2015. január 27., kedd

Katie McGarry - Dare You To



Katie McGarry ifjúsági sorozata sok fiatal lány szívét hódította már meg világszerte. A Könyvmolyképző Kiadó magyarul is elhozta nekünk, és az első rész után gyorsan meg is jelentette a folytatást, sok hazai rajongó örömére. 
A Blogturné Klub bloggereit is meghódította, ezért 7 lelkes rajongó az Aki mer, az nyer blogturné keretén belül értékelésekkel, extrákkal és nyereményjátékkal népszerűsíti tovább a Pushing the Limits sorozat második részét 2015. január 19. és 31. között. A blogturné végén a szokásokhoz híven a játékosok között 3 példány kerül kisorsolásra.


Katie McGarry: Dare You To - Aki mer, az nyer

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633990650
Oldalszám: 496 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

Fülszöveg:
Ha kiderülne az igazság Beth Risk családi életéről, a tizenhét éves lány édesanyját börtönbe zárnák, ő maga meg ki tudja, hová kerülne. Mindenáron védeni igyekszik tehát az anyukáját, mígnem egy szép napon a nagybátyja beavatkozik, és választásra kényszeríti Bethet: az anyukája szabadsága vagy a saját boldogsága. Így találja a lány egy fedél alatt magát a nagybácsi feleségével, aki ki nem állhatja, és új iskolában, ahol senki sem érti meg. Egyetlen srác kivételével, akit viszont ő nem akar közel engedni magához, de hiába… Ryan Stone a város büszkesége, népszerű baseballsztár – olyan titkokkal, amelyekről mélyen hallgat. Még a barátai előtt is, akikkel pedig mindenben osztozik, például őrült fogadásokban. Vajon mi a legőrültebb fogadás tárgya? Randira hívni a deszkás csajt, aki fütyül rá. Ám ami fogadásnak indul, heves vonzalommá változik, amelyre se Ryan, se Beth nem számított. A kifogástalan hírű fiú egyszeriben kockára teszi álmait – és az életét – a lányért, akibe szerelmes, a lány pedig, aki senkit sem enged igazán közel magához, immár saját meggyőződését vonja kétségbe…

Saját véleményem:
Ryan szokás szerint barátaival, az egyik gyorsétteremben piheni ki edzés utáni fáradalmait, amikor fogadást köt velük. A fogadás tárgyát az éppen akkor betoppanó, vadóc lány telefonszámának megszerzése képezi, aki annak ellenére, hogy Ryan minden tőle telhetőt megtesz, jól pofára ejti.
Beth pontosan tudja, miként szerelje le a rányomuló idiótákat.  Kisebb gondja is nagyobb annál, mintsem, hogy ilyenekkel foglalkozzon, hisz ott van alkoholista édesanyja, akiről gondoskodnia kell.
Egyik este, amikor hívást kap a helyi kocsmából, hogy vigye haza anyját, az asszony után indul, csakhogy az éjszaka nem várt fordulatot vesz, amikor az illuminált állapotban lévő nő egy baseballütővel nekiesik élettársa kocsijának. Időközben megjelenik a rendőrség, és Beth anyja arra kéri lányát, hazudja azt, hogy ő verte szét a kocsit, különben a próbaidejét felfüggesztik és visszakerül a dutyiba.
Betht végül évek óta nem látott, híres baseball játékossá vált nagybátyja szabadítja ki, aki átveszi a lány gyámságát, és magával rángatja őt új otthonába. Ezt követően megtiltja unokahúgának, hogy felvegye a kapcsolatot régi barátaival vagy az anyjával, és a biztosabb cél érdekében, meg is fenyegeti, hogy rács mögé juttatja az alkoholista nőt. De ha ez még mind nem lenne elég, Beth-t megfosztják sajátos ruhatárától, szabályokkal korlátozzák, és egy olyan suliba kényszerítik, ahol könnyen utolérheti a múltja... és Ryan, akiben újjáéled a versenyszellem, és eltökéli, hogy teljesíti a fogadást, ami immár egy randira módosult.

„Az érzelem méreg. Akik érzelmeket ébresztenek bennem, ártanak nekem. (…). Ha semmit sem érzek, semmi sem fáj.”

A Pushing the Limitsben Echo és Noah párosa mellett volt még két szereplő, akik felkeltették a figyelmemet. Beth, az igazán tökös, talpraesett csaj, aki múltja és jelene jelentette problémáit alkoholba, fűbe, és testi örömökbe fojtja, és akit nem érdekel, mások mit gondolnak róla, stílusáról vagy öltözködéséről, valamint Isaiah, a züllött, autóbolond, tetovált srác, aki nem meri bevallani Bethnek, hogy szerelmes belé.
Jellemüknek és tetteiknek köszönhetően mind a ketten elég érdekesnek bizonyultak ahhoz, hogy így vagy úgy, megragadjanak. Sőt! Isaiah-t annyira megszerettem, hogy legalább olyan, ha nem nagyobb hévvel drukkoltam neki, hogy összejöjjön Beth-szel, mint Noah-éknak. SPOILER! Aztán jött a hidegzuhany, amikor megláttam, hogy a Dare You To Beth könyve, a harmadik rész pedig Isaiah-é. Ennél a pontnál toporzékolni, hisztizni szerettem volna, felkeresni az írónőt és tengernyi okot mondani, miért is nem teheti ezt velem és Iasaiah-val. Ám így a történet végére érve, és a könyvben lévő interjúnak köszönhetően, amelyben Katie megindokolja döntését, belátom, ennek így kellett lennie. SPOILER VÉGE

Már Echo és Noah történetében is láthattuk, hogy az írónő szeret sérült tinikkel dolgozni, de ez a Dare You To esetében hatványozottan érvényes. Ha szabad ilyet mondanom, Beth és Ryan élete még elcseszettebb, mint Echóéké. Az ő problémáik sötétebbek, mélyebbek, összetettebbek. Egyszóval másabbak.   
Ryan élete látszólag tökéletes. Szőke hajával, a sulis baseballcsapatban nyújtott teljesítményével, remek tanulmányi átlagával, gazdag családi hátterével és kedvességével ő az eszményi gimis álompasi megtestesítője. De ha jobban megismerjük, és átlátjuk a helyzetét, rájövünk, hogy talán mégsem annyira irigylésre méltó az élete.
Ryan családja kívülről  ugyan makulátlan - jól szituált, összetartó szülők, akik az élet minden területén sikeresek -, ám amint bezárul házuk ajtaja, rögtön kiderül, mennyire rohadt belülről az az alma.
Szülei irányításmániások, házasságuk romokban hever, meleg fiúkat elüldözték otthonról és megszakítottak vele minden kapcsolatot, Ryant pedig olyan pályán terelgetik, ami számukra megfelelő, legyen szó magánjellegű dolgokról, sportról vagy iskoláról. Apja például hallani sem akar egyetemről vagy arról, hogy fia akár csak egyetlen meccset is kihagyjon, míg anyja mániákusan figyel arra, fia kikkel teremt kapcsolatot.
Ezzel szemben pedig ott van Beth, aki egy olyan fájdalmas titkot rejteget múltjával kapcsolatban, melynek következtében nem csupán beceneve, öltözködési stílusa vagy hajszíne változott meg, hanem jóformán minden. Már nem az a lány, aki egykor volt. Elzüllött, rossz útra tévedt, s fiatal kora ellenére neki kell gondoskodnia alkoholista anyjáról, akit élettársa folyamatosan bántalmaz, ezzel mintegy saját életét is kockára téve.
Aztán, amikor megjelenik a nagybátyja, Scott, aki lakótelepi bántalmazott gyerekből jól szituált, hírességgé vált, és magával rángatja új, Beth számára ismeretlen életébe, vissza abba a városkába, ahol minden baj kezdődött, és ahol annyian ismerik titkukat, akkor Beth teljesen összezavarodik. Ryannek és múltbéli legjobb barátnőjének köszönhetően újra elő-előtünedezik eltemetett énje.

"Elég elektromosság van a levegőben ahhoz, hogy benzin nélkül is működjön a kocsi. Egyetlen szavunkkal robbanást idézhetnénk elő."

Minden túlzás nélkül, nekem ez a rész sokkal, de sokkal jobban tetszett, mint az első! Beth és Ryan érettebb, kiforrottabb személyiségek, és különbözőségüknek hála úgy vonzzák egymást, mint a mágnes. Eleinte jól beszólogatnak a másiknak, ami nagyon vicces szópárbajokhoz vezet, majd szép lassan összecsiszolódnak. Teszik mindezt úgy, hogy olvasóként ezek a kapcsolati szintek egybemosódnak. Ha fejbe vernének sem tudnám konkrétan megmondani, mikor váltak oxigén szinten fontossá egymásnak, és ez jó. Szeretem, amikor nem az író adja a tudtomra, hogy x és y szerelmes lett, hanem én érzem a karakterek viselkedéséből.
Beth indulatos vérmérsékletének, és Ryan céltudatosságának, kitartásának hála számtalan felejthetetlen pillanatot okoznak. Imádtam, hogy annak ellenére ki tudták hozni egymásból valós énjüket, hogy közben gyilkolták a másikat. A kémiáról nem is beszélve. Lehet, hogy tősgyökeres Isaiah fan vagyok, de még nekem is be kell ismernem, hogy Ryan és Beth között szó szerint sistergett a levegő. És ha valamiben Katie remekel, akkor az az érzelmek közvetítése. A PtL-hez hasonlóan itt is annyira intenzív volt mind a Beth-Isaiah, mind a Beth-Ryan kapcsolat, hogy már-már ki akart szakadni belőlem. Teljesen kész voltam (jó értelemben) az esős, a vízben lebegős, a parfümüveges, vagy Isaiah vallomása jeleneteknél.
Cselekményét tekintve, a romantikus szál mellett, a karakterek útkeresése áll középpontban. Ryannek el kell döntenie, számára - és nem a szülei számára - mi a fontos, mit szeretne kezdeni az élettel, mit jelent számára a baseball vagy az írás - merthogy Ryan remek író! Olyan zombis sztorit hozott össze, ami után két kézzel kapkodnék -, emellett pedig meg kell tanulnia a sarkára állni, és szembenézni a sérelmeivel, valamint bátyjával.
Beth-nek pedig a bizalom kérdésével kell helyrerázódnia, hisz élete során számtalanszor átverték. Ha megbízott valakiben, az magára hagyta. A regény során végig ezzel küzd. A szíve egyrészt húzza a Grovetonban kialakult élete, valamint Ryan felé, másrészt ott az anyja, akit ki kell menekítenie, ha nem akarja holtan látni...
Ez a történet két megtépázott lelkű fiatal útkereséséről és egymásra találásról szól, melyben megvan minden, ami egy fájdalmas, ámde gyönyörű sztorihoz kell. Szakítások, árulások, fogadások, csalódások, csókok, vágy, tengernyi érzelem, drog, barátok, baseball, hajfesték. Én majdnem minden részét imádtam (egyedül az nem tetszett, ahogyan Scott eltiltotta Noah-éktól Beth-t, illetve, hogy Noah néha teljesen más volt, mint amilyennek megismertem) kezdve Beth régi barátnőjétől, Lacey-től, aki a háttérben remekül támogatta hősnőnket, Isaiah-n át, egészen a baseballig.
Ajánlom mindenkinek, aki szerette az első részt, valamint azoknak is, akik kedvelik a számtalan kényes témát boncolgató, pörgős, vicces, izgalmas, szenvedélyes és fordulatos regényeket.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Isaiah, Beth, Ryan, Scott, Mark és Lacey
Kedvenc jelenet: tóban lebegés, esős jelenet mindennel, és az óvszervásárlás
Negatívum: Ryan szülei, és a Noah-éktól való eltiltás
Borító: 5/5 (imádom a vizes/esős borítókat)




Borítók







Nyereményjáték


A Dare You To - Aki mer, az nyer c. könyv 3 példányát sorsoljuk ki azon játékosok között, akik a szókeresőben megtalálják a 7 (hét) elrejtett szót. Olyan neveket és kifejezéseket keresünk, amelyek kapcsolatban állnak a történettel, s segítik, hogy általuk jobban megismerjétek a könyvet és annak szereplőit.

Segítségként a turné állomások bejegyzéseiben is megtalálhatjátok őket. A talált szavakat a rafflecopter arra kijelölt soraiba írjátok be.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

01/19 Kristina blogja - Dreamcast
01/21 Deszy könyvajánlója - Kulisszák mögötti fotó a borítóról
01/23 Kelly Lupi olvas - Kimaradt jelenet
01/25 CBooks
01/27 Dreamworld - Borítók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése