2015. január 11., vasárnap

Nicole Williams - Crash


A Könyvmolyképző Kiadónál Elit kiadásban december 12-én megjelent, Nicole Williams nagy népszerűségnek örvendő Crash c.  sorozatának első része, Crash - Zuhanás címmel. 

Négy blogger véleményét olvashatjátok a Blogturné Klub turnéja során, és ahogy az lenni szokott, ezúttal is három példány nyereménykönyv vár gazdára a játék során, a kiadó felajánlásából.


Nicole Williams: Crash - Zuhanás

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633990179
Oldalszám: 328 oldal
Fordító: Sándor Alexandra

Fülszöveg:
Lucy nem éppen arról álmodott, hogy új iskolában kezdje az utolsó évet. Arról pedig pláne nem, hogy a gimi rosszfiúja, Jude Ryder leribancozza az első napon. De csak a céljára összpontosít. Balerina szeretne lenni, s nem hagyja, hogy bármi az útjába álljon ennek megvalósításakor. Egészen addig, amíg újra Jude-ba nem botlik.
Jude-nak priusza van – igazi priusza – ami hosszabb, mint egy végzős záró dolgozat, és hangulatingadozása, ami kellemes társaságból hirtelen veszélyessé változtatja. A nevét isten tudja, hány lány sóhajtotta, kiabálta és átkozta. Olyan, mint egy halálos betegség, amit arra teremtettek, hogy tönkretegye a Lucy-féle lányok életét. És ezt el is mondja neki. De míg a pletykák féktelenül terjednek, és jó hírnevek tipródnak a sárba, Lucy nem figyel Jude figyelmeztető szavára. Tragédia készülődik?

Saját véleményem:
Lucy kislánykora óta a szőke hercegről ábrándozik. Minden nyárnak abban a szellemben vág neki, hogy talán végre megtalálja őt. A mostani nyáron, ha nem is a fehér lovon vágtató, tökéletes herceget, de egy helyes srácot mégis kiszúr magának a tóparti napozása közben.
Lucy mindent elkövet, annak érdekében, hogy komolyabban is felhívja magára a jóképű idegen figyelmét,  de az rá sem hederít... egészen a nap végéig, amikor is egy labdának köszönhetően éles szópárbajba keverednek. 
Jude figyelmezteti a lányt, hogy jobb ha elkerüli őt, ám azt nem tudja, hogy Lucy kényszeresen mindent és mindenkit, aki bajban van, szeretne megmenteni, legyen szó egy menhelyi kutyáról, vagy egy zűrös fiúról. 
Nyári románcuk hamar váratlan fordulatot vesz, amikor Jude-ot letartóztatják. Lucy hiába várja, hogy a fiú, szabadulása után felkeresse, hetek telnek el anélkül, hogy bármit is hallana róla. Csak akkor találkoznak újra, amikor megkezdődik a suli, és Lucy új diákként össze nem fut vele az ebédlőben. Lucy-nek ezek után mérlegelnie kell: vállalja-e veszélyt, ami egy nőcsábász, priuszos sráccal jár, vagy megpróbál javítani nem túl fényes iskolai státuszán, miközben a családját ért tragédia is beárnyékolja életét.

"– Mindig rácsodálkozom, hogy amikor biztosak vagyunk benne, hogy valamit örökre elveszítettünk, az a valami végül ránk talál."

A Crash-sal szemben nem volt semmiféle elvárásom. Egyszerűen hagytam magam sodródni az árral, és így egy aranyos, ámde fájdalmas, komor limonádét kaptam, két fiatallal, akik más-más okból, de mindvégig küzdenek a maguk démonaival, a múlt és jelen árnyaival.
Lucy és Jude kapcsolata egyébként kísérteties hasonlóságot mutat a Grease párosáéval. Illetve számomra maga a sztori is sok ponton egyezik, ami se nem pozitívum, se nem negatívum, inkább puszta ténymegállapítás.
Visszatérve Jude-ék kapcsolatára, a vicces szópárbajokból eredő vad, szenvedélyes nyári fellángolásuk kis híján tragédiába torkollik, miután Jude fiúotthonbeli társai rátámadnak és majdnem megölik Luce-t. Ezek után a srác felszívódik. Lucy pedig megpróbál túljutni érzésein, minden dühét, fájdalmát, csalódottságát belefojtva egyetlen még megmaradt szenvedélyébe, a táncba. De a lánynak nem csak az első szerelmi csalódásán kell túljutnia, hanem a családját ért tragédián, valamint annak következményein is. 
Bátyja elvesztése után, apja cége csődbe ment, így hát kénytelen voltak tóparti nyaralójukba költözni, és megvonni maguktól mindenféle luxust, amivel Luce-nek semmi problémája nem akadt. Gond nélkül lemondott magánsulijáról, a márkás ruhákról, és minden egyébről - leszámítva a táncot. A szülei viselkedésével azonban azóta sem képes megbirkózni. Apja magába fordult, anyja pedig úgy bánik vele, mintha gyűlölné. Az egykor melegszívű asszonyból rideg, a munkájának élő nő vált.
Az új tanév kezdetével Lucy-nek pedig számos egyéb dologgal is szembesülnie kell: a suliban összesúgnak a háta mögött, lenézik, megvetik, elzárkóznak tőle. Ám a legnagyobb meglepetést mégis Jude Ryder jelenti.

"– Jude Rydernek hívnak, ha már úgy nyáladzol utánam, mint egy veszett kutya. Nálam nincs barátnő, nincs párkapcsolat, virágok meg rendszeres telefonhívások. Ha ez így okés, szerintem összedughatnánk, amink van."

Jude tipikus rosszfiú. Élete során számos bajba keveredett, rengetegszer megjárta már a dutyit, és még ennél is több egyéjszakás kalandban volt része. Ő az a srác, akivel egyik szülő sem szívesen látná a lányát. Csakhogy a helyes pofi és balhés élet mögött egy megtört lélek is lakozik. Jude egy igazán összetett karakter, aki nem pusztán fekete vagy fehér - és még csak nem is szürke. 
Szerettem benne, hogy annyit hibázott, hogy felvállalta és belátta, hogy nem minden helyes, amit tesz, és azt is szerettem, aki a kemény külső mögött volt. A kétségbeesett, meggyötört, megtört, szeretetre éhes fiút, aki keményen megdolgozott mindenért, amit valaha is elért. 
A Luce-szel való viszonya pedig amolyan se veled, se nélküled kapcsolat volt. Ezer fokon égtek az tuti. Ugyanúgy megjárták együtt a poklot, mint a mennyet. Számtalan akadállyal kellett megbirkózniuk, ám amikor együtt voltak, az nagyon aranyos volt. És olyan jókat nevettem rajtuk!
Mindent egybevetve kedveltem ezt a regényt a hibái ellenére is. Nem zavart, hogy olyan gyorsan egymásba estek a szereplők, mert nem világmegváltó szerelemként, hanem vonzalomként kezdték, amik tomboló hormonú tinik esetében teljesen oké.
Ám az tagadhatatlan, hogy akadtak benne logikai bakik - például ez a költözős dolog, és az új helyszín, hiszen az előző otthonuk is ugyanott volt, tehát nem értem, hogy nem ismerte Lucy az embereket; valamint a névvel kapcsolatos csavar -, és néha a szerelmi huzavona is sok volt. Illetve hát én több táncra számítottam, mert itt össz-vissz egy-másfél jelenet erejéig jelent meg.
Összességében tehát azt mondom, ha megtört lelkű, kissé komorabb - ámde vicces szócsatákat nem nélkülöző - hangvételű, egyszerű könyvre vágytok, akkor ez tökéletes választás lehet. Fiataloknak fiatalokról szóló történet, ami számtalan kényes témát boncolgat, modern és valós szituációkkal fűszerezve. Nem mellesleg az sem hátrány, hogy bár sorozatról van szó, mégis lezárt a vége.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jude
Kedvenc jelenet:a térdelős-hajbeakadós
Negatívum: a kutya felgyújtása
Borító: 5/5




Lucy, Jude & a Beatles


Luce és Jude szülei Beatles rajongók lévén, egy-egy Beatles dalról nevezték el csemetéiket. A regényben egyébként ez többször is szóba kerül, kisebb-nagyobb jelentőséggel.








Nyereményjáték


A tánc valamilyen formában sok fiatal lány kedvenc időtöltése, szórakozása, közülük kerülnek ki az olyan fanatikus táncrajongók, mint Lucy, a történet főszereplője. A könyvhöz kapcsolódó játékunkban most olyan filmeket kell felismernetek, amiknek főszereplői szintén a tánc megszállottjai. 
Mind a négy blogon találtok az adott filmekből egy-egy jellemző jelenetet, nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a film címét. Angol és magyar filmcímeket egyaránt elfogadunk. 
Figyelem! A sorsolást követően e-mailben értesítjük a nyertest, melyre 72 órán belül várjuk a választ. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!






Nézzetek be a többi állomásra is

01/07 Kelly Lupi olvas
01/09 Insane Life - Borítók
01/11 Dreamworld - Lucy, Jude & a Beatles
01/13 Kristina blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése