2020. augusztus 30., vasárnap

Emily Wibberley & Austin Siegemund-Broka - Már nem a tiéd



A Már nem a tiéd a LOL-könyvek sorozat legújabb kötete, melyben a színháznak és ezen belül a Rómeó és Júliának kulcsfontosságú szerepe van. Ismerjétek meg velünk Megan Harper történetét és legyetek Ti is részesei ennek a színházi kalandnak. Tartsatok bloggereinkkel és ha Nektek kedvez a szerencse akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyike. 


Emily Wibberley & Austin Siegemund-Broka: Már nem a tiéd

Kiadó: Móra Kiadó
ISBN:9789634865537
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Kalapos Éva Veronika

Fülszöveg:
A tizenhét éves Megan Harper az örök második, mellékszereplő a saját életében is. Ráadásul exei rendre a vele való szakítás után találják meg a nagy őt. Szerencsére Megan nem az az önsajnáló típus, jobb híján továbblép, ezerrel készül a továbbtanulásra. Jövőre felvételizik az Oregoni Egyetem rendező szakára, ehhez pedig színészi tapasztalatra is szüksége van. A drámacsoport vezetője Jody ráosztja Júliát, minden színésznő álomszerepét. Megan azonban egyáltalán nem akarja ezt elvállalni. Fel kéne nőnie a szerephez, amelyet önbizalomhiánya miatt szíve szerint visszautasítana. A sors azonban mellé rendel egy segítőt, a fiatal és figyelmes drámaírót, Owen Okiát. A fiú drámaírói leckékért cserébe lelket önt a lányba, és szép lassan elhiteti vele, hogy senki más, csak ő lehet saját életének főszereplője és rendezője is. Ez a barátság azonban egy idő után mindkettejük számára egyre többet jelent. Te hogy fejeznéd be ezt a sztorit?

Saját véleményem:
Az életem és a tinikorom egyik legmeghatározóbb eleme a Rómeó és Júlia musical volt; a darabért, valamint a színház világáért való lelkesedésem pedig azóta is töretlen. Mindezek fényében rettentően rápörögtem a Már nem a tiédre, alig vártam, hogy olvashassam.

"Van valami a színházban, valami közvetlenség, aminek következtében a történetek összefonódnak az életünkkel, és megértjük, amit enélkül nem értenénk."

A történet középpontjában a tizenhét éves Megan áll, akinek az a legnagyobb álma, hogy felvételt nyerjen a helyi egyetem rendezői szakára - ugyanis él-hal Shakespeare művészetéért, ráadásul imád darabokat rendezni. Ám ahhoz, hogy ez az álma teljesülhessen, kénytelen színészként is kipróbálni magát, és megszerezni az ezzel együttjáró krediteket. Megan kellentlenül bele is törődik sorsába, arra viszont nem számít, hogy a Dada helyett Júlia bőrében találja magát, egy olyan hősnőjében, aki távolabb nem is állhatna tőle - minthogy ő inkább Róza típus.

Biztos vagyok benne, hogy Megan karaktere nagyon megosztó lesz az olvasók körében, nem egy szokványos hősnő: fiatal kora ellenére srácokat megszégyenítő mennyiségű kapcsolaton van már túl, imád flörtölni, laza és nagydumás. Persze mindez csak a látszat, egy pajzs, amivel az önértékeléséből fakadó hiányosságokat igyekszik palástolni, figyelembe véve, hogy Megan éppen olyan, mint A kabalapasi c. film férfi főhőse: miután összejön egy sráccal, az rövid időn belül rátalál a nagy ő-re és lelép.
Azon a ponton, ahol mi bekapcsolódunk a regénybe, Megan számára ez már egy elfogadott tény, s ennek rendje és módja szerint nem is kalkulál tartós kapcsolatokkal, inkább csak kihasználja a számára jutó rövidke időt. Viszont valljuk be, nem sok olyan lány létezik, aki megelégedne a mellékszerep státusszal, még akkor se, ha úton-útfélen ezt hangoztatja. (Ráadásul mindezt úgy, hogy a legjobb barátnője is azzal a sráccal kavar, aki elvette a szüzességét.) Úgyhogy bár hölgyeményünk kívülről egy igazi lelketlen ribi, valójában egy jócskán megtépázott önbecsülésű leányzó, aki megragad minden alkalmat arra, hogy valamilyen módon kitűnjön a tömegből, hogy ne mint kabalacsajra, vagy valakinek a barátnőjeként emlékezzenek rá (ennél még azt is jobbnak találja, ha könnyű numerának titulálják). Mindez tehát elég meghatározó részét képezi a regénynek, ám a sztori előrehaladtával egyre jobban felszínre kerülnek Megan valódi vágyai, és beindul nála a jellembeli fejlődés is. Viszont épp ezért más ez egy kicsit, mint a legtöbb LOL, ha csak pillangónyelven is, de megjelenik benne a szexualitás témája.

A Már nem a tiéd egyébként egy rendkívül komplex történet, olyan, ami egyszerre három fontos témakört is érint. A továbbtanulás épp annyira játszik benne kiemelkedő szerepet, mint a család vagy a párkapcsolat. Vagyis a szerzőpáros pontosan azt a három dolgot emeli ki, ami ebben a -  főszereplőkével megegyező - korosztályban a legégetőbb. A dolog egyetlen hátránya, hogy emiatt kezdetben elég lassúnak, céltalannak tűnik a könyv, nehéz megfejteni, mi is a fő csapásvonal.
A színház és a dráma tagozat behozatalát azonban zseniális ötletnek találom, imádtam az egész kivitelezését, hangulatát, azt, hogy bepillanthattunk abba, miként áll össze egy iskolai darab, milyen nehézségekkel küzdenek a diákok, egyszersmind baromi izgalmas, ahogy magára a szerepre készültek a srácok. Egy magamfajta színházbolond számára ez maga a Paradicsom, amit csak megbolondított Megan Rómeóval való előélete, a szexi színpadmester, valamint a csendes ázsiai srác, aki meglátta a Rózában rejlő értéket. A Rómeó és Júlia vonal kapcsán pedig külön ki kell emelnem a jó kis párhuzamokat, ellentmondásokat, és azt, hogy a szerzők igyekeztek megmutatni, hogy végtére is mindenki főszereplő a saját életében - legyen az Róza vagy Lőrinc barát, netán Mercutio.

Mindent egybevetve, szerettem a pasifaló Megan és az állandóan jegyzetelő Owen Okita sztoriját. A Már nem a tiéd egy végtelenül aranyos, vicces, aktuális témákat boncolgató történet, amiből természetesen a színház se hiányozhat.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Owen
Kedvenc jelenet: drámaórák
Negatívum: az eleje elég lassú
Borító: 5/4
Sorozat: -




Nyereményjáték


Mivel a könyvben központi szerepet tölt be Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája így a mostani játékunk is ehhez a történethez kapcsolódik. Nincs más dolgotok, mint megírni ki mondja az adott idézetet a könyvben.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Tacskó, ilyesmi sose mentheti,
Hogy megsértettél. Rajta, rántsd ki kardod.”




Nézzetek be a többi állomásra is

08/19 Könyvvilág
08/21 Fanni's Library
08/23 Pandalány olvas
08/25 Hagyjatok! Olvasok!
08/27 Csak olvass!
08/29 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése