2024. július 5., péntek

Judy I. Lin - Sötét, édes bájital

 
Megérkezett Judy I. Lin Teák könyve duológiájának várva várt lezárása, melyben nem csak az emberi viszályokkal kell főószereplőinknek megküzdenie, de egy ősi gonosz is ébredezni látszik! Tartsatok velünk a Dáxi királyságba ezen az epikus fantasy blogturnén, melynek a végén a Next21 Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Sötét, édes bájital című regényt!
 
 
Judy I. Lin: Sötét, édes bájital
 
Kiadó: Next21 Kiadó
ISBN: 9786156606471
Oldalszám: 350 oldal
Fordító: Weisz Böbe

Fülszöveg:
Egy ​királyság hanyatlása – feltámad az ősi gonosz. 
Dáxi királyságba betette a lábát a gonosz – a száműzött herceg visszatért, hogy magához ragadja a hatalmat. Tömeges mérgezések híre terjed, a nép retteg, mindenki bizalmatlan. Ning fiatal kora dacára máris nagy tudású teafőző mester, aki elkíséri Zhen hercegnőt a száműzetésbe. Velük tart Ruyi, a hercegnő hű testőre, és Ning testvére, Shu, aki nemrég épült fel betegségéből. A négy fiatal nő együtt útra kel, és a királyság szerte szövetségeseket keres, akikkel együtt eltávolíthatnák a betolakodókat, és visszavívhatnák a Zhent jogosan megillető trónt. Ninget továbbra is rémálmok kísértik, amelyekben az aranykígyó háború és vérontás látomásait bocsátja rá. Ősi gonosz ébredezik, sokkal pusztítóbb, mint az emberek jelenkori, kicsinyes viszályai, talán az ország összes mágiája sem lesz elég ahhoz, hogy megakadályozza a pusztítást, és gondoskodhasson a világ fennmaradásáról. 

Saját véleményem:
Magam sem gondoltam volna, hogy én ezt a könyvet olvasni fogom. Az első résszel sajnos rosszkor, rossz időben találtuk meg egymást, melynek következtében hiába láttam a regény zsenialitását, mégsem tudtam úgy  élvezni, ahogyan kell. Most, közel egy év elteltével mégis itt vagyok és e sorokat pötyögöm. Hogy miért? Nos, az ok részben ugyanaz, amiért anno is elcsábultam rá: a kötet fizikai megjelenése megbabonázott. A másik pedig a kötethez mellékelt térkép. 
Fura indoklás? Naná, de ha valami meghozza az ember kedvét, akkor nincs mese...

"Mind azt hisszük, mi vagyunk a világegyetem közepe, de elfeledjük, hogy csak apró porszemek vagyunk a csillagok között. "

A Méreggel átitatott varázslatról szóló bejegyzésemben azt írtam, hogy nehezen haladtam az olvasással, a várakozásaimmal ellentétben nem sodort úgy magával, ahogyan reméltem. Nos, ez a Sötét, édes bájital tekintetében sem volt másként, a történet ezúttal is lassabb ütemű, egészen más szellemi szintet követel olvasójától, mint egy átlagos regény. Ennek oka főként az ázsiai kultúrában, pontosabban annak szellemiségében gyökerezik. Mi, európaiak hajlamosabbak vagyunk sietni, türelmetlenek, kapkodósak vagyunk, míg a keleti emberek nyugodtabbak, megfontoltabbak, spirituálisabbak. És ez kivétel nélkül minden könyvnél érezhető, aminek ázsiai gyökerei vannak. Szóval érdemes kicsit átszellemülni, új, csendesebb ritmust felvenni és hagyni, hogy a történet beleivódjon a szívünkbe. Annál is inkább, mert a lassabb ritmusú kezdés lehetőséget kínál arra, hogy közelebb kerüljünk a szereplőkhöz - főként Ninghez -, és megismerjük az őket körbeölelő világot, a benne élő embereket, és az ő játszmáikat.
A történet nagyjából ott folytatódik, ahol az előző véget ért. Miközben Kang és az apja elfoglalja az őket "megillető" helyet, addig Ning a húgával, a hercegnővel és annak testőrével együtt menekülni kényszerül. Útjuk során viszont lépten-nyomon találkozhatnak az új császári-régens kegyetlen tetteivel, ami nem csak szíven üti őket, de abbéli törekvéseiket is nehezíti, hogy biztonságot és szövetségeseket leljenek. Bonyolult és kalandokkal teli, fárasztó utazáson vesznek részt, melyhez az olvasónak kifejezetten jól jön a térképmelléklet. Ha tehetitek, mindenképp szerezzétek be, hisz amellett, hogy eszméletlenül menő, hasznos is, segítségével sokkal jobban nyomon követhető a szereplők útja. Márpedig ebben a részben jelentős szerepet játszik a birodalom különböző részeinek felfedezése, megismerése. Mert míg Kang nézőpontja az udvari és politikai szálakba enged betekintést, addig Ningék oldalán lehetőségünk nyílik arra, hogy sokkal alaposabban is felfedezhessük a királyságot, megismerjük különböző részeit, az embereket és az egyes helyeken uralkodó közhangulatot.
Maga az utazás ugyan nem kifejezetten pörgős, érdekessége okán mégis képes fenntartani az olvasó figyelmét. Bevallom, engem sokkal jobban rabul ejtett, mint azt remélni mertem. Jó volt elveszni ebben a világban, és egy kicsit közelebb kerülni magukhoz a szereplőkhöz is. Ráadásul Ning karaktere is jóval szerethetőbbé válik az átélt események hatására. Vagy talán helyesebb lenne azt mondanom, bölcsebbé, felnőttebbé érik, olyanná, aki tisztában van képességeivel, netán azok hiányával, de épp emiatt a hétköznapisága miatt tud hiteles maradni.
A másik ok, amiért szerettem ezt a duológiát, az a szerző által felvázolt mágiarendszer. Úgy emlékszem, már az első résznél is megemlítettem, mennyire egyedinek és különlegesnek találom a teamágiát, s ez ezúttal sem volt másként. Örültem, hogy ismét előkerült, és újabb ismeretekkel gazdagodhattunk.

Mindent egybevetve úgy vélem, a Sötét, édes bájital méltó folytatása az első résznek. Magában hordozza annak szellemiségét, mégis izgalmasabb, érdekfeszítőbb és kalandosabb. Ha olvastátok a Méreggel átitatott varázslatot, semmi esetre se hagyjátok ki!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:Ning
Kedvenc jelenet: teásak
Negatívum: valami pici plusz hiányzott még
Borító: 5/5
Sorozat: Teák könyve #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunkhoz ezúttal kell némi rafinéra, ugyanis minden állomáson találtok egy idézetet, amiből “eltűnt” 1-1 szó. A ti feladatotok felkutatni és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“A nyelvnek szüksége van némi _______, mondta anyánk. Megtanítja a szívet, hogyan kell szeretni.”




Nézzetek be a többi állomásra is

06/27 Csak olvass!
06/29 Utószó
07/01 Hagyjatok! Olvasok!
07/03 Könyv és más
07/05 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése