2015. december 22., kedd

Rácz-Stefán Tibor - Túl szép



A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Rácz-Stefán Tibor második regénye, a Túl szép! A Fogadj el! véresen komoly témái után a szerző kicsit könnyedebb vizekre evez, de természetesen főhősei ezúttal sem ússzák meg gondok nélkül.
A Blogturné Klub bloggerei hat állomáson keresztül követik a túlsúlyos, de aranyszívű Márk és a jóképű, utat vesztett volt sportoló, Olivér kalandjait.
Tarts velünk, és ha ügyesen úszol az akadályok között, a könyv egy példányát is megnyerheted!


Rácz-Stefán Tibor: Túl szép

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633994139
Oldalszám: 384 oldal

Fülszöveg:
A túlsúlyos Márk mindennél jobban vágyik rá, hogy végre igazán szeressék. Mégis, azt hiszi, hogy a súlya miatt nincs joga a szerelemre. Elkeseredésében finomságokba fojtja bánatát.
Vajon a csupaszív srácra rátalálhat a nagy Ő?
Képes lesz elfogadni önmagát?
Olivér profi úszó, ám doppingbotrányba keveredik, eltiltják a versenyzéstől, és darabjaira hullik az élete. Azt sem tudja, mit hoz a holnap, a szerelemre gondolni sem mer.
Újjáépíthetjük a nulláról az életünket?
Rátalálhatunk az igazira akkor is, ha nem keressük?
A két fiú közös munkahelyen kezd el dolgozni. Előbb megismerik egymást, aztán a titkaik is felszínre bukkannak. De kialakulhat köztük több, mint barátság? Vagy csak a külső számít?Van egy pont, amikor az ész a szív útjába áll…

Saját véleményem:
Nehéz úgy írni egy könyvről, ha a szerzője nem csak egy név a sok közül, hanem társad egy viszonylag kis létszámú csapatban. Mert ha barátok nem is vagytok, attól még évek alatt megismered a stílusát, a felszíni gondolatait, a jellegzetességeit, a viselkedést, és sok más apróságot, ami ő. Persze önmagában ezzel nincs semmi gond, ám, ha az adott történetben felfedezed az illető hangját, jellegzetes vonásait, megnyilvánulásait, és szép lassan egyre inkább azt érzed, ez nem csupán egy könyv, hanem az Ő története, magáról, a tapasztalatairól, álmairól, múltjáról, akkor nehéz felette ítéletet mondani és semlegesnek maradni.
Félreértés ne essék, attól függetlenül, hogy ismerem Tibit, ugyanúgy el fogom mondani, mik nem tetszettek a történetben, mint ahogyan azt is, mit vagy kit imádtam (súgok: Olivér).

A történet két, egymástól igen eltérő felfogású, -világú srácról szól. A túlsúllyal élő Márk suliba jár, miközben élvezi a pesti életet, melyre vidékiként oly sok éven át vágyott. Szabadidejében sorozatokat néz, gyönyörködik a fővárosban, főzőcskézik vagy barátnőivel lóg. De lakótársával, Dorinával ellentétben neki nincsenek tehetősebb rokonai, így kénytelen valami munka után nézni
Vele szemben pedig ott van Olivér, az egykori nagyreménységű úszó, aki doppingbotránya után gyorsan eltapsolta vagyonát, mestere, szponzorai, barátai - egyet kivéve - mind elpártoltak mellőle, s nem maradt más öröme, mint az egyéjszakás kalandok hajszolása. Fényes olimpiai dicsőség helyett mindössze testnevelés tanári diploma áll előtte. Ráadásul pénzszűkében is van, tehát melót is kell szereznie.
Márk és Olivér sorsa tehát egy közös munkahelyen fonódik össze először és végérvényesen. Onnantól kezdve, mintha vad, érzéki táncot járnának, hol közelebb, hol távolabb sodródva partnerüktől.

A cselekmény kettejük kapcsolatában nyilvánul meg, amit sikerült Tibinek gyönyörűen végigívelnie a sztorin. Viszonyuknak éppúgy megvan a kezdeti státusza (távolságtartás, félénkség), mint a későbbi, kötelező jellegű fokai (puhatolózó ismerkedés, felbátorodás, megnyílás, egyre merészebb érzelemnyilvánítás, színvallás, stb.). Tetszett, hogy a srácok lépésről lépésre kerültek egyre bensőségesebb kapcsolatba, s tették mindezt úgy, hogy észre sem lehetett venni a váltásokat; az egész egybeolvadt, gördült előre. Mindig akkor ugrottak szintet, amikor annak érezhetően ott volt az ideje.

A romantika ellenére a Túl szép elsősorban mégsem cselekmény-, sokkal inkább karakterközpontú regény. Márk és Olivér (jellem)fejlődése, és az ebben rejlő üzenet az, ami azzá teszi Tibi történetét, ami. A hangsúly a másságon, az elfogadáson és a fejlődés lehetőségén van.
És ha már szóba került a másság, akkor igen, két fiú románcáról beszélünk, és mint ilyen, van benne szex is, de ami a nemi hovatartozásnál is fontosabb, az a külsőségekben megnyilvánuló másság. Mind a két esetben.
Mi, emberek hajlamosak vagyunk külsőségek alapján ítélkezni. Mindegy, hogy túl szép vagy túl ronda, kövér vagy sovány, alacsony vagy magas a másik. Ha az esztétikailag bántja a szemünket, netán a kisördög kibújik belőlünk, beskatulyázzuk az illetőt anélkül, hogy bármit is tudnánk róla. Te is, én is, mindenki.
Ez remekül látszik mind a túlsúlyos Márk, mind pedig az adonisz testfelépítésű Olivér esetében. És talán ez volt az a téma, aminek a körbejárása legjobban tetszett. Tibi roppant élethű gondolatokkal adta át az ehhez kapcsolódó dilemmákat, félelmeket, érzéseket - még úgyis, hogy két igencsak kisarkított pólust kreált.

Ami pedig magukat a karaktereket illeti, hozzám Olivér került közelebb. Nem a külseje miatt - bár kétségtelen, hogy odafent bőkezűen bántak vele -, sokkal inkább a gondolatvilága, a cselekedetei és belső értékei miatt. Imádtam az ő szemszögét! (Oké, talán egy icipicit az is közrejátszott a dologban, hogy egyszer ismertem egy Olivér 2.0-át.) Mindenesetre le a kalappal Tibi előtt, hogy két fiú főhős esetében képes volt ennyire eltérő hangokat adni nekik.

Márk.
Róla a legnehezebb beszélnem. Hazudnék, ha azt mondanám, nem kedveltem, ugyanakkor nem mindig találtuk meg a közös hangot sem. Sok tettével, gondolatával nem értettem egyet. Minden terhet a nyakába vett, olyan dolgok miatt is magát okolta, amiért nem kellett volna, míg más szituációkban hevesebben, túlreagálva kezelte a barátait. És megint másokkal jóval elnézőbb volt, mint kellett volna.
(Jó, kimondom: Dorinát egyszerűen ki nem állhattam! Az a csaj annyira idegesítő libává változott a végére, hogy szívem szerint nyakon öntöttem volna egy hordónyi jeges vízzel. Egyszerűen nem értettem, miért olyan megbocsátó és ragaszkodó vele szemben Márk. Mint ahogyan a nagy barátságuk sem igazán jött át nekem.)
Márk mindemellett egy picit túlidealizált karakter, és nekem leginkább ezekkel a "túl"-okkal volt bajom, mert amúgy rengeteg jó, azonosulásra alkalmas gondolata volt. Ebből eredően kifejezetten örültem annak a pillanatnak, amikor Tibi "bekoszolta" a srác jófiúságát azzal a kis gyarlósággal. Attól nagyon emberivé vált.

Negatívumok:
Dorinát ugyan ki nem állhattam, mégsem sorolnám a történet negatív halmazába, hisz érzelmeket váltott ki belőlem - bár kétlem, hogy Tibinek az idegem megcincálása volt a célja azzal a nőszeméllyel -; amit viszont igen, és lényegében ezért a -1 pont levonás, az a miértek hiánya.
Több sorsdöntő pillanatban, amikor Márkkal vagy Márkban valami változás történt, nem értettem az okokat. Megvolt az A és B pont, de a köztük lévő híd kiesett. Nem értettem, Márk hirtelen mitől lett bátrabb a meleg bárban, vagy például mitől lett másabb az a fogyókúra, amibe belekezdett, ha előtte annyi dolgot kipróbált, és egyik sem működött. Mint ahogy a fülszövegben ígért, egymással megosztott titkok mennyiségét is kicsit hiányosnak éreztem.

A Túl szép ugyan nem tökéletes, engem mégis megfogott. Annyira viszi magával az embert, hogy amikor leültem, mondván olvasok belőle két-három fejezetet, csak arra eszméltem hogy hopp, már a könyv közepénél járok.
Ajánlom mindenkinek, aki nyitott az LMBT téma irányába, vagy egyszerűen csak szeretne egy romantikával fűszerezett, fiatalos történetet olvasni, melyben fontos üzenetek lappanganak. Egyszerre valósághű és túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.
(Ó, és Budapest rajongóknak is ajánlom, jó kis leírások vannak benne fővárosunkról - amikhez én tipikus pestiként álltam, nem értve, mi olyan szép a sok, nagy, romos/koszos épületegyüttesben. :P )


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Olivér 
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: Dorina és a Ricsit fordulat
Borító: 5/4




Nyereményjáték


A könyv egyik főszereplője versenyszerűen úszott, és nem is volt rossz benne. Mostani játékunkban minden állomáson híres és sikeres úszókról találtok fotókat - magyar és külföldi úszókról egyaránt -, a Ti feladatotok pedig nagyon egyszerű: írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy hívják.
Megéri játszani, hiszen három szerencsés megnyerheti a Túl szép egy-egy példányát.
Medencére fel!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, innentől számított 72 órán belül várjuk a jelentkezésüket, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/12 CBooks
12/22 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése