2018. december 18., kedd

Jay Asher - What Light



A Tizenhárom okom volt sikerszerzője egy új, karácsonyi-romantikus regénnyel jelentkezett, ami többek között az első szerelemről, a megbocsátásról és a második esélyről szól. A különleges történetről a Blogturné Klub bloggerei extra állomásokkal tarkítva mesélnek. Játssz velünk, és nyerd meg a 3 ajándék könyv egyikét!



Jay Asher: What Light - Micsoda fény!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN:  9789634575061
Oldalszám: 264 oldal
Fordító: Nagy Boldizsár

Fülszöveg:
A szerelem mindent legyőz? 
Sierra szeretné megérteni. 
Caleb szeretné jóvátenni. 
Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre – ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt. Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól – Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.

Saját véleményem:
December közeledtével a lelkem éhezik a karácsonyi hangulatot árasztó történetek után, úgyhogy legyek bármennyire is időszűkében, képtelen vagyok nemet mondani neki. Nagyjából így került a kezembe Jay Asher hipercuki, fenyő-, cukorbot- és kakaóillatú regénye, a Micsoda fény! is. Egyszerűen nem tudtam ellenállni a gyönyörű borítónak és az ünnepi témát kimaxoló történetnek. Szerencsére. Idejét sem tudom, mikor olvastam ennyire hangulatos, minden betűjében tökéletes karácsonyi történetet.

"Karácsonyillat: nagyon sokan mondják ezt, amikor először járnak nálunk. Mintha ezek a szavak ott lebegnének a bejárat fölött, arra várva, hogy kimondják őket."

Sierra családja fenyőtermesztéssel és eladással foglalkozik. Az év nagy részében Oregonban élnek, ahol a fenyőtelepükön nevelgetik a fáikat, majd hálaadás után útra kelnek, hogy kaliforniai helyükön eladják azokat. Sierra tehát kétlaki életet él, Oregonhoz köti élete nagyobb része, ám Kaliforniában is akadnak szívének kedves emberek - köztük barátnője és annak családja. Az idei viszont úgy tűnik, az utolsó kaliforniai karácsony lesz számukra, mivel üzletük évek óta döcög; ez az információ pedig a történet egészét átitatja némi keserédes hangulattal.
Sierra imádja Kaliforniát, az ottani barátnőjét, a fenyők illatát, azt, hogy láthatja, kikhez kerülnek fáik, és úgy unblock élvezi a lakókocsis életstílust, mindazzal a tengernyi hagyománnyal, amit megteremtettek ott. Az utolsó szezon gondolata tehát önmagában is fájdalommal tölti el, ám amikor tervei ellenére beleszeret egy helyi srácba, aki nap nap után vásárolja tőlük a fákat, hirtelen még bonyolultabbá válik az egész.

"– Ne aggódj amiatt, hogy nem tudod, minek nevezz kettőnket – szólalok meg. – Mondd azt, hogy együtt vagyunk és kész.
– Együtt, ez jó – feleli, de a mosolya nagyon halovány. – Leginkább amiatt aggódok, hogy mennyi időnk van még együtt."

A fenyőfa, illetve annak árusítása a legtökéletesebb téma; elég csak rágondolni és az embert egyből elönti a karácsonyi hangulat (hisz ki ne szeretné a fenyőfa illatát?). A megannyi fa látványa, illatorgiája, a választás izgalma és a villogó fényfüzérek tucatjai csupa-csupa olyan kellékek, melyekkel tökéletesen meg lehet alapozni az ünnepi atmoszférát, és ezt Jay Asher ügyesen ki is használja. De épp ilyen jól bánik a megbocsátással vegyes romantikával is, ami egyszerre könnyed, fiatalos, a hátterében mégis elég komoly témákat érint, legyen szó előítéletről, második esélyről vagy távkapcsolatról.
Sierra az a fajta hősnő, aki kora ellenére nem omlik egyből a srác karjaiba, racionálisan mérlegeli a lehetőségeit. Szerettem benne a spontaneitását, azt, hogy szabad akarattal rendelkezik, és hogy nem ítélkezik információk hiányában. Utóbbi sajnos egyben a sztori gyenge pontja is, ugyanis van egy határ racionális gondolkozás és ítélkezés között, amit a szerző kissé átlép, így Sierra viselkedése inkább tűnik butaságnak, mint követendő példának. Ám ha ezen túl tudunk lendülni, akkor egy nagyon cuki, lightos, karácsonyi románcot kapunk, amiben egyszerre három kíváncsisági faktor is munkál: 1) az új kapcsolat izgalma, 2) az, hogy rájöjjünk, mi és mennyire igaz a Calebbel kapcsolatos pletykákból, 3) és hogy mi lesz, ha letelik az egy hónap, amit Sierra Kaliforniában tölt.

A Micsoda fény! az egyik legjobb karácsonyi romantikus történet, igazi lélekbonbon. Szerelem, fenyőfák, fényfüzérek, karácsony, család, barátok, jótékonyság és forrócsoki - kell ennél több a decemberi bekuckózós időszakban? Aligha. Csak arra figyeljetek, hogy legyen otthon kakaó/forrócsoki és cukorbot, mert garantáltan rákattantok majd (én pl. bejártam egész Budapestet, mire találtam cukorbotot).


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Sierra, Caleb
Kedvenc jelenet: nem jelenet, de Caleb favásárlós szokása nagyon cuki
Negatívum: Sierra merészsége a Calebbel kapcsolatos pletykák után
Borító: 5/5
Sorozat:-




Nyereményjáték


A kötet hősnője, Sierra gyakran használ a beszédében kevésbé ismert, idegen szavakat, és ezzel sokszor viccelődnek is. A mostani játékunk során pár idegen szó jelentését találod meg, a feladatod, hogy írd be a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


kihirdet, kijelent, kibocsát




Nézzetek be a többi állomásra is

11/29 Sorok Között Könyves Blog
12/01 Dreamworld - Top10 idézet
12/03 Sorok Között Könyves Blog (extra állomás)
12/05 Never Let Me Go blog
12/07 Hagyjatok, olvasok! (extra állomás)
12/09 Deszy könyvajánlója
12/11 Hagyjatok, olvasok!
12/13 CBooks
12/17 Kelly & Lupi olvas
12/18 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése