2022. november 23., szerda

Laura Thalassa - Rhapsodic

 
Laura Thalassa: Rhapsodic - Az Éjszaka Királya
 
Kiadó: Anassa Könyvek
ISBN: 9786156507006
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Kéri Andrea

Fülszöveg:
Callypso ​Lillis egy szirén, aki az elmúlt hét év során egy fekete gyöngyökből álló karkötőt gyűjtögetett a csuklójára. Minden gyöngy egy-egy mágikus adósságlevél olyan szívességekért, amiket megvásárolt. Csak a törlesztés vagy a halál oldja fel őket.
Mindenki tudja, hogy akinek szívességre van szüksége, az az Alkuszhoz fordul segítségért. Ő az a férfi, aki bármit képes megszerezni… persze jó áron. És azt is mindenki tudja, hogy előbb vagy utóbb behajtja a kölcsönt.
Az egyik ügyfelétől viszont még soha nem kért fizetséget. Egészen mostanáig. Amikor Callie a szobájában találja az éjszaka ravaszul vigyorgó és csillogó szemű királyát, azonnal világossá válik számára, hogy a dolgok hamarosan megváltoznak. Az Alkusz először csupán egy félszeg csókot követel tőle. Mindössze egyetlen gyöngyszemnyit. És ígéretet a folytatásra.
Az Alkusz számára több ez egy rég elfeledett románc felélesztésénél. Mert mostanában valami titokzatos és fenyegető dolog zajlik a Másvilágban. Egymás után tűnnek el az árnyharcosok. Csak a nők térnek vissza. Mozdulatlanul fekszenek üvegkoporsójukban, mellükön egy-egy gyermekkel. És persze ott vannak a rabszolgák között suttogott titkok a gonoszról, aki állítólag felébredt.
Ha az Alkusz meg akarja menteni a népét, szüksége lesz a szirén segítségére, akinek évekkel ezelőtt összetörte a szívét. Csakhogy a felébredt gonosz is rajong a különleges teremtményekért. Pont az olyanokért, mint Callie.

Saját véleményem:
Rendkívül megörültem a hírnek, hogy új kiadóval gazdagodik a  hazai könyvpiac, ráadásul az Anassa könyvek igen erős címekkel rukkolt elő. Fantasy rajongóként egyből bele is szerettem Laura Thalassa regényébe, mely kellően érdekesnek és kedvemre valónak tűnt, már csak a tündéres-szirénes vonal miatt is, nem beszélve az Éjszaka Királyságának  denevérszárnyas királyáról, aki egy másik kedvencem hangulatát idézte vissza.

"Ha a nap beleragyog az arcomba, az ő árnyékát látom kirajzolódni a járda kövén. Ha utolér az éjszaka, az ő sötétsége borul a szobámra. Ha lehunyom a szemem, az ő arca kísérti az álmaimat.
Mindenhol és mindenben ott van, és egyetlen férfi sem képes elfeledtetni őt."


A történet középpontjában Callypso Lillis, vagyis Callie áll, akivel elsőként egy igen drámai helyzetben találkozunk. A tizenöt éves lány ugyanis vérben úszik, akárcsak a földön heverő mostohaapja, aki oly sok éven át keserítette meg életét és gyalázta meg a testét. A sokkos állapotban lévő Callie, nem tudván, kihez forduljon, magához hívja az Alkuszt, a Másvilág és az éjszaka legrettegettebb tündérét, aki nem csupán a bujaság, az erkölcstelenség és minden éjszakai ügylet ura, hanem rendkívül jó üzletember is: különféle alkukért cserébe teljesíti partnerei kéréseit. 
Az Alkusz segít az ifjú szirénnek eltusolni a gyilkosságot, továbbá elintézi, hogy a lányt felvegyék egy természetfeletti bentlakásos suliba. Ám kapcsolatuk itt nem ér véget; Callie-t annyira vonzza a jóképű, karizmatikus, minden porcikájában veszélyt sugárzó férfi, hogy estéről estére újabb alkut köt vele  társaságáért cserébe. Háromszázhuszonkét alku után viszont a férfi eltűnik az életéből, magára hagyva az összetört szívű lányt, és csak hét esztendővel később bukkan fel hálószobájában, egy csókot és törlesztést követelve.

A Rhapsodic egy ízig-vérig spicy urban fantasy, ami javarészt a mi világunkban játszódik, miközben rövidebb-hosszabb kitérőket teszünk a Másvilágba, azon belül is az Éjszaka Királyságába. A kettősségek sora azonban nem áll meg ennyiben, ugyanis minden fejezet múlt és jelen váltakozásából épül fel, melynek köszönhetően figyelemmel kísérhetjük Callie felnőtté válásának folyamatát, továbbá az Alkusszal való kapcsolatának alakulását, mely a két idősíknak hála válik teljessé.
Rendkívül komplex könyv, ami a fantasy elemek mellett nem feledkezik meg az emberi érzelmekről sem. Egyszerre szól a múltbéli sérelmek feldolgozásáról, felnőtté válásról, az első szerelemről (annak megéléséről) és szerelmi csalódásról, miközben minden egyes oldalt átitat a dühvel vegyülő vágyódás és ösztönösség. Callie nem egyszerű lány, hanem szirén (nem, nem növeszt sellőfarkat és lubickol a tengerben, tengerészeket halálba csábítva), aki képes megbabonázni az embereket és rávenni őket, hogy teljesítsék kívánságait, ugyanakkor a benne lakozó szirén buja, lételeme az erotika. Ez a tulajdonság pedig jócskán meg tudja nehezíteni a dolgát, pláne, ha Desmond Flynnről, az Alkuszról van szó, akit összetört szíve miatt legszívesebben a pokolba kívánna.
De hát Des nem az a férfi, akit könnyű figyelmen kívül hagyni. Pimasz, veszélyes, csábító és nem fél visszaélni hatalmával (és te atyaúristen, én is alkudozni akarok vele!). Callie és közte pedig nagyon-nagyon jól működik a kémia, amit az alkudozós-alku teljesítős vonal csak még magasabb szintekre emel. Kettejük között - múltban és jelenben egyaránt - vibrál a levegő, annyi szexuális feszültség van köztük, hogy olvasóként is szinte eleped az ember. Párosuk ebből fakadóan rendkívül intenzív, és az, hogy figyelemmel követhetjük nyolc év vágyódását, évődését még rátesz egy lapáttal. Észbontóak aranyosak, viccesek, vadak és elemiek együtt. Ritka az ennyire vibráló/passzoló páros, én a magam részéről nagyon-nagyon szerettem őket.
A cselekmény nagy részét egyébként Callie és Des kapcsolata alkotja, kezdve közös múltjuktól, a sérelmekkel vegyes viszontlátáson át, az ismételten fellobbanó érzelmekig. De ahogy a fülszöveg is említi, van egy természetfeletti nyomozós szál is, mivelhogy Des birodalmában sorra jelennek meg üvegkoporsóba zárt harcosnők, mellükön vérszomjas csecsemőkkel. Valaki sorra hibernált állapotba juttatja őket, minek után horrorbabákat nemz nekik, akik aztán vérrel táplálkoznak és mindenféle baljóslatú jövendöléseket suttognak emberi dajkájuknak. Callie az egyetlen, aki segíthet megoldani a rejtélyt mielőtt megsemmisülne a birodalom: Ki áll a gaztettek hátterében és miért akarja elpusztítani az Éjszaka Királyságát? Valóban felébredt a gonosz? És ha igen, milyen árat követel az Alkusztól?

Minden nőiességemet sutba dobva azt kell mondanom, hogy: én rohadtul imádtam ezt a könyvet! Érzéki volt, vicces, szerethető, rejtélyekkel, romantikával, bujasággal teli, miközben a fantasy rajongó énem is mindent megkapott, amire csak vágyhatott: tündért, vérfarkast, szirént, creepy főgonoszt, izgalmas világot modern és fantasy díszlettel. És amellett, hogy nyomokban visszaidézte a acotart, nem vált koppintássá. A Rhapsodic egy nagyon is önálló világképpel rendelkező, kellően dark hangulatú urban fantasy, amit szívből ajánlok a zsáner kedvelőinek. Ha szeretnétek egy olvasmányos, izgalmas és megfelelő mértékben pikáns regényt, akkor szívből ajánlom. Számomra az év egyik legkellemesebb meglepetését-, egyben legfelemelőbb kikapcsolódását okozta; alig várom, hogy kezemben tarthassam a folytatást.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Des, Callie
Kedvenc jelenet: a Felelsz vagy Merszek, vallomás, HP filmmaratonok, Velence
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: Az Alkusz #1
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése