2018. december 12., szerda

Meghitt pillanatok - ünnepi antológia



Húsz novella, húsz pillanat az ünnep és emelkedett hangulat jegyében, a Könyvmolyképző Kiadó szerzőitől és íróiskolai hallgatóitól. Fedezd fel a Meghitt pillanatok antológia sokszínű történeteit a Blogturné Klub hat bloggerének tolmácsolásában, és légy te az a szerencsés, aki megnyerheti a könyv egy példányát.


Meghitt pillanatok - ünnepi antológia

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634575436
Oldalszám: 376 oldal

Fülszöveg:
Te szembenéznél a legrosszabb emlékeddel, hogy segíts a legjobb barátodnak?
Mernél szerelmet vallani egy titkos találkozón?
Engednéd, hogy egy titok közéd és a szerelmed közé férkőzzön?
Hiszel abban, hogy a testvéreddel mindig megtaláljátok a közös hangot?
Érezted már, hogy valaki éppen akkor lépett be az életedbe, amikor minden remény elhagyott?
Húsz novella, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.
A Meghitt Pillanat antológiába a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattunk történeteket.
A kötetet színesíti Benina, Eszes Rita, Greff Magdi, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor írók egy-egy novellája.
Add át magad a meghitt pillanatoknak!

Saját véleményem:
Minden évben izgatottan várom, vajon milyen novellagyűjteménnyel rukkol elő a kiadó, ugyanis az elmúlt évek során rádöbbentettek, mennyire szeretem és szomjazom a rövidke történetekre. Idén is majd' kiugrottam a bőrömből, amikor kiderült, hogy érkezik a Meghitt pillanatok, ráadásul egy számomra fontos személy is esélyt kapott végre, hogy bemutatkozhasson benne.

"Vajon tudja, hogy mit ad nekem valójában?
(...)
Vajon tudja, hogy visszaadta a fényt?"

A Meghitt pillanatok húsz szerző novelláját tartalmazza, akadnak köztük már ismert szerzők és íróiskolai hallgatók tollából származó történetek, amit nagyszerű kezdeményezésnek tartok. Jó, hogy a szárnybontogató írópalánták is esélyt kapnak a bemutatkozásra; szeretek tehetséges szerzőket megismerni és erre ez a legmegfelelőbb terep.
Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy idén némileg csalódtam. Na nem a történetek minősége miatt, mert egy-két kivétellel mindegyik szerző csodálatosan ír, sokkal inkább azért, hogy a megjelenés hónapjával, a kötet címével és az ünnepi gyűjtemény címkékkel együtt azt az érzést keltették bennem, hogy csupa karácsonyi sztorival lesz dolgom (és még a kötelezőnek vélt illusztrációk is kimaradtak legnagyobb bánatomra). Ezzel szemben rögtön az első novella megakasztott: csupa katyvasz, semmi értelme és mégcsak nem is ünnepi. Azonban nem ez volt az egyetlen, amiben se a tél, se az ünnep nem jelent meg.
Mindezzel semmi bajom nem lett volna, ha tudom, a Meghitt pillanatok nem ünnepi válogatás, hanem olyan pillanatok gyűjteménye, amik valamilyen módon megérintik az ember lelkét, legyen szó meghatározó eseményekről vagy érzésekről. Emiatt sokszor nehéz volt elnyomnom a bennem elégedetlenkedő kisfickót, és átadni magam az érzelmeimnek, de szerencsére a valódi gyöngyszemek ezen is átlendítettek.

"Megragadtam a kezét. Összefűzött ujjakkal tapostunk új ösvényt a hóba."

Ízelítő gyanánt íme az első hat történet, ami nagyjából prezentálja, mire számíthattok az antológiától - legalábbis ami a felépítését illeti.:

Róbert Katalin - 5/2
Történet egy srácról, aki akart is macskát (hogy visszaszerezze a barátnőjét), meg nem is, végül mégis a nyakán maradt Károly cica, aki végig elbújva meditált, hogy az utolsó oldalakra eldöntse, mit is akar. Engem sajnos nem győzött meg, se a kivitelezés, se a téma, untam.

Sztirinkó Réka - 5/5
A Titkos Mikulás lett az egyik legnagyobb kedvencem. Ünnepi, cuki, romantikus és élő, van benne húzás-ajándékozás, karácsonyi vásár, tapogatózó szerelmespár, ráadásul kísértetiesen hasonlít egy saját emlékemre. Imádtam! Sztirinkó Réka nevét egészen biztosan megjegyzem.

Benina - 5/4
A Hálás tévedés a Mindig és Soha kiegészítő novellája, ám annak ismerete nélkül is olvasható, ha valaki nem bánja, hogy lespoilerezi a regényt. Nagyon beninás, aranyos, ünnepi, viszont túl sok időt vett el benne az alapsztori felvázolása. Ugyanakkor ajánlott vigyázni vele, mert kellőképp felkelti az olvasó figyelmét az előzmények iránt, és hipp-hopp újabb könyvvel bővül az ember várólistája.

Sárközi Erika Nilla - 5/5
Az Egy lámpa fénye szintén a karácsonyi húzás témájára épül, csak éppen általános iskolai közegbe ágyazva. Megjelenik benne a húzás titokzatosságával párosuló izgalom, a fiús-barátnős ábrándozások, amit a szerző tinédzserkori szertelenséggel párosítva, nagyon mai hangon ad át, lehetővé téve, hogy könnyen visszacsusszanjunk tizennégy éves önmagunkba. A háttérben viszont leheletnyi finomsággal valami sokkal komolyabb is megbújik: egy anya elvesztése, az utána maradt emlékek és azok véletlen "meggyalázása".
Az egész történet nagyon nillás: üde, fiatalos, egyszerre cserfes és borongós. Nem váltja valóra az álmot, inkább lehetőséget ad arra, hogy megvalósulhasson.

Sereg Gitta - 5/3
Károly cica után Lajos is színre lépett, pontosabban csupasz társához hasonlóan elbújt, hogy felforgassa két barátnő estéjét.
A Mindent a barátságért egy fokkal élvezhetőbb az első novellánál, a milliónyi logikai bukfenc és random bedobott infó mellett legalább van némi története, ám aki ünnepi sztorira vár, az csalódni fog...

L. K. Patrícia - 5/5
Az idő minden sebet... ugyan továbbra sem ünnepi novella, cserébe viszont megható. Fájóan gyönyörű történet veszteségről, érzelmi gátról, idős és fiatal generáció elmúlással kapcsolatos felfogásáról. Engem rettentően megérintett, annyira ittam a szerzői sorait, hogy konkrétan sokkolt, amikor lendületből túlmentem az utolsó soron.


Pontszám: 5/4
Kedvenc novella: A Titkos Mikulás, Egy lámpa fénye
Legkevésbé tetsző novella: Nyakamon maradsz
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


A Meghitt Pillanat antológiába a már publikáló szerzők mellett a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattak történeteket. Játékunk során ők kerülnek fókuszba.
Minden állomáson láthatjátok egy, az Aranymosás oldalra kikerült novellájuk vagy regényrészletük címét. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a szerző nevét, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Cserebogár




Nézzetek be a többi állomásra is



12/05 Spirit Bliss Sárga könyves út - Interjú Chiarával
12/06 Könyv és más
12/08 Deszy könyvajánlója - Interjú Róbert Katalinnal
12/09 Könyvvilág
12/10 Spirit Bliss Sárga könyves út - Interjú Beninával
12/12 Dreamworld
12/14 Never Let Me Go
12/16 Deszy könyvajánlója
12/18 Dreamworld - Interjú Sárközi Erika Nillával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése