2015. december 29., kedd

Jessica Park - Flat-Out Celeste



Celeste-be lehetetlen volt nem beleszeretni a Szeretni bolondulásigban! Egy tündéri, intelligens fiatal lány, aki meglehetősen egyedi módon próbálja feldolgozni azt, ami vele történt.
Ki ne lett volna kíváncsi, hogy alakul az élete később? A Flat-out Celeste - Celeste bolondulásigból most kiderül! Mi lett a kislánnyal, és hogy áll a korábbi mellékszereplők élete? Ez mind kiderül ebből a könyvből! Kalandozzatok bolondulásig a Blogturné Klub tagjaival hat állomásos turnénkon!


Jessica Park: Flat-Out Celeste - Celeste bolondulásig

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633993415
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Fülszöveg:
A végzős gimnazista Celeste Watkins számára minden egyes nap brutális bátorságpróba. És Celeste nagyon fél. Elszigeteltté válik, mert túlságosan okos, a beszéde túlságosan modoros, viselkedése pedig túlságosan eltér az átlagostól, ezért úgy érzi, nem marad más választása, mint direkt távol tartani magát mindenkitől.
De az egyetem felszabadíthatja, nem? Ha kibírja ezt a borzalmas utolsó évet a gimiben, akkor talán minden rendben lesz. Ha sikerül találnia csak egyetlen embert, aki mentőkötelet dobhat neki, akkor talán, talán nem lesz baj.
Justin Milano, a másodéves, szintén különc egyetemista lehet talán az a személy, aki kicsalogatja Celeste-et magányos világából. Talán megmentheti a lányt… legalábbis ha Celeste elfogadja a segítségét.Ha összefognak, talán jó páros lehetnek. Ha összefognak, talán megmenthetik egymást. És ha összefognak, talán megmenthetnek egy másik párost is: két embert, akikről Celeste tudja, hogy teljes szívből, szenvedélyesen, bolondulásig szeretik egymást.

Saját véleményem:
Annak idején, amikor a Flat-Out Love-ot olvastam, egyből magára vonta a figyelmemet egy 13 éves, antiszociális, kortársaitól nagyon eltérő lány, aki bár hihetetlenül okos volt, a hétköznapi dolgok terén elég visszamaradottnak tűnt. Még a lakkozásra vagy a shoppingolásra is rácsodálkozott. Szerencsére Julie-nak, az első rész női főszereplőjének sikerült a fejlődés útjára terelnie, így rettentő kíváncsian vártam, hogyan is fest majd a 18 éves Celeste.
Nos, az a helyzet, hogy Celeste nem sokat változott önmaga szerencsétlenségére, és a mi szerencsénkre. Utolsó éves gimisként továbbra is visszahúzódó lány, aki tanórákon brillírozik, de a társadalmi élete a béka popója alatt mozog. Ezzel ő maga is tisztában van, emiatt pedig alig várja, hogy végre egyetemre mehessen, hisz azt reméli, ott csak és kizárólag annak szentelheti majd figyelmét, amihez igazán ért: a tanulásnak.

A történet fűszerét elsősorban Celeste gátlásai, korlátjai és problémái adják. Személyében adott egy tizennyolc éves, gyönyörű külsejű lány - amivel tulajdonképpen ő maga is tisztában van -, de egyrészt zavarja nőiessége - melyet bő ruhákkal próbál leplezni -, másrészt pedig képtelen összehangolni belső lényét testi adottságaival. Egyszerűen nem tud azonosulni társaival. Olyan, mint egy fiatal testbe zárt, 18. századbeli értelmiségi hölgy. Nem csupán feltételes módban való társalgásával rí ki a tinik köréből, hanem régi korokat idéző stílusával is.
Amikor először szembesültem Celeste modorosságával, azt hittem, a fordítás miatt lett olyan, amilyen (láttunk már erre példát), de aztán hamar rájöttem, hogy itt bizony mélyebben gyökerezik a probléma.... Megdöbbentő (és sokszor rendkívül humoros) élmény volt látni, mennyire burokban él ez a lány. És itt nem csupán a beszédére gondolok.
Celeste rengetegszer viselkedett úgy, mintha épp egy százéves álomból ébredt volna egy számára ismeretlen korban, ahol a fiatalok előszeretettel alkalmazzák a szlenget, a lányok mindenféle csajos dolgokról beszélnek (a gyantás rész iszonyat vicces és egyben sokkoló volt), és lengén öltözködnek. 
Mindezek összessége - és hát valljuk be - (szerethető) strébersége miatt teljesen elszigetelődött a külvilágtól. családján kívül nincs senkije. Egyetlen mentsvára az egyetem. Ám ahogy Celeste egyre jobban beleássa magát a továbbtanulásba, úgy kénytelen rádöbbenni, hogy amit addig biztonságnak és megváltásnak hitt, annyira nem is különbözik jelenlegi helyzetétől.
Nem számolt a szobatársakkal, a pezsgő egyetemi élettel, bulikkal, stb. Nem marad más megoldás: változnia kell.

És itt lép képbe Justin, a másodéves egyetemista srác, aki tanintézménye kérésére ír egy hozzájuk csábító mailt Celeste számára, amiből végül kettő, három, négy, majd még több lesz.
Justin a lány tökéletes ellentéte. Optimista, vidám, szétszórt, dilis, kissé esetlen. Valódi napfény, aki saját hebehurgyaságának köszönhetően, szép fokozatosan beköltözik Celeste életébe. Hivatalos levélváltásaik egyre kötetlenebbé, bensőségesebb hangvételűbbé válnak. Ezeknek az üzeneteknek pedig éppúgy megvan a maguk varázsa, akárcsak anno Julie és Finn esetében. Jessica Park félelmetesen jó levelezgetés terén (is)!
Justin egyébiránt egy nagyon szerethető, szívet melengető figura, akiért nem lehet nem rajongani. Nem az a tipikus álompasi, kicsit Bella-szindrómás is, állandóan esik-kel, lever ezt-azt, de mindezt mókásan teszi. Ahányszor felbukkant - valódi vagy írásos formában - széles vigyor költözött az arcomra.
Az írónő megtalálta a legtökéletesebb párt Celeste mellé. Amiben kell kiegészítik egymást, s noha két véglet, azért akadnak furcsa egyezéseik is. Abszolút bombasztikus páros!
Nekem nagyon tetszett, ahogy Celeste lépésről-lépésre engedett fel jégpáncéljából, és kezdte megtapasztalni az első szerelem csodáját. Aranyosak voltak együtt, a tejhabos szokásukkal karöltve. Ráadásul szerintem sokkalta szebb ívet írt le az ő kapcsolatuk, mint anno Juliéké. Itt nem éreztem azt, hogy ugrálnánk, Celeste változása teljesen természetesen, észrevétlenül következett be.

Apropó, ha már szóba került Julie és Matt... kíváncsian vártam a felbukkanásukat, ami meg is történt, de nem egészen abban a formában, ahogyan reméltem.
Öt év hosszú idő, rengeteg dolog történhet az ember életében, és nos... történik is. Hiába nagy és mély a szerelem, az akadályok éket verhetnek egy olyan erős kapcsolatba is, mint az övék.
Elég nagy arculcsapás ez az első kötet kálváriája után, de ha a végkifejletet nem is, annyit azért elárulhatok, hogy őket, és további sorsukat sem hanyagoljuk. Kevésbé intenzív jelleggel, de éppúgy részét képezik a történetnek, mint korábban Celeste, hisz tulajdonképpen a Flat-Out sorozat egyik kulcseleme a család, ami mindig aktív részét képezi a könyveknek.
Az első résszel ellentétben, ahol a család elsiklott egymás mellett, itt már jól látható a Julie által előidézett változás. A szülők valóban szülőkként viselkednek, odafigyelnek csemetéikre, és státuszukhoz mérten kellően viccesek, cikik, vagy éppen odaadóak.
Örömmel konstatáltam, hogy végre sikerült túllendülniük a tragédián, és úgy tudtak funkcionálni, ahogy kellett. Nem mellesleg odáig voltam minden megszólalásukért! Még mindig fantasztikusak.
De a végére hagytam mindenki kedvencét, az idióta pólókat pártoló Mattet, akiből nem létezik kellő mennyiség, a szerző mégis gondoskodott arról, hogy ne legyen hiányunk belőle. Matt még mindig nagyon mattes. Ám ami ennél is fontosabb, az a testvéri szeretete. A húgával való kapcsolatára két szó létezik: meghatóan gyönyörű.

Összességében azt tudom mondani, ez a kötet klasszisokkal felülmúlta az első részt!
Nagyon más, mint a legtöbb New Adult regény. Úgy ragadja meg a műfaj kötelezőnek mondható elemeit, hogy azok nemhogy sablonosak nem lesznek, de még az újdonság varázsával is hatnak. Egyedi, különleges történet ez a szeretet összes formájáról. A Flat-Out sorozat rajongóinak kötelező olvasmány! Továbbá ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy igényes, aranyos, humoros, megható, romantikus történetet olvasni új köntösbe burkolva.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Celeste, Justin, Matt, Julie, Dallas
Kedvenc jelenet: Justinék tejhabos szokása, az üzeneteik, és a fenyőfás rész
Negatívum: -
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Ezúttal múltidéző játékkal készültünk! A blogturné állomásain egy-egy idézetet találtok az első könyvből. Nincs más feladatotok, mint kitalálni, vajon melyik szereplő szájából hangzott el az idézet - ha az megvan, írjátok be a szereplő nevét a Rafflecopter megfelelő sorába!
Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a könyv három példányának egyikét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük, amennyiben 72 órán belül nem jelentkeznek, új nyertest sorsolunk.


“– Mesterien értek a konzervnyitáshoz. Bár nem akarok dicsekedni.”




Nézzetek be a többi állomásra is

12/28 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése