2016. január 13., szerda

Kass Morgan - 100



A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Kass Morgan: 100 - Kiválasztottak című regényét, mely a The 100 amerikai sorozat forgatókönyvének alapjául szolgált. Kétféle olvasó fogja kezébe venni a könyvet, az egyik aki látta a sorozatot, a másik még nem. Nincs ez másképp a bloggereink körében sem, egy biztos, a száz fiatalkorú bűnöző sorsa mindenkit érdekel, akiket az évszázadokkal korábban nukleáris katasztrófában elpusztult Földre küldenek az űrhajóról, egyetlen okból, ki kell deríteniük, regenerálódott-e a terep a visszatérésre. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játék megfejtői között.


Kass Morgan: 100- Kiválasztottak

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617060
Oldalszám: 296 oldal
Fordító: Őri Péter

Fülszöveg:
Évszázadok óta senki sem lépett a Földre, egészen mostanáig.
Pár száz éve egy háború lakhatatlanná tette a bolygót. Azok, akik túlélték a pusztítást, az űrbe menekültek, és egy hatalmas űrhajón kezdtek új életet. Az eltűnt civilizáció emlékei lassan a feledés homályába merülnek, de az emberek nem mondtak le a Földről. A hazatérést tervezgetik, bár nem tudják, mi vár rájuk odalenn.
A kockázat óriási. Ezért 100 fiatalt – akiket a társadalom feláldozhatónak vél – indítanak el egy veszélyes küldetésre: újra kell gyarmatosítaniuk a bolygót.
Clarke-ot árulás miatt ítélték el, Wells a szerelméért sodorta magát bajba. A vakmerő Bellamy önként tartott a kiválasztottakkal, Glass pedig egy merész akciót tervezve lép a Földre tartó űrkompra. Különböző sorsok, egy közös cél. Egy út, amely mindenki életét meg fogja változtatni. Földet éréskor egy hihetetlen világ tárul eléjük, melynek szépsége elragadó, ugyanakkor baljós is. A fiatalok még cipelik a múlt terhét, és félelem tépázza a szívüket, de harcolniuk kell a túlélésért. Ebben a kiélezett helyzetben az érzelmek is felfokozódnak: barátságok alakulnak, szerelmek szövődnek, és riválisok kerülnek szembe, miközben lassan kezdik kialakítani saját szabályaikat. Sosem akartak hősök lenni, mégis valószínűleg ők az emberiség utolsó reményei.

Saját véleményem:
Azoknak a táborát gyarapítom, akik nem látták a könyvhöz kapcsolódó sorozatot. Hallani persze hallottam már róla, de mostanáig valahogy nem éreztem késztetést iránta, pedig alapvetően kedvelem a posztapokaliptikus sztorikat. A könyv ellenben más tészta.
Megjelenése óta piszkálta a fantáziámat, mindenféle indok nélkül. Egyszerűen csak olvasni akartam és kész. Elhatározásomtól pedig még az a rengeteg negatív vélemény sem tántoríthatott el, amit időközben hallottam róla.
És milyen jól tettem, hogy kitartottam! Nem mondom, hogy a világ legüberszuperebb könyvéhez volt szerencsém, mert nem, megvannak a maga hibái bőséggel, ám engem mégis kikapcsolt, szórakoztatott, érzelmileg megmozgatott és kíváncsivá tett. Egyszóval hatott rám. Lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy nem volt semmiféle elvárásom vagy viszonyítási alapom a sorozatot illetően. Nem tudom. Majd ha egyszer ráveszem magam az audiovizuális változatra, akkor kiderül... Ennek függvényében viszont csak egy kizárólag a könyvön alapuló véleménnyel szolgálhatok.

Az alaptörténet szerint adott egy űrhajó, ahova több évszázaddal korábban, a Földet pusztító nukleáris háborúk miatt menekültek az emberek. Az ő leszármazottaik a Kolónián két részre osztva, szigorú szabályozások között élnek, mit sem sejtve a kormány háttérben zajló ténykedéseiről, akik titkon arra készülnek, hogy egy kiválasztott csapatot leküldjenek a Földre, felderítés és gyarmatosítás céljával. Erre a feladatra pedig száz, 18. életévüket még nem betöltött, egyébként is halálra ítélt bűnözőt választanak ki.

Valljuk be, az alapötlet zseniális! A politika vegyülése a ki tudja milyen bűnöket elkövetett fiatalok egyéni és közös sorsával, valamint a Föld felderítésével keverve rengeteg potenciált rejt önmagában. A politikai taktikázásokba viszont nem mennék bele, ahhoz kevés volt, hogy elemezgetni lehessen, számunkra - egyenlőre? - inkább a lecsapódó végeredményei érdekesek, úgy mint a Kiválasztottak küldetése, és az egyéni vonalon megbúvó titkok. Merthogy nem csupán az expedíciót követhetjük figyelemmel, hanem extra hozadékként négy különleges fiatal sorsát, saját történetét is megismerhetjük.

Clarke, Glass, Bellamy és Wells egytől egyig érdekes karakterek, számomra ők adják a regény szívét. Kivétel nélkül mindegyiküknek van valamilyen titka, múltbeli sérelme, ami meghatározza jelenlegi állapotukat, vagy éppen, hogy hajtja őket előre.
Közülük is Clarke, az erős jellemű, kemény csaj, akinek valaha szép élete volt, tele álmokkal, mígnem elárulták, kivégezték a szüleit, őt magát pedig börtönbe vetették, a legígéretesebb figura. Nála fut össze a legtöbb szál. Ő a kiválasztottak orvosa, aki csúnya landolásukat követően a sérülteket ápolja, küzd barátnője életéért, kerüli exbarátját, ismertséget köt egy testvérpárral, miközben hadakozik halottai szellemével.
Esetében a reménytelensége fogott meg. Könnyű volt átérezni a magányát, a fájdalmát, és tisztelni az erősségét, hogy mindannak ellenére, amin átment, nem vált egy siránkozó, szöszi kislánnyá, inkább felnőtt.
Ugyanez persze elmondható a másik női nézőpontkarakterről, Glassról is, annyi különbséggel, hogy ő jóval törékenyebb Clarke-nál. Természetesen neki is megvan a maga keresztje, amit nem spoilereznék el, ám ennél van egy jóval nagyobb, egyetemesebb feladata is olvasói szemmel. Glassnak köszönhetően figyelemmel követhetjük a kolóniai életet, megismerhetjük az ottani embereket, szokásokat, és persze a Föld felderítésével párhuzamosan folyó eseményeknek is tanúi lehetünk. Mialatt egy fájdalmasan gyönyörű szerelmi szálat is kapunk általa.
A lányokkal ellentétben pedig ott van a két fiú, Bellamy és Wells, akik bár nagyon más titulust képviselnek az űrhajón (lelenc és képviselő sarj), mégis mindketten azért válnak bűnözővé, hogy szeretteikkel tarthassanak a Földre. Bellamy a húga és a lányhoz köthető titkai, Wells pedig szerelme és az ellene elkövetett árulásának jóvátétele miatt egyaránt izgalmas figura.
Mind a négy - sőt a hozzájuk szorosan köthető többi - szereplőt hosszasan lehetne elemezni. Egyikük sem csak jó vagy rossz, vannak árnyalataik, hibák és erényeik egyaránt. Ám az mindegyikükről elmondható, hogy a flashback módon megjelenő emlékeikkel rengeteg rejtélyt, titkot, szívszorító pillanatot okoznak, miközben a kolóniai szabályokról és életmódról is egyre átfogóbb képet alkothatunk az őket érintő vonzatok miatt.

Ami pedig a földi felderítést illeti, tetszett, látom benne a potenciált, de kicsit elnagyolt és kevés volt egyelőre. A szereplők egyedi gondjai, visszaemlékezései elbillentették a mérleg nyelvét, ami miatt nem haladtunk annyira ütemesen a tényleges történéssel, inkább egy pilot-első rész szinten rekedtünk. Mondjuk azt azért értékeltem, hogy érkezés után a csapat a sebeit nyalogatta és ahelyett, hogy szétszéledt volna, belevágva a kutatásba, együtt maradt - ez abszolút szimpatikus és életszerű húzás volt a szerző részéről. Mint ahogyan a srácok természeti jelenségekre adott reakciói és a belviszályok is.

Összességében tehát azt tudom mondani, aki kíváncsi egy posztapokaliptikus Lostra, rejtélyekkel, politikával, érzelmekkel és emberi sorsokkal keverve, és nem riad vissza a kicsit egyszerű stílustól, semmiképp se hagyja ki.
A 100 számomra kellemes meglepetés volt, a hibáival együtt szerettem benne elmerülni, és alig vártam, hogy a fejezetekben felbukkanó rejtélymorzsák megoldására végre fény derüljön, miközben izgultam a kedvenceimért, vagy éppen elcsavarodott értük a szívem. Úgyhogy alig várom a folytatást!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Clarke, Glass, Bellamy
Kedvenc jelenet: Glass & Luke szülinapos-nyakláncos jelenete
Negatívum: elnagyoltság
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Öt állomás - öt népszerű poszt-apokaliptikus film! A jellemző képek alapján kell beazonosítanotok a filmeket, melyek nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírnotok. Ha sorozat egyik részét ismeritek fel, akkor is csak a film főcíme kell, az nem, hogy melyik rész. 
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.






Nézzetek be a többi állomásra is

01/11 CBooks
01/13 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése