2020. augusztus 17., hétfő

Sarah J. Maas - Macskanő



Az Üvegtrón és a Tüskék és rózsák udvara sorozatai után most egy Stand Alone kötet érkezik Sarah J. Maas írónő tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A júliusban megjelenő könyv középpontjában nem más áll, mint az egyik legikonikusabb DC karakter, a Macskanő. Amennyiben kíváncsiak vagytok Selina Kyle történetére, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért.


Sarah J. Maas: Macskanő - Lélektolvaj

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634577805
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
Selina tökéletes tolvaj. Luke gondterhelt hős.
Gotham Cityben nem mindenki az, aminek látszik.
Két évvel azután, hogy kijutott Gotham City nyomornegyedéből, Selina Kyle a titokzatos Holly Vanderheesként tér vissza. 
Batmant elszólítja egy fontos küldetés, így a város könnyű prédává válik. Mindeközben Luke Fox be akarja bizonyítani, hogy Batwingként képes segíteni az embereken. A Macskanőt veszi célba, az újonnan felbukkanó tolvajt, aki Méregcsókkal és Harley Quinn-nel portyázik. Emberére akadt volna?
Selina ádáz küzdelmet folytat: éjszakánként Batwinggel, napközben pedig a pokolian jóképű szomszédjával, Luke Foxszal.Vajon képes lesz-e végrehajtani a szívének legfontosabb tervét, miközben a múlt egy darabkája veszéllyel fenyegetve a nyomába szegődik?
A #1 New York Times bestsellerszerző és közönségkedvenc Sarah J. Maas bemutatja a felnőtté váló Selina Kyle-t, aki biztosan elrabolja az olvasók szívét ebben az új, várva várt, világszenzációként érkező YA regényben!
Lássuk, hány élete van egy macskának!

Saját véleményem:
Hazudnék, ha azt mondanám, DC rajongó vagyok, de tini éveim alatt számos, az univerzumba tartozó filmet láttam, köztük egy egészen szürreális Macskanőt is Halle Berry főszereplésével. Sarah J. Maas regénye azonban közel sem emiatt vonzott, sokkalta jobban érdekelt az, hogy kedvenc írónőmtől olvassak egy teljesen új, standalone-nak nevezhető kötetet, és megismerjem az általa életre keltett badass tolvajt.

"Gotham Cityben a hűséget éppúgy adják-veszik, mint a részvényeket a tőzsdén."

A történet főszereplője Selina Kyle, aki a regény kezdetén, mindössze tizenhét évesen arra kényszerül, hogy álmait és vágyait sutba dobva, gondoskodjon súlyos beteg kishúgáról - annak megfelelő életkörülményeiről, orvosi kezeléséről, iskoláztatásáról és lakhatásáról. Hogy kiadásaikat fedezni tudja, Selina csatlakozik a Leopárd nevű bandához, és annak tagjaként estéről estére egy föld alatti arénában verekszik pénzért. Noha huszonhét veretlen meccsel a háta mögött rendíthetetlennek tűnik, ám amikor összetűzésbe keveredik a rendőrséggel és gyámüggyel, választás elé kényszerül: el kell döntenie, hogy belép az Árnyak Ligája nevű bűnszervezetbe, ezzel biztosítva, hogy húga jó és gondoskodó nevelőszülőkhöz kerüljön, vagy szétszakítják őket, és ő maga javítóintézetben, netán börtönben végzi.
Selina a Ligát választja, ahol kegyetlen bérgyilkossá képzik, majd két év elteltével visszatér Gothambe, immár a dúsgazdag Holly Vanderhees bőrében, ahol maga köré gyűjti Méregcsókot és Harley Quinnt, miközben Batman épp városon kívül tartózkodik, s kettős életet élve megkezdi terve végrehajtását. 

"Gotham City a szakadék szélén táncol. Csak egy kis lökésre van szüksége."

Azt hittem, furcsa lesz Maast új terepen látni, de rá kellett jönnöm, hogy Selina Kyle karaktere nagyon közel áll korábbi főhősnőihez, mi több, engem rendkívül emlékeztetett arra a megtört, sebzett múltú, mindig a talpára pottyanó, jég hátán is megélő, badass Celaena Sardothienre, akit az Üvegtrónban ismertem meg. Ahogy Celaena, úgy Selina is a körülmények áldozata, s mindkét lány számára életfeltétel, hogy megkeményedjenek, s bérgyilkosként vagy épp tolvajként seggeket rúgjanak szét, és morálisan megkérdőjelezhető dolgokat vigyenek véghez. Részben tehát a nosztalgia faktor miatt, részben azért, mert Sarah végre mélységet adott ennek a DC figurának, nagyon bírtam Macskanőt, akárcsak az életútját. Minden ízében izgalmas karakterré vált, olyanná, akinek az oldalán élvezet volt elmerülni Gotham alvilágában és felhőkarcolóinak luxusában.

De ha már a városnál tartunk, muszáj kitérnem a világépítésre...
Aki kicsit is ismeri a szerző munkásságát, az pontosan tudja, mennyire profi hangulat- és világteremtésben. Mindennek ellenére egészen elképesztő, nem mellesleg bravúros az, ahogyan Sarah-nak sikerült megragadnia Gotham sötétségét, és mindazt a darkos, komor hangulatot, ami minden DC alkotást körülleng. Mindössze néhány szó egymás után rakosgatásával olyan erős atmoszférát teremtett, amitől az olvasó körül seperc alatt leolvad a valóság, és életre kel a regénybeli világ, miközben maga a cselekmény filmszerűen pörög tovább.
Akcióból pedig nincs hiány, a Macskanő egy roppant eseménydús, pörgős történet, amiben Selina és bombasztikus cinkostársai, Méregcsók és Harley Quinn száll szembe a városra vigyázó Batwinggel - Batman helyettesével, és kezd őrületes hajszába. Természetesen a romantika sem hiányozhat, hisz a Holly Vanderhees szerepében tetszelgő Selina véletlenül épp a denevérruhás jófiú, Luke Fox szomszédja lesz, kapcsolatukat pedig mind a lány, mind a srác szemszögéből végigkövethetjük, hála a váltott fejezeteknek. Engem mégis a három lány kapcsolata, és az általuk véghez vitt ámokfutás fogott meg leginkább.

Mindent egybevetve úgy gondolom, a Macskanő egy olyan fergeteges, akciódús történet, ami sok új rajongót fog bevonzani a DC-nek. Fiatalos, lendületes, ugyanakkor végtelenül izgalmas, és kidolgozottságának köszönhetően rendkívül érdekfeszítő is. Még ízig-vérig Marvel rajongóként is.
Ha tehát szeretitek Sarah-t, vagy kíváncsiak vagytok egy jó kis (nem mellesleg hiánypótló) szuperhősös történetre, ahol semmi nem csak fehér vagy fekete, akkor bátram ajánlom a DC Ikonok sorozatot, illetve magát a Macskanőt.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Sarah, Méregcsók, Harley
Kedvenc jelenet: Sarah, Méregcsók, Harley jelenetei
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: DC Ikonok #3, önállóan is olvasható




Nyereményjáték


A mostani játékunk DC Comics karakterekhez fog kötődni. A feladat, hogy felismerjétek az állomásokon található képek szereplőit, és beírjátok a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

08/05 Sorok Között
08/06 Readinspo
08/07 Könyvvilág
08/08 Sorok Között extra állomás
08609 Olvasónapló
08/10 Fanni's Library
08/11 Deszy könyvajánlója
08/12 Könyv és más
08/13 Hagyjatok! Olvasok!
08/14 Dreamworld - Idézetek
08/15 Kelly és Lupi olvas
08/16 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése