2013. augusztus 17., szombat

Csontváros kampány - 2. nap: A film

A végzet ereklyéi: Csontváros

Hossz: 130 perc
Magyar premier: Augusztus 29. (de premier előtt már augusztus 22-től megtekinthető néhány moziban, a listához katt ide)

Tartalom:
Clary Fray (Lily Collins) egy rejtélyes gyilkosságot követően rájön, hogy különleges képességekkel rendelkezik, és a világ, amiben eddig élt nem is olyan átlagos, mint amilyennek képzelte. Miután édesanyja (Lena Headey) eltűnik, Clary csatlakozik az Árnyvadászok csapatához, akik megmutatják neki New York valódi arcát: egy démonokkal, vámpírokkal, vérfarkasokkal, félelmetes lényekkel teli világot. Az ősidők óta tartó küzdelemnek most már Clary is részesévé válik, és az Árnyvadászokkal együtt veszi fel a harcot a démonok ellen.


Film történelem: 
A Screen Gems 2010. június 10-én jelentette be, hogy megfilmesítik Cassandra Clare bestseller sorozatának első részét, a Csontvárost. A forgatókönyvíró Jessica Postigo lett, akinek ez volt élete első filmes munkája, ám az biztos, hogy nem az utolsó, ugyanis a Hamuváros forgatókönyvét is ő kapta meg.
A rajongóknak szerencsére nem kellett éveket várniuk, mire kiderült, hogy ki alakítja majd Clary-t, mivel már 2010. december 9-én napvilágra került Lily Collins neve. Jace szerepére - érthető okokból - jóval nehezebb volt megtalálni a tökéletes színészt. A rajongók többsége Alex Pettyfert szerette volna, és a készítők fel is ajánlották számára a szerepet, ám ő elutasította azt, mondván, hogy szeretné elkerülni a beskatulyázást és a tinifilmeket.
Jace szerepére egyébként nem kisebb nevek pályáztak, mint: Alexander Ludwig (Éhezők Viadala), Ed Speelers (Eragon), Xavier Samuel (Twilight saga: Eclips) és Max Irons (A burok), de végül Jamie Campbell Bower kapta meg a lehetőséget, hogy milliók kedvenc Árnyvadászának bőrébe bújhasson. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy a próbafelvételek során megvolt közte és Lily Collins között a kémia, és ez elengedhetetlen az olyan színészek között, akik a filmvásznon szerelmespárt fognak alakítani. 
A rajongók körében viszont óriási felháborodást keltett ez a hír, és a készítők nem egy petíciót is kaptak az ügyben, hogy váljanak meg tőle. Pedig még maga Lily is azt nyilatkozta, hogy Jamie lesz a tökéletes Jace. (Lily már akkor megmondta! :) )
Ezután következett egy viszonylag hosszabb szünet, és a készítők csak 2012 második felében robbantak be a köztudatba, amikor is sorra érkeztek az újabbnál újabb szereplőket megformáló színészek nevei: 
2012. június 19.          Jemima West - Isabelle Lightwood (Izzy)
2012. július 6.             Kevin Durand és Robert Maillet (Pangborn és Blackwell) 
2012. július 11.           Robert Sheehan - Simon Lewis 
2012. július 19.           Godfrey Gao - Magnus Bane
                                   Lena Headey - Jocelyn Fray
                                   Jared Harris - Hodge
2012. július 30.          Aidan Turner - Luke Garroway 
                                   CCH Pounder - Madame Dorothea
2012. augusztus 1 .    Kevin Zegers - Alec Lightwood
2012. augusztus 2.     Stephen R. Hart - Jeremiás testvér
2012. augusztus 10.   Jonathan Rhys Meyers - Valentine Morgenstern
  
A rajongók itt sem voltam feltétlenül elégedettek, de az bátran elmondható, hogy egyik színész neve sem keltett akkora felháborodást, mint Jamie-é, akire ezáltal igen nagy nyomás nehezedett. (Erről viszont egy másik posztban írok bővebben)
Jonathan Rhys Meyers nevének világra kerülése után nem sok időnek, mindössze 10 napnak kellett eltelnie, hogy kezdetét vegye az egyébként november 8-ig tartó forgatás. A film legtöbb jelenetét Torontóban készítették, és a hírek szerint a második részt is itt fogják majd felvenni. 
Az első still képre, teaser plakátra, valamint teaser trailerre szintén nem kellett sokat várni, mert a készítők már november 14-én megajándékozták velük a rajongókat, és innentől kezdve véglegesen beindult a Csontváros gépezet. Folyamatosan érkeztek az újabbnál újabb jelenetfotók, plakátok, előzetesek, sőt a film bemutatójához közeledve már filmrészletekkel is megörvendeztettek bennünket. És, ha mindez nem lett volna elég, akkor számtalan a filmhez kapcsolódó könyvet és filmes relikviát is piacra dobtak. Mindezekhez pedig olyan marketing társult, mind a készítők, mind a szereplők, és a filmforgalmazók részéről, amivel azelőtt még soha nem találkozhattunk. Erre talán a legjobb példa egy a napokban felkerült videó, amin a németek egy aluljárót alakítottak át, és szereltek fel mindenféle extrával, hogy a Csontvárost reklámozzák. Megtekintéshez katt ide.
Emellett pedig a színészek, a filmkészítők és maga Cassie is rengeteg könyves/filmes eseményre látogattak el, és vitték el a Csontváros hírét. 
Ami viszont még kiemelkedő lehet a többi filmhez képest, az a szereplők közti barátság. Olyan természetességgel és őszinteséggel beszélnek egymással és egymásról, ami igazán irigylésre méltó lehet mindenki számára. Látszik rajtuk, hogy tényleg szívük-lelkük benne van az egészben, és, hogy nem játsszák meg magukat a nyilvánosság előtt.   
És talán a legfontosabb: Jamie-nek kemény munkával sikerült elérnie azt, hogy mára a rajongók jelentős többsége elfogadja őt, mint Jace-t, sőt, egyenesen vele azonosítsák. Úgy gondolom, hogy nála alkalmasabb személyt valóban nem kaphattunk volna, mert az, aki képes volt megérteni Jace-t, a fejével gondolkozni, és szinte már-már eggyé válni vele, az  megérdemli a rajongói Oscart! :) 

Holnapi bejegyzés tartalma: Árnyvadász kódex (lények, fegyverek, történelem) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése