2015. december 18., péntek

Claire Contreras - Üvegszív



A WOW Kiadó elhozta Magyarországra Claire Contreras nagy sikerű Hearts sorozatának első részét, az Üvegszívet, melyet a Blogturné Klub hét bloggerén keresztül ismerhettek meg. Kövessétek a turné állomásait, hogy megismerjétek Elle és Oliver történetét szerelemről, második esélyekről és összetört szívekről. A blogturné részeként természetesen ezúttal sem marad el a játék, melyben egy Üvegszív ajándékcsomagot nyerhettek, benne a regénnyel, egy WOW Kiadó kitűzővel és egy könyvjelzővel.


Claire Contreras: Üvegszív

Kiadó: Wow Kiadó
ISBN: 9786158027038
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Bótyik Bettina Zora

Fülszöveg:
Még hányszor fogja összetörni a szívem? Még hányszor kell újra megragasztanom?
A bátyám legjobb barátja. Együtt nőttünk fel.
Fiatal lányként ő tanította meg, milyen az, ha megérintenek és úgy istenigazából megcsókolnak. Később azt is ő mutatta meg, mennyire fáj, ha elveszítünk valakit, aki közel áll hozzánk. Csak arra nem készített fel, hogyan birkózzak meg a kínnal, miután összetörte a szívem.
És most újra eljött értem, úgy néz rám, mintha fel akarna falni. Szinte minden ellenünk szól, és csak egy dolog mellettünk. A szerelem.
Felkavar. Elringat. Megtanít harcolni az érzésért, amiért érdemes.

Saját véleményem:
Claire Contreras regényére kedvenc külföldi blogomon figyeltem fel a borítója egyedisége (amit - bármennyire is ízléses a magyar - siratok), valamint a bejegyzés szenvedélyessége miatt. Akkor olyannyira bezsongtam tőle, hogy egyből ajánlottam is egy hazai kiadónak - aztán sajnos reakció hiányában ennyiben maradt a dolog, én pedig csalódottan vettem tudomásul. Ám alig telt el néhány hét, és a Wow kiadó derült égből villámcsapásként bejelentette, hamarosan érkezik a mű náluk. Hát velem kb. madarat lehetett volna fogatni abban a pillanatban, úgyhogy ezúton is óriási köszönetem nekik!

A történet főhőse Elle, a művészettel és gyerekekkel foglalkozó lány, akinek a szívét először első szerelme, egyben bátyja legjobb haverja, Oliver törte össze még kamaszkorukban, majd vőlegénye halála rendítette meg újból.
Elle-nek tehát ismételten talpra kell állnia a tragédiát követően így miután felszámolja korábbi életét, visszaköltözik a családjához, ahol azonban Oliverrel  is kénytelen újból szembenézni, miközben vőlegénye emlékével, valamint a múlt árnyaival is meg kell küzdenie.

"Az első fiú, akibe beleszerettem, folyton királyokról és királynőkről, háborúról és békéről szóló történetekkel etetett. Meg persze azzal, hogy őszintén reméli, egy napon a páncélos lovagja lehet valakinek. Én pedig vele együtt éltem át a késő esti kalandokat, miközben figyeltem, ahogy élénken csapkod a kezével mesélés közben, és imádtam, ahogy zöld szeme megcsillant, amikor nevettem a viccein."

A regény központi témája, amelyre tulajdonképpen az egész cselekmény épül: a második esély.
Létezik-e Oliver számára megbocsátás? Estelle képes újból megbízni abban, aki egyszer már padlóra küldte? A választ természetesen nem árulom el, de a történet során Elle jelenidejű, valamint Oliver múltbeli fejezetei által ezeknek is utánajárunk, miközben választ kapunk arra is, mi történt egykor, miért mentek szét, s hogy mindezt miként dolgozták/dolgozzák fel az érintett felek.

A második esély témaköre megosztó, mert hát a káposzta sem jó felmelegítve. Alapjáratán jómagam sem pártolom a dolgot, mégis vannak kivételes helyzetek, és Oliveréké ilyen. A körülményeket tekintve nekik határozottan járt egy utolsó esély.
Számomra nagyon tetszett, hogy nem borultak rögvest egymás nyakába, hanem a fenntartásoktól kezdve végiglépkedték az összes kapcsolati fokot. Meglehet, így lassabb üteművé, kevésbé dinamikussá vált a cselekmény, mégis sokkal hihetőbb, emberibb volt a kapcsolatuk alakulása. Na, meg aztán bőven akadtak olyan háttérelemek, melyek feloldották ezt a döcögősséget. Például a cseppet sem elhanyagolható mellékszereplők, a családok, Elle művészete, a környezet, vagy a gyerekek.

És itt egy pillanatra hadd térjek ki az üvegszív készítésre. Imádtam a folyamatot és a benne rejlő metaforikus üzenetet!
Sőt, tovább megyek! A történet maga is egy üvegszív.
Elle darabokban heverő szíve elemről elemre áll össze újra, párhuzamosan azzal, merre halad a sráccal való kapcsolata. A végeredmény pedig ugyanolyan tökéletes. Nem, nem hibátlan, nem olyan, mint egykor, hanem más. De épp emiatt olyan szikrázóan gyönyörű!

"– Összetört szívek – jegyzi meg fogcsikorgatva. – Találó.
– Nem összetört, hanem üvegszívek – javítom ki.
– Mi a különbség? Összetört üvegdarabokból csinálod őket.
(...)
– A különbség az, hogy ugyan összetört, de én a darabjait felhasználva újjáépítem. A különbség az, hogy a szívnek jár egy második esély. Igen, lehet, hogy megint összetörik, de mivel egyszer már darabjaira hullott, a zuhanás másodjára talán már nem lesz olyan fájdalmas." 

A karakterek elemezgetésébe külön nem mennék bele. Elle-el könnyű azonosulni, szerethető figura, míg Olivertől jócskán lehet olvadozni. Számomra mégis együtt voltak igazán bombasztikusak.
A köztük feszülő kémia elemi. Ahogy egy légtérbe kerülnek, serceg a levegő, indifferens, éppen szópárbajt vívnak vagy valami tizennyolc karikás dolgot művelnek - tekintve, hogy fülledt jelenetekből bizony nincs hiány.

Noha az Üvegszívnek megvannak a maga klisés részei, a mondanivalója, a belefűzött  meseszép gondolatai, az élő karakterei, valamint a pulzáló érzelmek elsodortak, rabul ejtettek és megbabonáztak.
Ajánlom minden New Adult műfajt kedvelőnek, garantáltan nem fogtok csalódni! Humoros, szenvedélyes,  lélegzetelállító történet újrakezdésről. Elvégre is, ha valami törött,  nem biztos, hogy selejtes is. Csupán rá kell jönni, miként lehet valami újjá és gyönyörűvé varázsolni.
Az Üvegszív maga az üvegszív.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:Elle, Oliver, Mia
Kedvenc jelenet: fotózás
Negatívum: -
Borító: 5/4
Megtetszett? Vidd haza!




Trailer







Nyereményjáték


Az Üvegszívben fontos szerephez jut Elle szenvedélye, a művészet. A turné során hét állomáson hét olyan könyvnek a borítójából találtok majd egy részletet, amelyben legalább egy szereplő művész, vagy valamilyen szerephez jut a regényben a képzőművészet. Ezeknek a könyveknek a címeit várjuk a Rafflecopter dobozban. A szerencsés nyertes egy Üvegszív regénnyel, egy kitűzővel és egy könyvjelzővel lesz gazdagabb. Jó játékot kívánunk!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig az értesítéstől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

12/10 CBooks
12/18 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése