arra, hogy annak ellenére, hogy itt-ott ropog az ember teste, és nem olyan ruganyos, mint ifjú korában, még nem kell vegetálnia és feláldoznia álmait. 

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy az Amína asz-Sziráfí egy izgalmas, kalandokban bővelkedő kalóztörténet, ami ennek megfelelően veszedelmes utazásra invitálja olvasóját. Megvan benne minden, ami egy jó kalózos sztorihoz kellhet: ősi rejtélyes, tiltott ereklyék, emberramblás, mágia, tenger és minden, amit az Indiai-óceán hajós történelme ígér. Mindezek mellett rendkívül jó a regény atmoszférája, zseniálisan a világépítése, színesek-izgalmasak-emberiek a szereplői, és lendületes. Nagyon ajánlom!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Amína 
Kedvenc jelenet: spoileres 
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban híres kalózok nyomába eredünk! Minden állomáson egy-egy fotót találtok, a ti feladatotok pedig az, hogy felismerjétek őket, és beírjátok a nevüket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is


07/24 Utószó 
07/25 Readinspo 
07/27 Csak olvass! 
08/04 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése