2016. január 2., szombat

Shane Hegarty - Darkmouth



A napokban jelent meg a Maxim Könyvkiadónál Shane Hegarty: Darkmounth - A legendavadász című ifjúsági regénye, mely nagyszerű kikapcsolódást nyújt az ifjú olvasóknak.
Darkmouth az utolsó település, ahol átjáró létezik a félelmetes szörnyek alternatív világa és a mi világunk között, nyugtalanító jelek szerint ezek a Legendáknak nevezett lények hatalmas támadásra készülnek. Vajon sikerül Finn-nek az utolsó legendavadásznak megmentenie a világot? Tartsatok velünk a négy állomásos blogturnén, és oldjátok meg a feladatokat, a kiadó felajánlásában három nyereménykönyv kerül kisorsolásra.


Shane Hegarty: Darkmouth - A legendavadász

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616896
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Sóvágó Katalin

Fülszöveg:
Szárnyas és szőrös lények, hegyes fogú fenevadak és gonosz manók: isten hozott Darkmouthban! Ezeregy oka van, hogy ellátogass ide, és sokmillió, hogy inkább menekülj innen.
Vannak városok, ahol vékony a határ a mi világunk és a szörnyek birodalma között. Ilyen Darkmouth is. Finn családja generációkon át védelmezte a várost a vad, mágikus lényektől, a Legendáktól. Így a tizenkét éves fiú élete minden, csak nem unalmas, hiszen ő Darkmouth utolsó legendavadászának fia. Nagy teher nehezedik a vállára, mert neki kell apja nyomdokaiba lépnie. A baj csak az, hogy Finn a történelem legügyetlenebb és legrosszabb legendavadásza. Ám amikor a sötét óriás, Gantrua azt tervezi, hogy egy titkos kapun át iszonyatos és kegyetlen Legendákat szabadít Darkmouthra, Finn-nek nincs más választása: az apjával és a kotnyeles Emmie-vel kénytelen harcba indulni. De mit tehet, amikor a szörnyek túlerőben vannak? És hogy viseli, hogy ő az emberiség egyetlen reménye?

Saját véleményem:
Pezsdítő olvasmány a Middle Grade korosztály számára, melyben keveredik a régi az újjal, és Legendák csordogálnak a hétköznapokba. A Darkmouthban minden megvan, ami a nagyobb gyerekek (vagy a hozzám hasonlóan gyermeklelkületű felnőttek) számára kellhet. Izgalmas, kalandos, humoros, rejtélyes, mesés, de mégis mai. Ó, és rettentő hangulatos! Ez utóbbit a borító is alátámasztja, de megnyugtatok mindenkit, közel sem ilyen horrorisztikus regényről van szó, mint amit az összkép sugall. Érdemesebb inkább a kép részleteire fókuszálni, melyek egyrészt kevésbé baljóslatúak, másrészt viszont hűen tükrözik a hangulatot, és azt, mire is számíthatunk.
Szánom, bánom sekélyességemet, de bevallom, én csak és kizárólag a borító miatt figyeltem fel A legendavadászra. Elsőként, amíg nem láttam meg, simán átsiklottam felette, még a fülszöveget sem olvastam el... mígnem néhány héttel később bele nem futottam ebbe a rém hangulatos (hehe, bocsi a szóvicc miatt) képbe. Onnantól nem érdekelt, miről szól, vagy miről nem, a végére akartam járni. És milyen jól tettem!

Darkmouth városa különleges, ugyanis azon helyek egyike, ahol a vékony határ miatt átjáró nyílik a Legendák világa és a mi világunk között. Így nem meglepő, ha egy mágikus lény bukkan fel az utcákon. S bár a város felépítésében is a szörnyek randalírozásaira rendezkedett be, lakói számára mégis nélkülözhetetlen a legendavadász, a hős, aki minden alkalommal megmenti őket.
Fiatal főhősünk, Finn is egy ilyen család leszármazottja. Édesapja és felmenői egytől-egyig legendás hírnevű vadászok voltak a maguk fénykorában, s most rajta a sor, hogy eleget tegyen a hagyománynak és beteljesítse előre elrendelt sorsát. Mindössze egy bökkenő van, Finn nem erre termett. Teljesen más álmai, vágyai vannak, és fizikai képességei sem valami kecsegtetőek. Hiába készítették a feladatra, ő ugyanolyan ügyetlen, mint bármelyik földi halandó, akinek egy őrjöngő Minotaurusszal kellene szembenéznie.

A szerző legendás alapötletét és annak kivitelezését is egyetlen szóval tudnám jellemezni: formabontó! Első percben megvett magának a borongós, misztikus, egyszerre modern és középkori hangulatú városka, na meg a mitológiákból jól ismert lények felbukkanása.
Nagyon szeretem a mítoszokat, és mindent, ami ehhez kapcsolódik, itt pedig érezhető, Shane Hegarty melyikből merített jó bőséggel. Nem mellesleg a főként görög eredetű lények bevonása arra is jó, hogy az MG korosztály megismerkedjen az alapokkal, miközben aranyos vagy éppen izgalmas kalandokba keveredik fiktív társaival. Kalandokból pedig nincs hiány. Finnek folyamatosan újabb kihívásokkal kell szembenéznie, miközben a főkonfliktus is formát önt.

Azonban a legendák, küzdelmek és mindenféle mágikus dolgok mellett van egy sokkal fontosabb háttérüzenete is a műnek, mely teljes mértékben ennek a korosztálynak a sajátja.
Mindannyian voltunk fiatalok, és szinte kivétel nélkül mindenkinek megvoltak a maga példaképei, akikre felnézett, szeretett volna felnőttként az illetőre hasonlítani. A kérdés csak az, ezek az ideák az egyén sajátjaivá tudnak-e válni, vagy megmaradnak annak, amik: tiszteletnek, (szülők esetében) egy éveken át látott modellnek. Sőt, azért ilyenkor már kezdetét veszi, a mi leszel, ha nagy leszel? nyomás is.
A szerző mindezeket a kétségbeejtő dilemmák járja körül A legendavadász során, fiatalok nyelvére kódolva. Főszereplője, Finn egy olyan srác, akivel könnyű azonosulni. Nincsenek szuperképességei, nem egy zseni, csak egy szimpla fiú, aki csetlik-botlik, és próbál eleget tenni a hagyományoknak, amikbe beleszületett, miközben megvan a maga határozott elképzelése arról, mivel szeretne valójában foglalkozni. Csakhogy édesapja óriási nyomást gyakorol rá. A fiúnak tehát nem csupán a lényekkel, hanem a karrierista, Apa nevezetű szörnnyel is szembe kell néznie és kitaposnia saját útját.

Összegezve azt tudom mondani, a Darkmouth egy aranyos, kalandos olvasmány, mely jól felépített, egyedi világgal rendelkezik, és játszva tanítja olvasóközönségét. Remek választás lehet fiúknak, és rejtélykedvelő lányoknak, tekintve, hogy a könyv vége felé egyre hangsúlyosabbá válik a nyomozgatós szál. Legendás lényekből és kissé hátborzongató hangulatból pedig nincs hiány.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Finn
Kedvenc jelenet: a könyv borongós kezdetét és a minótauruszos részt nagyon imádtam
Negatívum: felnőttebb fejjel nekem néha picit döcögött a cselekmény
Borító: 5/5
Megtetszett? Vidd haza!




Darkmouth térképe






Nyereményjáték


A szerző különleges lényeket alkotott a regényhez, melyeket különféle mitológiák ihlettek. Minden állomáson fel kell ismerned egy-egy ismert görög mitológiai lényt és beírnod a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre jelentkezni a megküldött értesítő e-mailre.






Nézzetek be a többi állomásra is

01/02 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése