2024. augusztus 4., vasárnap

Rebecca Ross - Divine Rivals

A Maxim Kiadónak hála, immáron magyarul is olvasható Rebecca Ross nagysikerű duológiájának első kötete, az Isteni riválisok. A szerző nem ismeretlen a magyar közönség számára, A királynő felemelkedése és A királynő koronázása című kötetek már elrabolták a hazai olvasók szívét. Ebben a teljesen új történetben Iris és Roman karakterét követhetjük végig, egészen a frontvonalig. Tartsatok velünk, fedezzük fel, hogy milyen mágikus kapcsolat köti össze a két főszereplőt, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
 
 
Rebecca Ross: Divine Rivals - Isteni riválisok
 
Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634997771
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Szujer Orsolya

Fülszöveg:
Két fiatal rivális szerelemre talál egy mágikus kapcsolaton keresztül, és szembe kell nézniük a pokol bugyraival egy istenek közötti háború viharában, ami örökre megpecsételheti a sorsukat.
Évszázadokig tartó álmukból felébredve az istenek ismét háborúznak. De a tizennyolc éves Iris Winnow csak a családját próbálja egyben tartani. Az anyja függőségével küzd, míg a bátyja eltűnt a fronton. Iris egyetlen reménye, hogy megszerzi a rovatvezetői előléptetést az Oathi Közlönynél.
Hogy megbirkózzon aggodalmaival, Iris leveleket ír a testvérének, majd becsúsztatja őket a szekrénye ajtaja alatt, azonban eltűnnek – és egyenesen Roman Kitt, a rideg, de jóképű vetélytársa kezébe kerülnek. Amikor a férfi névtelenül visszaír Irisnek, kettejük között olyan kapcsolat alakul ki, ami elkíséri a lányt egészen a testvéréért, az emberiség jövőjéért és a szerelemért vívott háború csatájának frontvonaláig.

Saját véleményem:
Rebecca Ross munkásságával hat évvel ezelőtt, A királynő duológia kapcsán ismerkedtem meg. Már akkor rabul ejtett gyönyörű fogalmazásával és írásmódjával, ráadásul történeteiben megvolt az a kézzel megfoghatatlan, szavakkal leírhatatlan plusz, amitől úgy érzed, te magad is részese vagy a sztorinak. Egy percig sem volt hát kérdés, hogy a Divine Rivalst olvasni akarom-e: a Rebecca Rosshoz hasonló szerzők maximális bizalmat élveznek nálam - hype-tól függetlenül. Szerencsére, mert a semmitmondó borító miatt biztosan messzire elkerültem volna.

"Nem várhatom el, hogy valaki más tegyen teljessé engem – erre magamtól kell rátalálnom."

A történet egy, a miénkkel megegyező, ámde mágikus világban játszódik, ahol kétszázharmincnégy évnyi alvást követően két ellenséges isten (Enva és Dacre) egymásnak feszül, ezzel kirobbantva a háborút. Főhősnőnk, Iris bátyja is a fronton szolgál miközben a lány, megszegve testvérének tett ígéretét, otthagyja az iskolát, hogy az Oathi Közlönynél dolgozzon. Iris leghőbb álma, hogy megszerezze a rovatvezetői előléptetést, ami egyrészt növelné tekintélyét, másrészt anyagilag is sokat segítene rajta és munkanélküli, alkoholista édesanyján. Csakhogy a lánynak akad egy vetélytársa is a gazdag, jóképű Roman Kitt személyében, akivel fej-fej mellett versenyeznek a címért. 
Ezzel párhuzamosan Iris, hogy enyhítse bánatát, leveleket ír bátyjának, ám cím hiányában az elkészült leveleket a szekrény alá rejti. Ám ezek rejtélyes módon Romannél kötnek ki, aki eleinte csak olvassa őket, majd nem fedve fel kilétét, válaszolgatni kezd rájuk.
De vajon mit lép erre riválisa? És mi lesz kettejük versenyével, ki nyeri el a rovatvezetői állást, s mit lép a vesztes? Vajon előkerül Iris bátyja, vagy ő is a rejtélyesen eltűnt katonák egyike lesz? És egyáltalán, mi köze az isteneknek az emberekhez?

Őszinte leszek veletek. Annak ellenére, hogy szeretem a szerzőt, rettentően féltem ettől a duológiától. Nem a körülötte kialakult hype miatt, hanem azért, mert a háborús történetek semmilyen formában nem vonzanak, márpedig sokáig úgy gondoltam, hogy a Divine Rivals egy második világháborús regény lesz. Nos, ez részben igaz is, tagadhatatlanok a párhuzamok, ugyanakkor Rebecca Rossnak sikerült egészen más módon közelítenie a témához. És itt most elsősorban nem az isteni vonalra gondolok, hanem az érzelmire. Meglehet, hogy a regény egy háborús atmoszférában játszódik, s ennek megfelelőek bizonyos tartalmi elemei, én mégis azt mondanám, hogy a történet valódi lelkét Iris és Roman szárbaszökkenő románca adja. 
Manapság nehéz olyan könyvet találni, ami mellőzné az ellenségekből szeretők felállást, meglehetősen közkedvelt trope-pá vált. Hogy ennek ki mennyire örül, az egyéni preferencia kérdése, ám az biztos, hogy Rebecca Ross most valami újat, mást teremtett: egy szavakkal leírhatatlan, csodaszép kapcsolatot, ami levelezések formájában teljesedik ki igazán. 
Iris és Roman szerelme finoman építkezik, előbb barátokká, majd annál sokkal többé válnak egymás számára. Kapcsolatuk azonban számos buktatót tartogat, kezdve a kezdeti unszimpátiától, az előléptetésért vívott harcon át, egészen addig, míg egyikük testközelbe nem kerül a háborúval. Sajnos magáról a fordulópontról nem beszélhetek, mivel erősen spoileres lenne, de annyit elárulhatok, hogy a regény eleji lassabb, nyugisabb, meghittebb légkört jócskán felkavarja a végjáték. 

Mindent egybevetve a Divine Rivals magasan az idei évem egyik legjobb - ha nem a legjobb - olvasmánya lett. Rebecca Ross egy igazán tehetséges és kiemelkedő szerző, olyan, aki sokkal nagyobb rajongói bázist érdemel idehaza is. Leheletfinomsággal szövi a szavakat, minden egyes mondattal bentebb és bentebb rántva az olvasót. Garantálom, hogy ezt a könyvet nem fogod tudni letenni, gördülékeny stílusa magával sodor, míg a szerző varázslatos írásmódja valósággal beszippant, és az utolsó szóig nem ereszt - ott viszont egy jókora ökölcsapással vet ki magából. 
Meghatározó élmény volt számomra, és némileg nosztalgikus is, ugyanis a tatám rengeteget mesélt a második világháború borzalmairól, és azon belül is szülei tragédiájáról: a dédtatám hadi tudósító volt haláláig. 
Ha szeretitek a különleges, egyedi hangulatú, jól felépített, érzelmes történeteket, és nem rettentek vissza a kegyetlen függővégektől (nyugi, elméletileg még idén érkezik a folytatás), akkor a legőszintébben ajánlom. Az évetek nagybetűs olvasmányát fogjátok kézben tartani.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Iris, Roman
Kedvenc jelenet: levelek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: 
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Az Isteni riválisok című kötet beleolvasója már elérhető a kiadó honlapján, így arra gondoltunk, hogy ebben a játékban ezt hívjuk segítségül. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Mivel robbantotta ki Dacre a háborút?




Nézzetek be a többi állomásra is

07/24 Csak olvass!
07/26 Kitablar
07/28 Readinspo
07/30 Kelly és Lupi olvas
08/01 Milyen könyvet olvassak?
08/03 Dreamworld
08/05 Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése