2015. december 4., péntek

Huntley Fitzpatrick - Életem a szomszédban



A Könyvmolyképző jóvoltából jelenik meg Huntley Fritzpatrick regénye, az Életem a szomszédban. Igazán aranyos kis könyv, légy részese te is! 
Kísérd végig a Blogturné hat állomását és ha játszol, tiéd lehet az egyik példány!


Huntley Fitzpatrick: Életem a szomszédban

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633738726
Oldalszám: 416 oldal
Fordító: Dobó Zsuzsanna

Fülszöveg:
Garrették megtestesítenek mindent, ami Reedékre nem jellemző. Hangosak, rendetlenek, szeretetteljesek. Samantha Reed a magasleséből minden nap azt kívánja, bárcsak egy lenne közülük… egészen addig, amíg egy nyári éjjel Jase Garrett fel nem mászik mellé és meg nem változtat mindent.
Miközben ők ketten szenvedélyesen egymásba szeretnek az első szerelem minden ügyetlenségén és nagyszerűségén át botladozva, Jase családja befogadja Samanthá-t – még ha ő titkolja is Jase-t a saját családja előtt. Ekkor valami elképzelhetetlen történik, és Samantha lába alól kicsúszik a talaj. Hirtelen egy lehetetlen döntés elé állítja a sors. Melyik tökéletes család fogja megmenteni őt? Vagy talán itt az ideje, hogy saját magát mentse meg?
Egy magával ragadó első könyv családról, barátságról, első szerelemről, és arról, hogyan légy hű az egyik emberhez, akit szeretsz, anélkül, hogy elárulnád a másikat.

Saját véleményem:
Huntley Fitzpatrick - ezen - történetére azóta kíváncsi voltam, hogy Deszy áradozott róla egy beszélgetés alkalmával. A magyar megjelenésnek hála pedig nyár elején végre én magam is megismerkedhettem a Garrett és Reed család sztorijával.
Bevallom, nagy elvárásokkal vágtam bele, de aztán eltelt előbb száz, majd kétszáz oldal és én még mindig vártam a varázst, ami esetemben sajnos elmaradt. Konkrétan nem tudnám kifejteni, miért nem okozott katarzist, hiába gondoltam végig számtalanszor, semmi negatívum nem jutott eszembe. Egyszerűen van olyan, amikor a közted és a kezedben tartott könyv között, a kémia hiánya miatt nem jön elő az a plusz. Ettől függetlenül nincs vész, kellemes nyári limonádé volt, ami kikapcsolt, mosolyt csalt az arcomra, álomvilágba ringatott, és olykor kaptam tőle egy életszagú pofont. Mert bizony az Életem a szomszédban egyszerre szól a valóságról, és tartalmaz tündérmesei elemeket.

"– Hali – ismétli meg, miközben leül mellém, mintha már jól ismerne. – Kell valaki, aki megment?"

A történet egyik főszereplője Sam, akinek lételeme az úszás. Rend- és munkamániás, politikus édesanyjával és nővérével él hármasban gyönyörű otthonukban, ahol csodaszép, modern dolgok veszik körül, a hűtő mindig tele, csillog-villog a ház, s az udvart virágok szegélyezik. Látszólag tehát mindene megvan, csakhogy a tökéletes külső még nem jelent boldogságot, ha hiányzik az otthon melege, a szeretet, az egymásrafigyelés, odaadás. Samantha emiatt meglehetősen bizarr hobbit talál magának: titokban figyeli az anyja által oly' nagyon megvetett szomszéd családot.
Garrették minden tekintetben különböznek Reedéktől. Sokan vannak, hangosak, lököttek, szanaszét hevernek a játékok, az anyuka képes bárhol leállni, hogy megszoptassa a legifjabb családtagot, pénzügyi gondjaik vannak, de mégis összetartóak, boldogak. És Sam ezt a káoszban rejlő melegséget irigyli tőlük leginkább. Mígnem egy délután váratlan vendég jelenik meg ablakában, Jase Garrett, a szomszéd család vele egyidős, helyes fiának személyében...

Jase és Sam két különböző világból származik, mégis nagyon hasonlóak. Mind a ketten egyszerű, átlagos fiatalok, akik nem akarják megváltani a világot. És én pontosan ezt szerettem bennük legjobban. A hétköznapiságukat. Ettől váltak valóban hitelessé a szememben. Tökéletesen meg tudtam érteni a magányos, családi szeretetre és figyelemre éhes lányt, aki mindössze egy kis melegségre vágyott, és arra, hogy ne a szabályoknak kelljen megfelelnie, hanem követhesse azt, amit valójában szeretne. Hogy ne kelljen olyan sznob libává válnia, mint az anyjának, és ne egy cirkuszi majomként kezeljék, akit bárhol lehet mutogatni.
Sokszor a szívem szakadt meg érte, és az anyját legszívesebben jól megráztam volna, hogy a fiatal, manipulatív dög pasija, és a politikusi karrierrel járó kétszínűsködése helyett inkább a gyerekei érzéseire figyeljen oda.
Jase esetében pedig teljes mértékben átjött a családcentrikusság. Hisz nem minden kamaszsrác tenné meg önzetlenül mindazt, amit ő, hogy segítse nehéz helyzetben lévő szüleit, és támogassa testvérei gondtalan jövőjét.

Jase és Sam gyógyírként hat egymásra. Jase és a fiú családjában vállalt titkos gyerekfelügyelet bevezeti a lányt abba a világba, amire titkon mindig is vágyott. Az ott uralkodó szabadság, valamint a helyes Garrett fiú mellett töltött idő pedig elindít Samben egy folyamatot, amitől egyre erősebb lesz, és fokozatosan megtanul kiállni önmagáért. Míg ő egy kis kilépőt nyújt a srác számára a gondok mókuskerekéből. Végtelenül cuki páros, ízig-vérig kamaszok a szó pozitív értelmében.

Meglepő lesz, de YA műfaj ide vagy oda, történet szempontjából a romantika csupán másodlagos, a nyilvánvalón kívül egy támasz. Első helyen az élet, azon belül is a család áll (persze van még itt baráti botrány is, ami szintén nagyon életszerűen tükrözi egy barátság megromlásának folyamatát). Az írónő két különböző családmodellt mutat be, sok-sok ajtó mögött rejlő problémával, miközben arra próbál rávilágítani, hogy nincs fontosabb a családi köteléknél, ami történjen bármi, összetartja, bátorítja, segíti, támogatja, vigasztalja az egészt.
Rengeteg oldalról járjuk körbe a témát, amelyek valamelyike a legtöbb olvasó számára biztosan ismerős lesz, ha nem is közvetlenül, de közvetve tuti. Szóval amolyan családregény ez, romantikával édesítve.

Fiatalabb korosztálytól kezdve a YA műfajt kedvelő felnőttekig, ajánlom azoknak, akik szeretik a romantikus családregényeket, melyek egyszerre üdítőek és elgondolkoztatóak. Tipikus nyári olvasmány. Stílusban leginkább Stephanie Perkins könyveihez tudnám hasonlítani. Ha azokat szeretitek, ebben sem fogtok csalódni.
Én a magam részéről örülök, hogy elolvastam, mindenképp pozitív élményként maradt meg bennem. És bár nem említettem, de mellékszereplők között is sikerült egy kedvencet avatnom, a problémás Timet, akiben rengeteg potenciál rejtőzik, és alig várom, hogy elérjünk az ő könyvéig - mert bizony van neki!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Tim, Jase, Sam, Alice
Kedvenc jelenet: a Sam-Jase pillanatok
Negatívum: Sam anyjának a viselkedése és a tette
Borító: 5/5




Extra





  




Nyereményjáték


A Samantha Reed édesanyja nem szereti a szomszédokat, csak a baj van velük és egyáltalán nem illenek be az ő tökéletes világképébe.
Ezzel nem csak ő van így.
A játékban most olyan könyvekre fogunk utalni, esetenként idézni, amikben két szomszéd között heves ellentét van, végül egymásba szeretnek. Lehetnek családok, szomszédok, a lényeg, heves gyűlöletet éreznek eleinte egymás iránt és végül minden megváltozik.
Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni a megküldött e-mailre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


Keresett könyv:
"Egy szárnypróbálgató divattervező lány, és egy feltaláló fiú újbóli egymásra találását elmesélő regény."





Nézzetek be a többi állomásra is

12/04 Dreamworld

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Lesz a könyvnek folytatása?
    Kitti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sorozat, de mégsem; minden részben mások a főszereplők.
      Sajnos azt viszont nem tudom, magyarul megjelennek-e a további kötetek. Érdemes a kiadónál mailben,facebookon vagy molyon érdeklődni. :)

      Lilla

      Törlés