2020. augusztus 23., vasárnap

Rebecca Ross - A királynő koronázása



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Rebecca Ross The Queen sorozatának befejező részét A királynő koronázása címmel. A győztes csata és a bűnösök elfogása után még nem jött el a megbékélés ideje, újabb szökésekkel, ármányokkal és cselszövésekkel kell hőseinknek szembenézniük. Érdemes követni az öt állomásos blogturnét, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk helyes megfejtői között.


Rebecca Ross: A királynő koronázása

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634992165
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Bihari György

Fülszöveg:
Brienna immár a tudás mesternője, és kezdi megszokni új életét a csodás Maevana földjein az egykor kitagadott lord, David MacQuinn lányaként. Még hosszú út áll előtte, hogy megkedveltesse magát a MacQuinnekkel, mely nem egyszerű feladat, ha közben a királynő legfőbb tanácsosaként nemcsak a háza, de az egész ország érdekeit nézni kell. És akkor még ott van a sajgó vágy, melyet nap mint nap érez Cartier, valódi nevén Aodhan Morgane iránt. Aodhan igyekszik helyreállítani elbukott háza hírnevét, bár gondolatait főként a gyönyörű Brienna és csókjának édes íze köti le. Amikor azonban egy este egy koszos kisfiút talál a kastélyban, aki nem mondja meg, kicsoda, a dolgok új fordulatot vesznek. Vajon ki igazából a fiú, és mit akar Aodhantól? Eközben közeleg a kegyetlen, ledöntött uralkodócsalád, a Lannonok tárgyalása, mely után a jogos királynő, Isolde végre felülhetne a trónra. Azonban a börtönbe vetett gaz királynak, Gilroy-nak sok szövetségese van, akik bármit megtennének urukért. Briennáéknak újra össze kell fogniuk, még ha a küldetés az életükbe is kerülhet. És jobb, ha vigyáznak, ugyanis a szerelmes szívnél nincs sérülékenyebb.

Saját véleményem:
Rebecca Ross duológiája  különösen kedves a szívemnek. A szerző gyönyörűen ír és fogalmaz, szereplői szerethetőek, az általa felépített világ pedig épp oly' izgalmas, mint maga a szövevényes cselekmény. Mindezeken felül pedig megvan benne az a szavakkal leírhatatlan plusz is, amitől úgy érzed, te magad is részese vagy a történetnek.

"Valamennyiünknek időre van szükségünk, hogy megnyugodjunk, gyógyuljunk, felfedezzük, kivé kell válnunk."

A királynő koronázása percre pontosan onnan folytatódik, ahol az első kötet véget  ért. Brienna és Cartier megérkeznek MacQuinn vacsorájára, melynek végén kénytelenek rádöbbenni, hogy a játék bizony még csak most kezdődik igazán. Maguk mellé kell állítaniuk a klánokat, megbékíteni a viszálykodó családokat, felkutatni a Lannon-pártiakat, levezényelni Gilroy és családja tárgyalását, valamint hivatalosan is megkoronázni Isolde királynőt. Mindeközben pedig Briennára hárul, hogy az ellenséges Allenach család sarjaként elfogadtassa magát MacQuinn lányaként, míg Cartiernek olyan szerepet kell magára öltenie, amiről jóformán semmit se tud - miközben egy titokzatos kisfiú is felbukkan a kastélyában.

Ki merem jelenteni, hogy a duológia második kötete sokkalta lebilincselőbb, mint az elődje, figyelembe véve, hogy a szereplőkre ezúttal nem kisebb feladat hárul, mint az, hogy felépítsenek egy új, jobb birodalmat. Egy másfél évszázada letűnt királyságot viszont nem könnyű feléleszteni, főleg nem olyan ingoványos alapokkal, mint amivel Briennáék rendelkeznek.
Gilroy legyőzése, az Éjkorány-, valamint a Kánon megszerzése csupán a kezdet volt, a folytatásban a politikái, az ármánykodásé, a kétségeké, a mágiáé és a titkoké a főszerep. És ezekből bizony jócskán ki is jut számukra. Mialatt a királynő retteg, milyen hatással lehetnek rá az újonnan visszaszerzett mágikus tárgyak és képessége, addig Cartiernek tanárból egy nagy múltú család vezéralakjává kell átvedlenie, Briennának pedig felül kell tudni kerekedni származásán. Mindez azonban közel sem minden: új és régi szereplők bolygatják meg a szálakat, titkok-rejtélyek nehezítik meg a szereplők sorsát, miközben az ellenség sem alszik.

Az első részhez hasonlatosan a történet első fele ezúttal is kicsit lassabban csordogáló, majd egyre gyorsuló; ám ez közel sem jelenti azt, hogy unalmas lenne! Rebecca Ross írásmódja elképesztően lendületes és részletgazdag, könnyű el- és beleveszni, sodródni a szebbnél-szebb leírásaiban. Idejét se tudom, mikor olvastam utoljára ennyire lírai szépségű, hangulatos fantasy-t. Átvitt értelemben persze, mert bár valóban vannak benne tényleges szépséggel illethető részek, azért ez mégsem egy bájos világ. Hőseink harcban állnak, a hangulat puskaporos, ennek megfelelően sokszor meglepően kegyetlen és nyers is. Vagy éppen ingoványos.
Nem mellesleg Rebecca Ross ezúttal is nagyon értékes és érdekes témákra helyezett hangsúlyt, kezdve a vérségi köteléktől, a mágiával kapcsolatos kétségeken át, egészen a birodalom újraalkotásáig. Csupa olyasmire, ami ritkán jelenik meg vagy kérdőjeleződik meg egy-egy történetben, holott is nagyon sarkalatos kérdések. Örülök, hogy e hármas A királynő koronázásának szerves részévé vált. És annak is, hogy Brienna kapott egy mesélő társat Cartier személyében. Kettejük nézőpontjának hála sokkal jobban kitárulhatott előttünk a világ.

Immáron tehát nyugodt szívvel kijelenthetem: Briennáék története hatalmas kedvencem lett, messzemenőkig az egyik legjobb ebben a zsánerben! Szövevényes, lebilincselő és ámulatba ejtő. Ajánlom minden fantasy rajongónak! A királynő koronázása az idei év egyik legkiemelkedőbb kötete.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Brienna, Cartier, Merei, Isolde és sokan mások
Kedvenc jelenet: spoileres lenne
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A királynő #2




Playlist


https://open.spotify.com/playlist/7oFjnQ11H59KhvRRZmk4PO?si=uJ4blLw5SAqAXe0BnHeu0Q




Nyereményjáték


Arra számítunk, hogy olyanok játszanak, akik ismerik az első részt, és a második részbe is beleolvastak a kiadó weboldalán.
Minden állomáson kaptok egy kérdést, amit be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Otthon érdemes a keresztrejtvényt lerajzolva kitölteni a sorokat, mert a középső vastagon kiemelt függőleges sor adja ki a bónusz megoldást, ami növeli a nyerési esélyt.
Minden kérdésre egy-egy szó (név) a válasz, amelyek könnyedén megfejthetők, ha elolvastátok a beleolvasót.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Annak a mágikus kőnek a neve, mely 136 éve tűnt el.







Nézzetek be a többi állomásra is

08/12 Kelly & Lupi olvas
08/15 Sorok között
08/18 Csak olvass!
08/21 Dreamworld
08/24 Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése