2024. július 17., szerda

T. Kingfisher - Varázslókalauz önvédelmi sütéshez

 

A Kossuth Kiadó jóvoltából immár magyarul is elolvashatjuk T. Kingfisher Varázslókalauz önvédelmi sütéshez című könyvét, melyben bepillantást nyerhetünk egy tizennégy éves kis pékmágus küzdelmeibe, hogy megmentse az otthonát és az életét. Ezúttal öt bloggerünkkel vehettek részt a nagy kalandban, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.
 
 
T. Kingfisher: Varázslókalauz önvédelmi sütéshez
 
Kiadó: Kossuth Kiadó
ISBN: 9789636362935
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Rusznyák Csaba

Fülszöveg:
A tizennégy éves Mona más, mint a város védelmével megbízott mágusok: nem tudja uralni a villámlást, nem tud beszélni a vízhez. Familiárisa egy vödörnyi kovász, mágiája pedig kizárólag kenyéren működik. Kényelmes életet él a nénikéje pékségében, ahol mézeskalács embereket bír táncra.
Élete azonban fenekestül felfordul, amikor egy holttestet talál a pékségben. Egy orgyilkos járja a város utcáit, varázsnépekre vadászik, és úgy tűnik, Mona a következő célpontja. Ráadásul a mágusok nélkül maradt, káoszba zuhant várost olyan veszély fenyegeti, amelyhez képest az orgyilkos lesz Mona legkisebb problémája…

Saját véleményem:
forrás: Storyfae Studio
Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak a cozy fantasy könyvek, melyek jellemzője, hogy egy kisebb, kisvárosi vagy vidéki környezetben játszódnak, epikus csaták és a világ  megmentése helyett pedig főként magukra a szereplőkre és azok kapcsolatára összpontosítanak. De hogy ez mennyire helytálló a Varázslókalauz önvédelmi sütéshez esetében, azt mindjárt kivesézem. Annyit azonban elárulok, hogy a válasz nem annyira egyértelmű. 

"– A hősiesség tényleg rossz szokás. Elég egyszer hősiesen cselekedned, az emberek utána már elvárják tőled."

A T. Kingfisher álnéven alkotó Ursula Vernon egy mixer vásárlását követően, 2007 végén kezdett el azon gondolkozni, vajon mit is érezhet a tészta, amikor belemélyesztinaz ember az ujjait. Vagyis jóval korábban létezett A kenyérmágus története, mint bármelyik másik cozy fantasy, amit ma ismerünk. 
Ezen a ponton felmerülhet benned, hogy mi a fenéért írok én erről... Nos azért, mert nagyjából másfél évtized kellett ahhoz, hogy a covid-járvány közepén, amikor mindenkit elkapott a sütési láz, valamint az emberek lázongani kezdtek a hatalmi fellépések ellen, megjelenhessen ez a regény, ami lényegében pont e két dologról szól. 
2007-ben Ursula - az akkor már sok díjas szerző - hiába tett meg mindent azért, hogy Mona története megjelenhessen, bosszantó falakba ütközött. A Varázslókalauz sokkal felnőttesebbnek, komorabb hangulatúnak bizonyult, mint korábban kiadott könyvei, és valahogy sem a gyerek, sem pedig a felnőtt könyvek közé nem illett. Végül megelégelve a huzavonát, Ursula úgy döntött, álnéven (vagyis elkülönülve a gyerek brandjétől) magán kiadásként jelenteti meg. 
A fentebbiek fényében kijelenthető, hogy a Varázslókalauz több aspektusában is formabontó, mert amellett, hogy korát megelőzve cozy fantasynek született, mégsem teljesen az. Bizonyos tekintetben persze megfelel a zsánernek, ám nagyon is van benne világmegváltás és hatalom bírálat. És ugyanígy nevezhető a szereplők kora miatt ifjúsági fantasynek, míg komor hangulata, politikai felhangja okán felnőtt olvasmánynak. 

A történet in medias res indít: hősnőnk egy lány holttestére bukkan nénikéje pékségében, a gyilkossággal pedig őt gyanúsítják. A tizennégy esztendős Monának nem marad más lehetősége, mint a menekülés, miközben a város utcáit egy varázsnépekre vadászó orgyilkos járja. A gond csak az, hogy Mona is varázserővel bír. No nem valami félelmetessel, Mona mágiája kizárólag kenyéren működik. Mézeskalács figurákat kelt életre, ráveszi a kenyeret, hogy ízletessé süljön, míg familiárisa egy vödör kovász. Ennek dacára mégiscsak mágia felhasználó, ráadásul a gyilkos célkeresztjében is áll, tehát más választása nem lévén menekülnie kell. 
Útja során társául szegődik az elhunyt lány öccse, s közös erővel próbálnak rájönni arra, miért nem tesz semmit a Hercegnő, akinek hatalmában állhatna, miközben egy sor egyéb dolgot is meg kell oldaniuk a felnőttek helyett. 

Ezen a ponton legyinthetnék, mondván "újabb világmegmentős sztori, amiben a gyerekek a hősök". Részben talán igaz is, csakhogy Mona köszöni szépen, egyáltalán nem vágyik hősködésre, a világ megmentésére meg aztán végképp nem. Mi több, úgy véli, ez a felnőttek dolga lenne, nem pedig a gyerekeké. És pontosan ez az a nézet, ami egyedivé teszi a Varázslókalauzt. Ahelyett, hogy Mona elfogadná a sorsát, nagyon is jogos kérdéseket, társadalom kritikákat fogalmaz meg. 
Ettől függetlenül a hősszerep az övé, egy majdhogynem átlagos tizennégy éves lányé, akinek meg kell tanulnia, hogyan váljon azzá, amivé nem akar, s hogyan használja ki látszólag aranyos, de haszontalan képességét. 

A Varázslókalauz egy humoros, ámde komor hangulatú, krimi szálakkal tüzdelt félig-meddig cozy fantasy. Könnyen olvasható, többnyire gördülékeny olvasmány (bár van egy pont, ahol kissé leül a sztori), ami kortól és nemtől függetlenül üdítő olvasmány lehet. 
Én személy szerint nagyon élveztem a pék-vonalat, azt, mire képes néhány tésztakupac, de magukat a szereplőket is a szívembe zártam. Szóval ajánlom, ha valami komfort olvasmányra vágynál ebben a hőségben, vagy ha szívesen nyomoznál a lánnyal. 


Pontszám: 5/4z
Kedvenc szereplő: Mona, süti, stb. 
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: valami hiányzott 
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mivel a sütés nagyon fontos szerepet játszik ebben a könyvben, ezúttal sütéssel kapcsolatos kérdéseket találhattok a blogjainkon. A feladatotok az, hogy beírjátok a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kiknek a lapos, palacsintaszerű mindennapi kenyere az indzsera?




Nézzetek be a többi állomásra is

07/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
07/12 Utószó
07/14 Könyv és más
07/16 Dreamworld
07/18 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése