2022. november 11., péntek

Mackenzi Lee - Gamona és Nebula


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Mackenzie Lee legújabb regénye, Gamora és Nebula - Fegyvernővérek címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Thanos egymással hadban álló lányainak kalandját Rongydűnén, mely során megerősítést nyer, hogy a bizalom a galaxis legnagyobb hazugsága.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Mackenzi Lee: Gamona és Nebula - Fegyvernővérek
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789635990047
Oldalszám: 402 oldal
Fordító: Habony Gábor

Fülszöveg:
A lány úgy gondolja, egy nap az apja barátsága Halállal még neki is a javára válhat. Halál felismeri majd a csatatéren, és nem viszi el. Emlékszik majd a lányra, aki időnként a lába elé ülve hallgatta a történeteit hősökről, akiket Halál megismert az idők során. Ám amikor a lány látja Halált, bármiért és bárhogyan történik is ez a találkozás, reméli, hogy az apja nem lesz ott. Mert bár érte él, érte küzd, érte edzi magát, érte vérzik, őt szolgálja, és régóta tudja, hogy egy nap érte fog meghalni, nem akarja látni azt a pillanatot, amikor az apja Halál úrnőt választja helyette.
A BIZALOM A GALAXIS LEGNAGYOBB HAZUGSÁGA
Gamora Rongydűnére érkezik - az egykor virágzó földet mostanra kizsákmányolták értékes nyersanyagai miatt, így már csak egy mérgező, sivatagos, haldokló felszín várja. Feladata nem egyszerű: meg kell szereznie a bolygó szívét. Megbízójának kilétéről fogalma sincs, ahogy arról sem, miért vágyik rá olyan elkeseredetten, vagy egyáltalán hogyan is néz ki egy bolygó szíve. De mint Thanos leánya és jobbkeze, ő a galaxis egyik legendás harcosa. Nem tesz fel kérdéseket. Csak elvégzi a rábízott feladatot, bármi áron.
Azonban nem tudja, hogy valaki más is leszállt Rongydűnén. Nővére, Nebula ugyanazzal a céllal érkezett, és nem hagyja, hogy bárki az útjába álljon.
Thanos hosszú éveken át úgy nevelte lányait, hogy azok ellenségként tekintsenek egymásra. De vajon képesek lesznek maguk mögött hagyni a múltat?

Saját véleményem:
Noha itthon kevesebben ismerik Mackenzi Lee nevét, én nagyon szeretem a stílusát és okos történetszövését. Történetei, akárcsak főszereplői egytől-egyig különleges figurák, s céljaik minden esetben túlmutatnak a párkapcsolat keresésén. Sőt, ha Mackenzie Lee-ről van szó, akkor garantálható, hogy az olvasó valódi kalandregényt tart a kezében, olyat, ahol a főszereplőket másféle dolgok motiválják, legyen szó önkeresésről, karrierről, bizonyítási vágyról, vagy jelen esetben testvérek közti rivalizálásról.

"– Csak együtt lehetünk rá képesek – mondta Nebula. – Egyedül sohasem tudnánk elhagyni. De együtt… együtt szembe tudnának szállni az egész galaxissal."

Az előző Marvel regényhez hasonlatosan a szerző ezúttal is olyan karakterekhez nyúlt az MCU-n belül, akikben bár kezdetektől fogva rengeteg lehetőség lakozott, kapcsolatuk mégsem lett soha úgy istenigazán kifejtve egyik filmben se.
Thanos lányairól van szó, akiket mostohaapjuk úgy nevelt, hogy ellenségekként tekintsenek egymásra, emiatt életük a folyamatos versengésen alapult és alapul. S nincs ez másként a Fegyvernővérekben sem, amiben Gamora és Nebula is titkos küldetésre indul a kizsákmányolt bolygóra, Rongydűnére.
Az itteni föld haldoklik, teljesen kizsákmányolták már, sivatagos felszíne mérgező a humanoidok számára, csupán a megfelelő védőfelszerelés nyújt némi védelmet az ellen, hogy az ember el ne porladjon. Joggal merül fel hát a kérdés, mégis mit akarnak a nővérek egy ilyen vidéken, ahol jóformán semmi érték sem terem. Nos, nem mást, mint a Bolygó szívét.

A történet mozgatórugója a Bolygó szívének megszerzése, amit Gamora egy névtelen megbízó számára szeretne leszállítani, míg nővére, Nebula apjának akarja bebizonyítani, hogy igenis méltó elismerésére, remélve, hogy visszavonja korábbi kitagadását. A fókusz azonban egyértelműen a testvérek viszályán van. Erre külön ráerősít Nebula féltékenysége és a tény, hogy míg ő tud Gamora rongydűnei jelenlétéről, addig a másik lány mit sem sejt vetélytársáról. Mondhatni tehát, hogy ez valóban egy verseny, amiben a zöldbőrű, mindenre elszánt lány a rongydűnei lázadókon keresztül próbál eljutni a célig, nővérét viszont az Igazság Egyetemes Egyháza támogatja küldetésében. És hogy még izgalmasabb legyen, a fejezetek között apró infómorzsákat kapunk arról, hogy két látogató szeretne valamit (ugyanazt) a Nagymestertől, aki a Bolygó szívét kéri cserébe. A kérdés tehát az, ki az egyik, név nélküli látogató, mit szeretne megszerezni, és hogy mire jutnak a lányok? Megszerzik a Bolygó szívét, ezzel megsemmisítve Rongydűnét? És ha igen, melyikük fog győzedelmeskedni?

Az MCU rajongókon kívül elsősorban azoknak ajánlom a Fegyvernővéreket, akik szeretik a terjengős leírásokkal teli kalandregényeket és a sci-fi környezetet. Bevallom, engem nem a legjobbkor talált meg Gamora és Nebula története, nem sikerült annyira összecsiszolódnunk, mint reméltem. Túl soknak és száraznak éreztem a monológokat, leírásokat, az elejéből mindenképp lehetett volna még húzni, hogy egy feszesebb tempójú történet szülessen, ugyanakkor nagyon tetszett, hogy mind Gamora, mind Nebula nézőpontjai által képet kaphatunk a kapcsolatukról, érzelmeikről és egyéni-belső harcaikról. Illetve kiemelném még a történet tökösségét is, ugyanis a szerző nem finomkodott, a lányok habitusához hasonlóan az egyes összecsapások során igenis folyik a vér és Gamora és Nebula stílusa is olyan, amilyennek lennie kell.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Nebula, Gamora
Kedvenc jelenet: rabkiszabadítás
Negatívum: száraz, túlírt részek
Borító: 5/5
Sorozat: Marvel univerzum
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Fegyvernővéreket, vagyis Gamorát és Nebulát. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes válaszokat beírni a rafflecopter doboz megfelelő soraiba. Amennyiben minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Ki az idősebb testvér: Gamora vagy Nebula?




Nézzetek be a többi állomásra is

11/11 Dreamworld
11/13 Csak olvass!
11/15 Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése