2022. november 1., kedd

Eleonora Fornasari - Hogyan tanítsd a sárkányodat


Eleonora Fornasari bájos sorozatában egy kedves kislány, Lili és a sárkánya kalandjait követhetjük négy köteten keresztül. Lili igyekszik megtanítani Kissárkányt az udvarias viselkedés csínjára-bínjára, úgy mint köszönni, köszönetet mondani, bocsánatot kérni vagy szépen kérni. A meséket Láng Anna csodaszép illusztrációi teszik teljessé. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott ajándékcsomagot!
 
 
Eleonora Fornasari: Hogyan tanítsd a sárkányodat 1-4.
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 10 oldal
Fordító: Márton Zsófia
Illusztrálta: Láng Anna

Fülszöveg:
Kissárkány nagyon aranyos, de nem tud viselkedni.
Lili nagy szeretettel, türelemmel igyekszik udvariasságra nevelni barátját. Nézd csak, hogyan tanult meg Kissárkány BOCSÁNATOT kérni/KÖSZÖNNI/SZÉPEN KÉRNI/KÖSZÖNETET MONDANI!
Sokkal kellemesebb hely ez a világ, ha az emberek kedvesen, udvariasan viselkednek egymással – és ezt nem lehet elég korán megtanulni.
Lapozósorozatunkkal a szülőknek kívánunk segíteni, könnyebb egy kedves kis történettel elmagyarázni a kicsiknek, hogyan képes csodát tenni egy-egy gesztus, például egy bocsánatkérés.

Saját véleményem:
Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt ezt a négy könyvet, de hát Láng Anna illusztrációi annyira bájosak, hogy nehéz ellenállni nekik.
Manapság nap, mint nap tapasztalom, hogy a gyerekek zöme képtelen köszönni, szépen kérni követelőzés helyett vagy bocsánatot kérni... nem is beszélve a hála kifejezéséről. Például itt vannak a szomszéd gyerekek, akik csak néznek nagy szemekkel köszönés helyett, és ha átesik a labda, akkor természetes, hogy az ember ugrik visszaadni nekik mindenféle varázsszó nélkül. És bár akadnak kivételek, mégis megkockáztatom, hogy ez egyre általánosabb trend lesz. Sajnos. 
Eleonora Fornasari viszont épp ezeket, a kihunyófélben lévő udvariassági formákat igyekszik közvetíteni édes-bájos meséi által, melyben nagy segítségére vannak főszereplői: Lili és Kissárkány.

A kötetek rövid, tízoldalas kis lapozók, s mindegyikük egy önálló, kerek egész történetet tartogat más-más mondanivalóval. Közös nevezőjük a főszereplő páros, melynek kislány tagja, Lili, nagy türelemmel igyekszik udvariasságra nevelni Kissárkányt, aki nem tudja, miért fontos köszönni, köszönetet mondani, bocsánatot kérni vagy éppen szépen kérni. 
A szerző egy séta, születésnapi buli, ebéd vagy épp rendrakás által vezeti rá a legkisebb korosztályt a különféle udvariassági varázsszavakra, elsőként bemutatva a helyes használatukat, majd azt, mit okoz elmulasztásuk, ami elvezet a felismerésig és a boldog befejezésig. Mi több, arra buzdítja kis olvasóit, hogy maguk is próbálják ki ezeket a hétköznapi varázsszavakat, és nézzék meg, milyen hatást érnek el velük. Hisz elég egy boldog mosoly és köszönés ahhoz, hogy új barátságot kössünk, vagy hogy akár direkt, akár véletlenül okozott hibáinkat felvállalva megbékéltessük a másik felet. 

Úgy gondolom, a köszönés, bocsánatkérés, szépen kérés és köszönetmondás olyan alapfogalom, amit nem árt elég korán megtanítani a kis lurkóknak. Hisz ezek által a varázsszavak által lesznek jobb, tisztelettudóbb, odafigyelőbb emberpalánták, később pedig felnőttek. A felelősség a miénk - a segítséget viszont Lili és Kissárkány nyújtja.
Nagyon ajánlom minden kisgyerekes szülőnek, mert tűnjék bármilyen bagatellnek is, igenis szükség van arra, hogy kellő időben, megfelelő módon, a legkisebbek számára is érthetően át legyen adva az üzenet, és ebben bizony nagyon sokat segítenek ezek a végtelenül tündéri kis lapozók, amik a maguk egyszerűségében tökéletesek. Rövidek, könnyen értelmezhetőek és befogadhatóak, szerethetőségükről nem is szólva.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Kissárkány
Kedvenc jelenet: Kissárkány és a habzsolása
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Hogyan tanítsd a sárkányodat #1-4
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban mesebeli sárkányok nyomába eredünk! Minden bejegyzésben találtok kiemelt betűket, a feladatotok pedig, hogy a helyes sorrendbe téve őket beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére a sárkányok neveit!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

10/29 Hagyjatok! Olvasok!
11/01 Dreamworld
11/04 Könyv és más
11/07 Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése