2024. július 26., péntek

Evelyn Skye - A hercegnő és a sárkány

 
A Cartaphilus kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Evelyn Skye A hercegnő és a sárkány c. regénye, mely Dan Mazeau forgatókönyve alapján íródott. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, ismerjétek meg a Netflixen nagy sikerrel futó film könyváltozatát és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

 
Evelyn Skye: A hercegnő és a sárkány
 
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
ISBN: 9789632669335
Oldalszám: 408 oldal
Fordító: Stemler Miklós

Fülszöveg:
Életet ​az életért. Vért a tűzért.Elodie Brayford élete nem épp tündérmesébe illő. Egy aprócska, éhínséggel küzdő fejedelemség örökösnőjeként a fiatal lány napjait ügyes-bajos dolgok töltik ki: gondoskodni országa, Inophe népének élelméről, lakhelyéről – avagy épp latrináiról. Élete azonban mesébe illő fordulatot vesz, amikor Aurea titokzatos királyságának trónörököse, Henry királyfi feleségül kéri. A királyi frigy révén Inophe nélkülöző népe részesülhet Aurea bőséges javaiból, Elodie pedig egy csodálatos, varázslattal átitatott földön élhet boldogan, míg meg nem hal jóvágású és kedves hitvese oldalán.
Azonban a tündérmesék nem mindig érnek jó véget. Aurea aranyló búzában bővelkedő mezőinek és gyógyító gyümölcsökkel teli erdőségeinek ára van, amit minden egyes nemzedék vérrel vált meg – mégpedig fiatal lányok vérével. Elodie-nak rá kell döbbennie, hogy számára nem adatik meg a boldog élet; ehelyett áldozatként kell szolgálnia új népét, ahogy azt az őt megelőző hercegnők sora tette. Ő viszont nem holmi tehetetlen hercegnő, hanem Inophe szikár, kemény földjének szülöttje, aki nem adja fel harc nélkül. Sorstársai vérbe zárt emlékei segítségével szembeszáll az Aureát rettegésben tartó sárkánnyal. Ám lehet-e bármi esélye egyetlen lánynak a világ legpusztítóbb szörnyetegével és az egész királyság szörnyűséges hagyományaival szemben?

Saját véleményem:
Kisgyerekként mindannyian találkozunk a sárkány fogságába esett hercegnő történetével, akit végül megment a királyfi. De mi van akkor, ha a királyfi maga löki hitvesét a fenevad karmai közé? Egyáltalán túlélheti-e egy halandó lány, ha a vérre szomjazó sárkány barlangjába lökik anélkül, hogy bármi módon felkészülhetne rá? Erre keresi a válasz A hercegnő és a sárkány története, mely először a Netflix kínálatában jelent meg film formájában, majd nem sokkal később könyvként is debütált.

"Még a legkiszámíthatóbb élet is a legváratlanabb dolgokkal jutalmazhat."

Evelyn Skye regénye azon ritka kötetek közé tartozik, melyek forgatókönyvből sarjadnak, vagyis Elodie Brayford története előbb létezett filmként, mint könyvként. Ám még mielőtt fejvesztve kezdenétek menekülni ennek hallatán, arra kérlek titeket, ne tegyétek, hiszen az a kivételes helyzet állt elő, hogy a szerzőnek sikerült egy izgalmas, minőségi történetet papírra vetnie. Ráadásul a regény a film nézői számára is tartogat újdonságokat, extra információkat, egyéb meglepetéseket.
No de lássuk, miről is szól A hercegnő és a sárkány!
A történet központi alakja - vagy ha úgy tetszik, főhőse - Elodie Brayford, Inophe királyságának örökösnője, aki kiváltságos rangja ellenére sem rest lapátot ragadni és latrinát ásni, mesét mondani a szegény gyerekeknek vagy épp ezer másik módon segítségére lenni éhező népének. Így amikor Aurea titokzatos királyságának örököse, Henry királyfi feleségül kéri, s ezzel együtt felajánlja, hogy Inophe népe is részesülhet saját királysága jólétéből, a lány boldogan beleegyezik a frigybe. A helyes és kedves királyfi, a felajánlott segítség, a negédes fogadtatás, valamint a tündérmesei fordulat viszont hirtelen nem várt fordulatot vesz, amikor Elodie a vérre szomjazó sárkány barlangjában találja magát. Aurea mesés vagyonának és biztonságának ugyanis az az ára, hogy minden évben, az aratás napján feláldoznak három lányt a birodalmat rettegésben tartó sárkánynak. Csakhogy Elodie-t keményebb fából faragtál annál, semmint, hogy zokogva várja végzetét: a kezdeti sokk és árulás tényén felülkerekedve úgy dönt, mindent megtesz azért, hogy megfizessen azoknak, akik elárulták és becsapták. Na persze ehhez előbb ki kell szabadulnia a barlangból, ahol a sárkány macska-egér játékot játszik vele.

A hercegnő és a sárkány története nem szokványos történet, ahogyan Elodie sem szokványos hősnő. De hogyan is lehetne az egy olyan lány, aki az oltárt követően nem kedvese karjaiban éli meg a ráváró mesés boldogságot, hanem élet-halál harcot vív a vérszomjas fenevaddal, miközben szerettei árulásának terhe is a lelkét nyomja? Ahhoz, hogy a leghalványabb esélye is legyen a túlélésre, minden akaratára, fondorlatosságára és ügyességére szüksége lesz. 
Elodie karakterében egy bátor, lojális, elkötelezett lányt ismerhetünk meg, aki képes lenne bármit feláldozni népe és családja jólétéért, ám amikor azok hátba szúrják, fellobban benne a düh. És pontosan ez az az erős, mindent elsöprő érzelem, ami a túlélésért folytatott harchoz kell, ahhoz, hogy kiszabadulhasson Khaevis barlangjából. De vajon sikerülhet neki az, ami elődeinek nem, utat találhat a szabadsághoz - az élethez? A választ természetesen nem árulom el, de azt igen, hogy segítségére lesznek sorstársai vérbe zárt emlékei.

Ahogy fentebb említettem, ez nem egy szokványos történet, sokkal inkább egy mese, ami rengeteg mélységet, e-képp tanulságot hordoz magában. A mesék viszont szájról-szájra változnak, és ahogyan Elodie maga is rávilágít: az igazság ritkán található meg az első, második vagy sokadik verziójukban. Inkább csak annak morzsája. A valódi igazság mélyen a mesélőben rejtőzik, és csak akkor derül rá fény, amikor ő maga készen áll rá, legyen az bármennyire nehéz is. Épp ezért a legtöbb ember sosem leli meg. Csak a bátrak.
Mit jelent bátornak lenni?
A hercegnő és a sárkány történetének legfontosabb üzenete az, hogy nem a nagy, grandiózus tettekben rejlik a legnagyobb erő, hanem a mindennapos, apró döntésekben, így ahhoz, hogy másokon segíthessünk, nem szabad átgázolnunk önmagunkon. Elodie-nak nagy utat kell bejárnia ahhoz, hogy ráébredjen, önzetlen jóhiszeműségét a világ kihasználja, s hogy nem feltétlenül az önfeláldozás az, amivel segítheti népét vagy szeretteit. Természetesen a történet nem csupán magvas gondolatokból és megfontolandó üzenetekből áll, mert azért hősnőnknek mégiscsak ki kell keverednie a sárkány barlangjából, s ez bizony bőségesen tartogat izgalmat - méghozzá a torokszorító fajtából. Khaevis és Elodie játéka egészen fenomenális!
És ha már szóba jött Khaevis, muszáj elmondanom, hogy a szerző tizenhárom éves lánya csak és kizárólag ehhez a történethez megalkotott egy saját, működőképes sárkány nyelvet, amihez több tízoldalas függelék is jár!

Mindent egybevetve én nagyon szerettem ezt a történetet, jó volt valami újat, egyedit és mást olvasni. Szívből ajánlom nektek, ha szeretitek a fantasyt, a meséket, és szeretnétek valami valóban izgalmas, hangulatos történetet olvasni.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Elodie
Kedvenc jelenet: nem spoilerezek
Negatívum: egy-két logikai baki
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a Netflixen látható könyvadaptációké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig ninc smás dolgotok, mint kitalálni, melyik filmből származik, majd az angol vagy magyar címét beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

07/17 Könyv és más
07/20 Kelly és Lupi olvas
07/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése