2016. július 15., péntek

Cathy Cassidy - Nyári álom

Immár Cathy Cassidy Csajok és csokik című sorozatának harmadik részét olvashatjuk a Kolibri Kiadó jóvoltából, mely Summer történetét meséli el.
Kövessétek végig a hat állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhettek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.


Cathy Cassidy: Nyári álom

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155450686
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Angyalosy Eszter

Fülszöveg:
Summer élete a tánc.
Mindig is arról álmodozott, hogy az általános iskola befejezése után a balettintézetbe jelentkezik. Épp ezért a nyári szünet számára nem a tengerparti bulikat és a láblógatást jelenti, ahogy a testvéreinek: ő megszállottan készül a meghallgatásra.
Csakhogy minél elszántabban hajszolja Summer a tökéletességet, annál kevésbé elégedett a teljesítményével. És ezt az égvilágon senki nem veszi észre – azt a fiút kivéve, akire ő mindig csak barátként tekintett…
Vajon képes lesz belátni Summer, hogy a makacsságával nemcsak a jövőjét teszi kockára, de önmagát is veszélybe sodorja?
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry és Skye után a Nyári álomból Summer történetét ismerjük meg.
Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced?
Talán a Nyári álom főhőse, Summer? Aki igazi balerinaalkatával, hosszú, szőke hajával, kecses mozgásával az egyik legnépszerűbb lány a suliban? Imádja a divatot, de mindig ismeri az ízlésesség határait. Vajon a saját határait is tudja?
Cathy Cassidy nyolc-kilencéves korában írta meg első képeskönyvét kisöccsének, és azóta ontja magából a történeteket.
Magyarul elsőként a Csajok és csokik-sorozata jelent meg (a Cseresznyés ábránd és a Mályvacukor égbolt után itt a harmadik kötet, Nyári álom), melynek a vagány Tanberry-nővérek a főhősei. De mellettük feltűnik néhány szupermenő srác is, valamint Cathy egyik legnagyobb szerelme, a csokoládé is fontos szerepet kap. Cathy Skóciában él a családjával. Az összes munka közül, amivel valaha megpróbálkozott, az írást szereti a legjobban – hiszen amikor ír, mást sem kell csinálnia, mint ébren álmodozni egész álló nap.

Saját véleményem:
Ha megkérdeznétek, melyik volt az idei egyik legvágyottabb olvasmányom, minden teketóriázás nélkül rávágnám, hogy a Nyári álom, ugyanis hatalmas rajongója vagyok a sorozatnak. Hiába nőttem ki már jócskán a célkorosztályból, egyszerűen odáig vagyok a Costello és Tanberry lányok történeteiért. Üdék, aranyosak, édesek, mégis tartalmasak - pont, mint egy falatnyi bonbon.
Várakozásom hevességét még az sem csillapította, hogy ezúttal az ikerpár jégkirálynőnek tűnő tagja következett a porondon, mert bármennyire is ellenszenvet éreztem Summer iránt, hóbortos testvére, Skye sztorija után érdekelt, ő miként dolgozza fel a másik felétől való eltávolodást, és miként találja meg saját életútját.
Nos, az a helyzet, hogy Summernek nem kellett semmiféle életcélt vagy álmokat hajkurásznia, hisz már megvolt neki: a balett.

"Te akartál már valamit annyira az életedben, hogy szinte fájt?"

Summer egészen pici kora óta tudja, mit szeretne kezdeni az életével; minden álma, hogy híres balerina lehessen. A tánc számára nem holmi múló szeszély, nem, annál sokkal több: álom, életcél, önmegvalósítás. Maga az élet. Ehhez híven komolyan veszi a dolgot, évek hosszú sora óta keményen edz, és mindent a balett köré igazít, még úgyis, hogy egyetlen esélyét - bizonyos külső okok miatt - elszúrta, és nem került be a Londoni Királyi Balettiskolába.
Annak ellenére, hogy Summer nem adta fel a táncot, lelkében megmaradt a kudarc nyoma, mely az ehhez szorosan kötődő válás okozta sebekkel karöltve már a regény legelején magyarázatot ad a lány magába forduló, elszigetelődő, érzelmileg instabil viselkedésére. Ráadásul azzal, hogy Cathy Cassidy leleplezte a valódi okokat, bizonyságát is adta annak, mennyire nem szabad a felszín és első benyomás alapján megítélni valakit. Summer ebben a formában első perctől szerethető lány, mi több, az őt övező sok bánat és fájdalom miatt az ember késztetést érez aziránt, hogy jól megölelgesse.
A szívfájdító prológus, és Summer lelkivilágának megismerésével az is hamar kiderül, hogy ezúttal a megszokott habkönnyű, szertelen stílus kap egy lappangó, borús színezetet is, mely a lapok fogyásával egyre jobban átveszi az uralmat.

Az eddigi kötetek során még soha nem volt ennyire kulcsfontosságú a Tanberry gyerekek szüleinek válása, nem láthattunk ennyire mélyen bele, mekkora és milyen töréseket okozott egyik-másik lány életében. Persze Honey kapcsán tapasztalhattuk, hogy vannak bajok, viszont Summer szemszöge testközelből szemlélteti mivel is járhat ez - és nos... saját példából okulva mondhatom, abszolút reális ábrázolása ez az egész procedúrának.
Summer lába alól édesapja költözése után eltűnt a talaj. Onnantól kezdve nem találja a stabilitást, bizonytalan a világgal-, és önmagával kapcsolatban, ingadozik az önvád és a helyes szemléletmód között, miközben az eltitkolt fájdalom miatt egyre csak sokasodó démonai mind jobban és jobban lehúzzák. És a helyzetet csak tovább rontja, amikor váratlanul megkapja élete második - és érezhetően utolsó - nagy esélyét: lehetősége nyílik bizonyítani és felvételt nyerni egy, a londonihoz hasonló nagyságú intézménybe. Csakhogy a görcsös célmegvalósítás, a lelki gyengeséggel és bizonytalansággal párosulva olyan sötét és zord verembe löki, ami életveszélyes.
Summer a nyári szünet majd' minden idejét a próbateremben tölti, koreográfiája és tehetsége fejlesztésével, amivel önmagában nem lenne baj, csakhogy a megfelelési kényszer testképzavarral is párosul.
Ebben a kötetben tehát a válás, a teljesítménykényszer, a megfelelési vágy és a testképzavar igen komoly és nem elkendőzhető problémáival kell megküzdenünk néma figyelőként. Cathy Cassidy pedig nagyon szépen rakosgatta egymásra ezeknek elemeit, így majdhogynem a kezdetektől szemtanúi lehetünk az önpusztítás folyamatának, és annak, hogy ez mennyire nem helyes. Már pusztán ebből a szempontból is komoly, értékes üzenetet közvetít olvasói számára a Nyári álom. Megtanít arra, hogy merjünk segítséget kérni!

Mindazonáltal mégiscsak egy Csajok és csokik regényről beszélünk, úgyhogy hangozzék bármilyen zordan az egész, ne kérdezzétek hogyan, de mégis könnyed, olvasmányos, és valamilyen szinten ott van benne a sorozatra jellemző báj is. Sőt az időrendiségnek hála továbbra is figyelemmel kísérhetjük, miként lép magasabb szintre Paddy-ék kapcsolata, mi történik a filmes stáb megérkezését követően, vagy hogy Kitnor bohóca, Alfie végre képes lesz-e meghódítani szíve hölgyét, Summert.
A súlyos gondok mellett ezúttal is érintjük a barátság, a család, és a tinikori szerelem témakörét, s utóbbi tekintetében az is megmutatkozik, 13 évesen mennyire mást jelent még a kapcsolat - hogy sokkal inkább státuszszimbólum, trendi kellék. Egyébként ehhez vonatkozóan a ballagós jelenetnél van egy nagyon szép és rettentő reális gondolatmenete Summernek, melyben a gyerekkori szertelenség, gondtalanság és szabadság eszményét hasonlítja össze a trendekre és elvárásokra épülő kamaszkorral.

Mindent egybevetve én ugyanúgy imádtam ezt a részt, mint a korábbiakat, megkaptam tőle mindazt, amire vágytam. Sőt! A Nyári álom keserédes történet álmok hajkurászásáról, eltitkolt fájdalmakról, valamint a család és barátok fontosságáról.
Az egész sorozatot szívből ajánlom kortól függetlenül mindenkinek, aki szereti az édes, vicces, könnyed, szertelen, habkönnyű olvasmányokat, hiszen hiába van túl valaki a kétikszen, a Cathy Cassidy varázslat rá is hatni fog! Tíz-tizennégy éves lányok számára pedig nem is létezhet ezeknél tökéletesebb regény.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Summer, Skye, Alfie
Kedvenc jelenet: Skye vasalós esete
Negatívum: Honey
Borító: 5/5




Banánhajó recept


Hozzávalók:
  • 1 db banán
  • vaníliafagyi (de egyébként bármilyen másik ízű is megfelel)
  • darált mogyoró
  • csokiöntet
  • tejszínhab (ízlés szerint elhagyható)
  • ostyarúd/cseresznyeszem (ízlés szerint elhagyható)

Elkészítés:
  1. Vágd félbe a meghámozott banánt, majd élére állítva helyezd egy tányérra/tálba/csónakformájú tálkába.
  2. Tegyél három gombóc vaníliafagyit a két fél közé.
  3. Szórd meg mogyoróval, és öntsd nyakon csokiöntettel. Vagy ha jobban díszítenéd, a mogyoró előtt/után (ízlés szerint) nyomj a gombócokra tejszínhabot, majd locsold meg csokiöntettel, és végül szúrd bele a gombócokba a vitorlaként funkcionáló ostyarudakat/cseresznyét/bármit.  
  4. Ha nincs csokiönteted, akkor 15 dkg étcsokit, 2dl tejszínt, 5 dkg vajat és 15 dkg cukrot olvassz össze gőz fölött, majd a homogén masszát néhány perc pihentetés után máris használhatod.
  5. Írj egy e-mailt nekem, melyben elkéred a postacímemet, hogy küldhess nekem is belőle. :D




Nyereményjáték


Summer életében fontos szerepet játszik a balett, ezért arra gondoltunk, hogy olyan könyveket kitalálnotok, melyekben szintén a balett van középpontban. Segítségül megadunk a borítóból egy részletet. A Rafflecopter megfelelő sorába (értelemszerűen a blog nevéhez tartozó sorba) a könyv íróját és címét várjuk.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





Nézzetek be a többi állomásra is

07/07 Zakkant olvas
07/09 Szembetűnő
07/11 CBooks
07/13 Deszy könyvajánlója
07/15 Dreamworld
07/17 MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése