2020. augusztus 25., kedd

M. Kácsor Zoltán - Dragalád visszavág


M. Kácsor Zoltán: Dragalád visszavág

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634376538
Oldalszám: 300 oldal
Illusztrálta: Bertóthy Ágnes

Fülszöveg:
A Zabaszauruszok és Szutykoska rendületlenül folytatják útjukat, csakhogy hiába minden óvatosság, hamarosan Ródában, a világ legveszedelmesebb dinóvárosában találják magukat.
Mindeközben Leiszút Feliszút barlangján rajtaütnek a félelmetes és förtelmes dragoszauruszok…
Vajon hogy végződik Rilexék élet-halál harca a ródai arénában? Megmenekülnek-e a sárkánybarlang lakói, és túljárhat-e Dragalád eszén a jóságos Fogkopács? A sorozat negyedik, váratlan fordulatokkal teli kötetében ismét fény derül néhány sejtelmes titokra.

Saját véleményem:
forrás: Kolibri Kiadó
A nyár számomra negyedik esztendeje már egybeforrt a Zabaszauruszok rekeszizmokat nem kímélő csapatával. Minden évben gyermeki lelkesedéssel várom, Rilex, Kunyi, Barmol és a többiek milyen szédítő kalandokba keverednek következő történetük során. Ám idén mindebbe egy icipici félelem is vegyült, ugyanis a harmadik rész - legnagyobb bánatomra - nem aratott osztatlan sikert nálam, én pedig nagyon drukkoltam, hogy ezúttal minden klappoljon, hisz imádom a szerzőt, akárcsak az általa megálmodott világot.

A történet pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az előző kötet abbamaradt: Rilexék rendületlenül folytatják útjukat, hogy megtudják, hogyan csendesíthetik le a Csendetlen-óceánt, miközben Leiszút Feliszút és sárkány kedvese egy seregnyi gallimimuszt lát vendégül otthonában. Kis hőseink azonban nem sokáig élvezhetik a nyugalmat, Leiszútékat előbb megtámadja Dragalád serege, aztán csapdába esnek a barlangban, miközben a Szutykoskával kiegészült madaras-dinoszauruszos csapat véletlenül Ródában köt ki, abban a városban, mely nem csupán nevében, de felépítésében is meglehetősen hajaz az ókori Rómára - tudjátok, gladiátorokkal együtt.
A cselekmény tehát rengeteg izgalmat ígér - és meg is adja azt! Kedvenceink egyik szédítő kalandból csöppennek a másikba, miközben lépten-nyomon újabb veszedelem leselkedik rájuk. Vérszomjas összecsapások, furfangos menekülések, váratlan meglepetések tarkítják a történetet, melyből természetesen a humor sem hiányozhat. M. Kácsor Zoltán ezúttal is úgy játszik a magyar nyelvvel, hogy öröm nézni: szellemes áthallásokkal, mókás párbeszédekkel és hasfájdítóan vicces jelenetekkel deríti jókedvre olvasóját - lett légyen az kicsi vagy nagy.

Ennek hála már az első fejezeteknél elszállt minden félelmem, aggódás helyett gyermeki lelkesedéssel faltam a lapokat és izgultam kedvenceimért. A Dragalád visszavág méltó folytatása a sorozatnak! Pörgős, humoros, kalandos. A gyerekek imádni fogják! És csak ismételni tudom magamat: több ilyen értékes, igényes mesekönyv kellene, amely egyszerre tanít és szórakoztat, miközben azt is megmutatja kis olvasójának, milyen fantasztikus is a magyar nyelv!
Egyetlen szálka maradt csak a szememben, méghozzá az illusztráció. Fájdalmasan vettem tudomásul, hogy immár nem Kecskés Judit keltette életre vizuálisan a kedvenceimet, hanem Berthóthy Ágnes. Noha az új illusztrátor igyekezett megtartani a jól ismert alakokat, számomra mégis elveszett azok varázsa, a disney-s, bájos megjelenésük. Ágnes festményei az én ízlésemhez mérten túl elnagyoltak, sötétek - és sokszor nem is túl karakterhűek. Persze mindez valószínűleg a kicsiknek nem fog feltűnni, ráadásul a kötet élvezeti értékén sem csorbít, hisz a Zabaszauruszok lénye nem az illusztrációkból fakad. Mindent összevetve tehát, imádtam a Dragalád visszavágot, és alig várom, hogy kezemben tarthassam az ötödik kötetet!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Rilex, Kunyi, Leiszút
Kedvenc jelenet: Dragalád táborában
Negatívum: -
Borító: 5/3
Sorozat: Zabaszauruszok #4


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése