2024. július 11., csütörtök

Kate Golden - Ónix hajnala



Az Anassa Könyvek gondozásában olvasható Kate Golden: Ónix hajnala, mely egy háború dúlta fantasy világba repít el bennünket. Cselszövéssel, titkokkal valamint egy csipetnyi romantikával átitatott történet, ahol az ellenség mindig a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel. Végül Arwennek nincs más választása: el kell döntenie, hova is húz a szíve, hol is van az igazi otthona. Légy részese te is ennek a páratlan történetnek, és ha velünk tartasz, esélyed nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott példányt is!
 
 
Kate Golden: Ónix hajnala
 
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507297
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Farkas Veronika

Fülszöveg:
A ​sötétség királya elfogta.
Most meg kell találnia magában a fényt.
Arwen Valondale soha nem tartotta magát különösebben bátornak, így végképp nem gondolta volna, hogy egy napon majd a saját élete árán próbálja megmenteni az öccsét. Amikor azonban ez megtörténik, a kontinens legveszedelmesebb királyságának foglyává válik, és a gonosz ónixi király katonáinak gyógyítására kell használnia rejtélyes, mágikus képességeit.
Ráadásul a kastélyt, ahol őrzik, ősöreg, szörnyetegekkel teli erdő veszi körül, így Arwennek nem elég túljárni a fogvatartói eszén: ha meg akar szökni, szövetkeznie kell titokzatos rabtársával. Az illető viszont sajnos éppolyan dühítően viselkedik, mint amilyen agyafúrt – és nagyon úgy tűnik, mintha kéjes élvezettel játszadozna a lány legmélyebb félelmeivel.
Arwennek azonban nincs választása, ebben a helyzetben nem engedhet meg magának olyan luxust, mint a bizalom. Nemsokára ármányos nemesekkel, sötét mágiával és veszedelmes lényekkel kell megküzdenie, ugyanakkor arra is rájön, hogy a gyógyítás ereje mellett olyan képességek is szunnyadnak benne, amelyek csak a megfelelő pillanatra várnak ahhoz, hogy kibontakozhassanak. Ha ez megtörténik, akkor Arwen talán ép bőrrel szabadulhat élete legveszélyesebb helyzetéből.

Saját véleményem:
forrás: C. J. Merwild
Kate Golden neve épp annyira nem csengett ismerősen számomra, mint a kiadónál megjelent többi szerzőé. Ám, ha az Anassa Könyvekről és a fantasy zsáneréről van szó, akkor én mindent és bármit olvasni akarok, hisz hihetetlenül jó érzékkel választanak könyveket. Ezidáig még egyszer sem kellett csalódnom. Ráadásul melyik A Gyűrűk ura rajongót ne babonázna meg Arwen neve? Szóval mindezek tudatában fejest ugrottam a teljes ismeretlenbe. És hogy megbántam? A legcsekélyebb mértékben sem!

"– Csak abban rejlik valódi bátorság, amikor olyasvalamivel nézünk szembe, amitől rettegünk. Amit te félelemnek nevezel, az valójában erő, amelyet akár jóra is fordíthatsz."

A történet hősnője Arwen, aki beteg anyjával és húgával él a Borostyán királyságában, miközben a birodalom férfiai háborúznak. Napjait a futás, valamint kórházi munkája alkotja, ahol rendre kamatoztatni tudja különleges képességét: gyógyító erejét. Arwen egy szokásos napon épp azon tépelődik, hogy az egy éve besorozott fivére és kedvese talán már rég halott, amikor az esti vacsora során betoppan az ajtón Ryder, a testvére. A család örömét azonban beárnyékolja a fiú zaklatottsága, s a tény, hogy azonmód menekülniük kell, ugyanis Ryder aranyat lopott az ellenséges királyságtól, az ónixi katonák pedig a nyomában vannak. 
A kis család úgy dönt, hogy egy olyan királyságba szökik, ahol béke honol, ám míg Arwen elszalad anyja orvosságáért, foglyul ejti egy ónixi katona, s Arwen a gonosz Kane Ravenwood király fogságába esik. A férfi arra kényszeríti, hogy gyógyító képességeit a katonáin kamatoztassa, Arwen célja azonban  az, hogy megmentse Ryder életét és megszökjön. Utóbbit nem olyan egyszerű kivitelezni, a kastélyt övező erdőt veszedelmes lények lakják.

Az Ónix hajnala egy pergő ütemű, izgalmas fantasy némi enemies to lovers trope-pal megfűszerezve. Kate Golden stílusa mindemellett rendkívül sodró lendületú, az első laptól az utolsóig viszi magával az olvasót, egyetlen pillanatra sem eresztve azt. Remekül adagolja az infókat, játszik az izgalmi faktorral (és az olvasó idegállapotával), és zseniális módon érzékelteti a romantikus szálat, sokszor már-már ugyanazt éreztetve az emberrel, amit maguk a szereplők átélnek.
Az az igazság, hogy egyszerűen nem tudom megunni az ellenségekből szeretők felállást! Annyira jó mélységek, magasságok és lehetőségek rejlenek ebben a témában, főként akkor, ha az ellenség - ebben az esetben Kane - egy kegyetlen, szadista, gonosz király képében jelenik meg, aki nem retten vissza az ellenség megnyúzásától, csonkításától. Merthogy a Borostyán királyságban az a hír járja, hogy az Ónix királyság uralkodója kegyetlen, s egy fikarcnyit sem érdekli, hogy más birodalmak lakói milyen mocsokban, szegénységben élnek. A kérdés csak az, hogy Kane Ravenwood valóban az, akinek mondják? Vagy Arwen a fogságban töltött idő alatt egy másik oldaláról is megismerheti?
A választ gondolom sejtitek, ez a történet nem árul zsákbamacskát, mint ahogyan túlzott egyediséggel sem vádolható. Mégis baromi jó! És szerintem ez az, ami igazán számít. Egy történettől én mindig azt várom el, hogy lekösse a figyelmemet, szórakoztasson. s ha mindezek mellett még úgy magába szippant, hogy a körülöttem lévő világról is elfeledkezem, akkor mindent és még annál is többet megkaptam. És itt bizony ez történt. Kaptam egy eseménydús, kicsit alapozó jellegű, világot- és karaktereket bemutató kezdőkötetet, ami folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet, megbabonázott és nem eresztett. Szerettem a szereplőit, jó volt elveszni ebben a kicsit darkos világban, és Arwennel együtt sóvárogni.
Alig várom, hogy kezemben tarthassam a folytatást, mert bizony Kate Golden egy meglehetősen gonosz függővéggel hagyott magamra. Olyannal, amit villámgyorsan enyhíteni kell egy második résszel! Mindennek tudatában szívből ajánlom mindenkinek az Ónix hajnalát, aki kedveli a fantasy zsánerét, odáig van az ellenségekből szeretők trope-ért, és szeretne valami igazán izgalmas és perzselő regényt olvasni sokféle fantasy lénnyel.

Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Arwen, Kane, Mari
Kedvenc jelenet: nem spoilerezek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A szent kövek #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A nyereményjáték során a kitalált világoké, országoké a főszerep. Te rájössz, melyik fantasy-sorozathoz tartozik az elnevezés? A szerzőt és a címet írd be a Rafflecopter megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


WESTEROS




Nézzetek be a többi állomásra is

07/04 Kitablar 
07/06 Insane Life
07/10 Kelly és Lupi olvas
07/11 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése