2016. július 1., péntek

Chanda Hahn - Tündérkönyv



A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Chanda Hahn Tündérkönyv című regénye, a Balszerencsés tündérmesék sorozat harmadik része. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere ismételten elmerül a Grimm-mesék veszélyes világában, hogy aztán szerencsét próbáljon egy ismeretlen világban Mina oldalán.

2016. június 27-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Chanda Hahn: Tündérkönyv

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617404
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Stier Ágnes

Fülszöveg:
Mina belefáradt, hogy a mesebeli küldetések folyton próbára teszik. Épp azon gondolkozik, hogy véget vet ennek az egésznek, mikor merengéséből füstszag riasztja fel. Mire észbe kap, otthonát már elborították a lángok, így mindent hátrahagyva kell elmenekülnie. Mina csodával határos módon kijut az égő épületből, ám öccsének, Charlie-nak nem volt ilyen szerencséje…
Mina próbál talpra állni, és szembeszállni végzetével a tragédia után, mikor váratlanul felbukkan egy titokzatos alak, aki megzsarolja őt. A lány kénytelen minden veszélyt vállalva engedelmeskedni. A helyzetét csak nehezíti, hogy le kell győznie Brody iránt táplált szerelmét.
Eközben Jared, Mina tündér segítője mindent megtesz, hogy megóvja a lányt, de ő sem képes minden pillanatban mellette lenni. Így amikor Mina ráébred, hogy nincs más választása, egyedül lép át a tündérvilágba. Az ismeretlen hely ugyan varázslatos, de halálos veszélyeket is rejt. Mina, dacolva a nehézségekkel, mindent elkövet hogy felkutassa és elpusztítsa a mesebeli világ leggonoszabb lényét, Teague-et. De lehet, hogy ezzel követi el élete legnagyobb baklövését?

Saját véleményem:
A második rész megdöbbentő befejezése után, érdeklődve vetettem bele magam a folytatásba; kíváncsi voltam, ezúttal melyik Grimm mese veszi át az uralmat.
Természetesen most is van egy uralkodó mese, ám követve a Tükröm, tükröm tendenciáját, kevésbé hangsúlyos, mint a korábbiak. Apránként (kötetről-kötetre) mind jobban és jobban elszakadunk a kötött, mesei elemektől, és inkább szabadabb, modernebb kontextusban láthatjuk viszont gyerekkori kedvenceinket.
Mindez részben annak is köszönhető, hogy Mina megpróbál a saját szabályai szerint játszani, vagyis minél jobban elkerülni a meséket. Csakhogy a Történettel nem lehet büntetlenül szórakozni, mert súlyos árat fizethetünk, akárcsak hősnőnk.
Azzal, hogy Mina elhárította a felé közeledő végzetet, azt érte el, hogy a Történet bekeményítsen, s emelve a tétet egy magasabb és drámaibb szintre emelje a játékot. Olyanra, amely újra magára vonja a lány figyelmét. S hogy mi lehet az ár? Mina öccsének halála.

Bevallom iszonyatosan megdöbbentett ez a szívszorító kezdés, és hiába éreztem úgy, hogy valami még lesz a sráccal, letaglózó volt végigélni az elvesztéséért felelős tűzvészt, mely hamuvá égette Mináék egykori otthonát. Azért viszont nagyon haragszom, hogy a gyászt ennyire lealacsonyította és semmibe vette a szerző. Szívem szerint péklapáttal ütöttem volna Minát, amikor a temetés közepén nekiállt Brody-ról álmodozni, vagy éppen elcsöppent a nyála, amikor meglátta a fiút. Értem én, hogy kamaszok és tombolnak a hormonok, na de egy temetésre – ahol az ember testvérét földelik el – nem lehetne félretenni a szerelmi drámázást?!
Arról nem beszélve, hogy nagyjából semmi alapját nem érezni Mina óriási vonzalmának Brody irányába! Mintha egy papírlap iránt táplálna gyengéd érzelmeket.
Egyszerűen nem értem ezt a lányt. Könyörgöm, ott van neki Jared (Team Jared), akivel viszont nagyon is megvan köztük a kémia, még akkor is, amikor kutya-macska harcot vívnak. Hogy a Történetet már ne is említsük…
Igen, jól látjátok, szerelmi háromszögünk újabb taggal bővül, nem is akármilyennel! Már a Tükröm, tükröm végén megismerhettük a Történet húsvér valóját, Jared sötét-gonosz-kiszámíthatatlan testvérét, akinek Mina elpusztítása a célja – ami nem zárja ki a gyilkosság előtti édes játszadozást. Ennél részletesebben azonban sajnos nem mennék bele a dologba, ám a jó hír, hogy a kezdeti Brody picsogás után azért a Jared-Teague páros jócskán megbolygatja a szálakat.

A szerelmi útvesztőből kievickélve (minthogy a látottak ellenére nem ez a legfontosabb), kanyarodjunk rá a jelenlegi eseményláncolatra, melynek fontos eleme az újabb Grimm mese. Ezúttal a ravasz Stiltskin testvérek veszik át a hatalmat, akik bár keveset szerepelnek, mégis fontos mozgatórugói a történéseknek, ok-okozati összefüggésben. A híres Rumpelstiltskin (tudjátok, az a „manó”, aki a szegény, füllentő lánynak segített szalmából aranyat fonni, hogy hercegné lehessen, cserébe pedig a majdani királyi pár első csemetéjét követelte) egyik fivére arra kéri hősnőnket, lopja el a másik Grimoire-t, és cserébe… nos, cserébe hatalmas és értékes jutalmat ígér. Egyetlen bökkenő van, a könyv a Tündérvilágban van… a Történet birtokában.
De megint egy kicsit előre szaladtam. A könyv első, nagyjából 50-60 százaléka amolyan ide-oda lézengés. Hétköznapi drámák pici rejtéllyel vegyítve. Nem kimondottan izgalmas, célja sem sok van, de miután Jared (ki más? ♥) elviszi Minát egy izgalmas és meghökkentő helyre, onnantól beindulnak az események, és bizony, végre ellátogatunk a tündérek világába is. Az a rész pedig annyira erős, mind látványban, mind kidolgozottságban, mind drámai fordulatokban, mintha egy egészen új könyvet tartanák a kezünkben. Jómagam gyermeki ámulatból bánat tengerbe, majd pedig sokkos állapotba kerülve éltem végig az ottani izgalmakat. És minden hátborzongatósága ellenére, úgy elmennék oda!
A vége… na. Az igazán meglepő, kegyetlen, és függő. Korábban beleszaladtam már egy spoilerbe, és amiatt el is szomorodtam, de akkor még nem tudtam azt, amit most már igen…

Összességében tehát a Tündérkönyv nekem ezerszer jobban tetszett, mint az elődei; hiába a gyenge indítás, a végjáték tarolt és vitte a szívemet. Ha olvastátok a sorozat előző köteteit, mindenképp folytassátok, ha pedig nem, de szeretitek a fiatalos, nem túl komoly, mégis aranyos mesefeldolgozásokat, akkor szintén arra buzdítalak benneteket, vágjatok bele!
Ui.: kérek egy saját Hamarmást!


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Hamarmás, Jared, Sel
Kedvenc jelenet: Hamarmás és Jared "harca" - eszméletlen cuki és vicces
Negatívum: a Brody nyavajgás
Borító: 5/5
Megtetszett? Rendeld meg!





Nyereményjáték


Mostani játékunk során a Tündérvilágba kalauzolunk el benneteket, megmutatjuk, milyen csodálatos vagy éppen félelmetes lények lakják. Ám odaát minden kicsit másként működik, ezalól pedig kaladtúránk sem kivétel. Nektek magatoknak kell meglelnetek a rejtőzködő teremtményeket!A feladatotok egyszerű: rakjátok ki a puzzle-t, és a képen látható lény vagy lények nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. (Nem árt valóban kirakni, ugyanis csalóka lehet a kép - ezért akad, ahol elrejtve megtaláljátok a keresett elnevezést!) 
Figyelem! (A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint) felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





Nézzetek be a többi állomásra is

06/27 Deszy könyvajánlója
06/29 MFKata gondolatai
07/01 Dreamworld
07/03 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése