2016. július 2., szombat

Nova Weetman - Legyen, ahogy akarod! Pálya vagy dráma



A Te döntesz sorozat új kötettel jelentkezett, amiben a főhőssel együtt dönthetjük el, miként alakuljon a sorsa, és hogy folytatódjon a regény!
Tarts velünk az izgalmas könyv blogturnéján, és nyerd meg az ajándék könyvet a Manó Könyvek jóvoltából!


Nova Weetman: Legyen, ahogy akarod! Pálya vagy dráma

Kiadó: Manó Könyvek Kiadó
ISBN: 9789634031994
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Kalapos Éva

Fülszöveg:
Ha netballról van szó, Edie Thomas őstehetség, ám eddig csak hobbiból játszott, és hogy együtt lehessen legjobb barátnőjével, Tess-szel. Amikor viszont bekerül az állami csapatba, hirtelen a kézilabda lesz az élete középpontjában...
Edie-nek lehetősége nyílik szerepelni az iskolai Rómeó és Júlia-musicalben, méghozzá Freddy partnereként, akiért ezer éve odavan, így viszont lőttek a helyének az állami csapatban. De vajon valóban a musical-e Edie igazi álma, és megbocsát-e neki Tess, amiért elszúrja élete legnagyobb dobását?
Vagy pedig Edie úgy dönt, irány a csapat, és minden figyelmét a játéknak szenteli, míg csak képbe nem kerül a szexi sportoló, Finn, aki totál elvarázsolja a lányt. Képes lesz-e Edie a pályán tartani a szemét, vagy teljesen a fiú hatása alá kerül?

Saját véleményem:
Az interaktív könyvek világa egészen új élményt kínál a hagyományos regényekhez képest. Persze nem szabad nagy elvárásokat fűzni hozzájuk; a világmegváltó gondolatok helyett inkább a szórakoztatás és az olvasói szabadság kiélése a fő erényük.

A Legyen, ahogy akarod! Pálya vagy dráma a harmadik ilyen típusú olvasmányom volt, s az előző kötet bájosságából kiindulva nagy lendülettel vágtam bele.
Az élet úgy hozta, hogy most kivételesen az egészet közlekedési járművökön aszalódva-utazva olvastam el, aminek megvolt a maga bája. Egyrészt baromi jó és üdítő volt ránézni a vidám, citromsárga borítóra, mely a szürke, fülledt, koszos buszokon és sötét alagutakban is a nyári felszabadultságot és derűt idézte fel bennem. Másrészt a kánikulától elnehezült agyamra is frissítőleg hatottak a habkönnyű történetek.
Mindazonáltal akadt hátránya is a dolognak, ami tulajdonképpen a kötet negatívumához vezethető vissza. Képzeljétek el, hogy 24 évesen ültök a buszon a duplaülés belső részén, épp előkapjátok a könyvet, amikor bevágódik mellétek egy korotokbeli srác. Eddig tiszta sor. Ám amikor elkezditek olvasni a sztorit, meghökkenve tapasztaljátok, hogy a szöveg szerkezete és tartalma alapján is úgy tűnik, 10-14 évvel meghaladjátok a célközönséget.  Nem, hiába reménykedtek, várjátok a változást/fejlődést, az csak nem akar jönni, pedig a srác mellettetek már mosolyogva nézi a kezetekben lévő könyvet, és a feje körüli gondolatbuborékokból olyan dolgokat tudtok kiolvasni, amik miatt legszívesebben elbújnátok az összecsukott lapok között.
Félre értés ne essék, tökéletesen tisztában voltam azzal, hogy nem az én korosztályom a legfőbb célközönség, mindössze arra nem számítottam, hogy Nova Weetman ennyire nagyon a fiatalabb generáció hangján és stílusában szól majd. De ami nekem hátrány/nehézség, az a 10-15 éves olvasóknak előny. Végre egy könyv, ami minden tekintetben a sajátjuk lehet.
(Én pedig megoldottam, a továbbiakban önálló ülést választottam.)

Az alaptörténet szerint Eddie vérbeli netball tehetség, ígéretes jövő várományosa. Barátnőjével minden álmuk, hogy végre bejuthassanak az egyik legrangosabb csapatba, mely tesztjátékra is behívja őket. Csakhogy a lánynak van egy másik hobbija is, a színjátszás. Amikor épp nem Tess-szel lóg, akkor a közelgő Rómeó és Júlia musical meghallgatásra gyúr; hogy ő kaphassa meg a női főszerepet, plátói szerelme oldalán.  
A gond akkor kezdődik, amikor a drámatanárnő kecsegtető infómorzsákat hint el a szereposztást illetően, és Eddie elkönyveli, hogy övé Júlia szerepe, s ezt be is harangozza szeretteinek. Ám az igazi bonyodalmat az jelenti, amikor a barátnők bekerülnek a netball csapatba, melynek edzése pont akkor van, mint a színjátszókör próbái. Eddie-nek tehát választania kell két hobbija között.
Ez az első elágazás, ahol kiválaszthatjuk, melyik irányba tereljük karakterünket, de bármennyire egyszerűnek is tűnik a feladat, nem feltétlenül az. Mire idáig jutunk, megismerhetjük a lányok barátságát, Eddie álmait, a szerephez kapcsolódó érzéseit, és rájöhetünk, tulajdonképpen nem is (csak) a két hobbi között kell dönteni, hanem aközött, hogy hősnőnk saját álmait kövesse, vagy a barátság intézményét erősítse.
Tipikus sulis dilemma, ami minden kamasz életében sarkalatos pont. Nincs helyes vagy helytelen választás, csak következmények – amik ily’ módon bátrabban bejárhatóak.
Talán már az előző résznél is pedzegettem, hogy azért tartom nagyon hasznosnak az ilyen típusú, hétköznapi drámákat taglaló könyveket, mert óriási segítséget nyújthatnak célközönségüknek. Kamasz önmagam például rettentően díjazta volna, ha láthatja, mi mivel jár – mert ebben viszont nagyon reális a könyv. A sablonproblémákat úgy mutatja meg, ahogy azok az esetek többségében valóban vannak. Szóval, csajok, ha azon filóztok, saját álmaitokat kövessétek, vagy a barátságokat helyezzétek önmagatok elé, itt a remek alkalom, hogy lecsekkoljátok, melyik megoldás a legelviselhetőbb, kifizetődőbb számotokra.  

Elárulom, én a kezdeti gondolatom dacára elsőként a dráma útvonalán indultam el, ami elvezetett a Rómeó és Júliáig, ahonnan sikerült rögtön elsőként a számomra, és – szerintem – Eddie számára is a legmegfelelőbb befejezést megtalálnom.
A Rómeó és Júlia darab mellett viszont nem tudok elmenni szó nélkül. Nagyjából 13-14 éves koromban volt egy igazán elvetemült R&J időszakom, az akkoriban hódító francia és magyar musicalek miatt. Betéve tudtam (és mai napig tudom) mind a két nyelven az összes számot, szöveget; s éveken át legnagyobb álmaim közé tartozott egyszer élőben is látni a magyar változatot (elárulom: sikerült, többé-kevésbé az eredeti csapattal). Ebből kifolyólag nagyon jó érzés volt belecsöppenni a darab készületeibe, és kicsit újra a részesévé válni. Olyannyira, hogy néha azon kaptam magam, olvasás közben fejben éneklem x szereplő (általam ismert) szövegét – szerencsére tényleg sikerült megmaradnom önmagam belső színpadán, mert azért a velem utazók nem biztos, hogy értékelték volna pl. a Dada szólómat. :D

Mindent egybevetve, a Pálya vagy dráma tökéletes vízparti, nyaralós, lazulós könyv, amit kedvünk szerint alakíthatunk. Elsősorban a 10-15 éves korosztálynak ajánlom, lévén, hogy számukra íródott, a saját nyelvükön szól hozzájuk, az ő mindennapjaikat képező nehézségeket taglalva, amikből sokat tanulhatnak is a szórakozás mellett.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Jackson
Kedvenc jelenet: a musicales részek
Negatívum: a fiatalos hangvétel
Borító: 5/4,5




Nyereményjáték


A regény főhősének, Edie-nek lehetősége nyílik szerepelni az iskolai Rómeó és Júlia-musicalben, így a kultikus darab is fontossá válik a regényben.
Ennek örömére három híres filmes Rómeót találtok a képeken, nektek pedig az adott színész nevét kell beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A játék során egy győztest sorsolunk, a könyvet a Manó Kiadó küldi majd el. Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz.




a Rafflecopter giveaway


Nézzetek be a többi állomásra is

07/02 Dreamworld
07/04 Sorok között
07/06 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése