2013. augusztus 23., péntek

Csontváros kampány - 8. nap: Miértek


Sziasztok!

Ezt a posztot egyáltalán nem terveztem megírni, de tegnap annyi negatív kritikát olvastam a filmről, hogy mégiscsak szükségét éreztem, mert az emberek jelentős többsége olyan dolgokba kötött bele szerintem, amiket, ha logikusan átgondolunk, akkor megértjük, hogy a készítők miért úgy csinálták ahogy.  Ezzel nem azt mondom, hogy mindenkinél tízből tíz csillagnak kell lennie, meg nem is fizet nekem senki azért, hogy korteskedjek a film mellett, de mielőtt elítélünk valamit, gondoljuk át.
A bejegyzés további része SPOILERES lehet, ha nem láttad a filmet, vagy nem olvastad a könyveket.

A legfontosabb dolog: próbáljuk meg különválasztani a filmet és a könyvet. Mert míg Cassie-nek volt arra 500 oldala, hogy mindent kibontson, leírjon, elmagyarázzon, és a tetejébe még egy akciódús cselekményszálat is belevigyen, addig a készítőknek időkorlátok közé kellett szorítkozniuk. 120-130 percbe képtelenség mindent belesűríteni. Emiatt rákényszerülnek arra, hogy ezt-azt megváltoztassanak, átírjanak.  Ráadásul nekik nem csak a rajongókat kell beültetni a moziba, hanem olyan embereket is, akik esetleg még nem olvasták, nem hallottak róla.
Minden adaptáció eltér a könyvtől. Csak, hogy néhányat soroljak: A Gyűrűk Ura, Harry Potter, Twilight, A burok, Rubinvörös, Beautiful Creatures, Percy Jackson. És mégis szeretjük őket, nem?

Clary haja miért nem lett répavörös?
Abban a tudatban éltem, hogy egy év alatt sikerült a rajongóknak eljutni arra a szintre, hogy megértsék ezt, de a tegnapból ítélve, tévedtem. Lily haját azért nem festették be répavörösre, mert egész egyszerűen nem állt volna jól neki, amíg ez a sötétebb vörös - mert igen, ez is a vörös egyik árnyalata, és nem a barnáé - igen. Aki nem hiszi, az próbálja ki a photoshopot.

Idősebbek a szereplők!
Igen, idősebbek, de a legtöbb adaptációban nem azonos korú színészek játsszák az egyes szereplőket. Kristen Stewart sem volt annyi idős, mint Bella. Vagy a Rubinvörös és Beautiful Creatures szereplők sem, hogy Percy Jacksonról már ne is beszéljünk.
Egy fiatalabb színész egészen egyszerűen nem tudja úgy visszaadni az adott karakter esszenciáját, mint egy valamivel idősebb, tapasztaltabb.

Simon miért nem lett patkány?
Már egy ideje tudjuk, hogy Simonból nem lesz patkány a film során, mégis elég nagy port kavart. Viszont az indok egyszerű: felesleges időpazarlás. Ha átváltozott volna patkánnyá, akkor a készítőknek meg kellett volna magyarázni azt, hogy mitől, kik azok a tündérek, stb. - ez pedig időhúzás lett volna. Olyan fajta, ami értékes perceket vesz el az alap 130-ból. 
Ráadásul gondoljatok bele, egy olyan néző, akinek fogalma sincs az egészről, mit lát szívesebben? Amint egy kis szürkebundás állatka futkorászik, vagy egy látványos megoldást, ahol izgulhat? Szerintem a készítők itt remekül megoldották, hogy a rajongóknak és az ismeretlen nézőknek is kedvezzenek. A lényege megvolt, csak látványosabb, izgalmasabb közegbe ágyazva. 

Valentine
Erre aztán végképp nem számítottam. Nem egy embernél láttam azt, hogy kifogásolja JRM kinézetét, harciasságát. Holott már 1 éve tudjuk, hogy a filmes Valentine nem lesz ősz!
Most megint csak azt kell kérdeznem, szerintetek egy sima nézőt melyik kinézet taglózza le jobban? Az átlagos, elegáns, ősz  vagy az extravagáns, vad? Naná, hogy az utóbbi. 
És akkor el is érkeztünk a vadságához. Igen, ez a Valentine keményebb, nem olyan kimért, nem olyan higgadt, mint a könyvben, de ez szintén olyan változtatás volt, ami azt szolgálta, hogy látványosabb, izgalmasabb legyen a film. Valljuk be, a mozivásznon fele akkora hatást nem ért volna el a Valentine-Clary-Jace jelenet, ha nem küzdenek meg. Az egyébként is pörgős, akciódús film elég hülyén nézett volna ki, ha csak szócsatát vívnak. És itt most nem a könyvet akarom lehúzni, hanem csak azt szeretném szemléltetni, hogy ami baromi jó könyvben, az nem biztos, hogy a filmben is eléri a kellő hatást. 

Renwick
Felesleges pénzkidobás. A helyszínnek nincs különösebb jelentősége a történet szempontjából, ergo csak pénzt és időt pazaroltak volna vele, mert egy új színteret megvalósítani nem kis munka. Emiatt hozták a nagy csatát az Intézetbe. 

Hodge
Miért hősködik a végén Hodge? Ha megpróbálunk a készítők fejével gondolkozni, akkor nagyon egyszerű a válasz: mert szerették volna megmutatni azt az érzelmi ingadozást, amin végigmegy a karakter, és erre máshol nem lett volna alkalom, így kénytelenek voltak a végére beszúrni. 
Hodge, mint tudjuk egyfajta rab az Intézetben, és folyamatos rettegésben él. Emiatt szövetkezik Valentine-nal, aki megadja számára egy gondtalan élet reményét, hitegeti őt. Hodge pedig érthető módon segít neki. (Eddig még oké, mert könyvazonos a dolog.) Ám amikor Valentine megtagadja a segítségét, és átveri Hodge-ot, mi marad annak azok után, hogy belemart az őt etető kézbe (itt az Intézet lakóira gondolok)? Semmi. Érthető, hogy kétségbeesésében, csalódottságában megpróbálja jóvátenni a lehetetlent. Emlékeztek még az Üvegvárosra, ugye? Mielőtt Sebastian végezne Hodge-dzsal? Akkor most húzzatok egy vonalat a film készítői által alkotott Hodge dolgok és aközött. Megvan már? 
Valószínűleg a Hamuvárosban nem lesz idő vele foglalkozni, és így most kellett megoldaniuk ezt. 

Testvérséget jelentő spoiler
Bevallom, elsőre én is meglepődtem ezen, de rájöttem, hogy a készítők részéről teljesen logikus húzás. Egyrészt a könyvben nem láthatunk bele mélyebben Valentine fejébe, nem tudjuk hogyan zajlanak a dolgok a háttérben, kivel mit beszél, míg a film ilyen szempontból is más. Beenged minket a "kulisszák mögé".  Másrészt oké, hogy mi elfogadtuk a vérfertőzés gondolatát, de mit gondolna arról egy szülő, aki a gyerekét kíséri el a moziba? Pláne amikor majd Jace és Clary a Tündérek udvarában csókolózik. Egyértelműen kiakadna.
Plusz megint csak az a helyzet, hogy míg a könyvekben van elég idő arra, hogy ez a szál, valamint az eseményszál is nyugodtan fejlődjön, alakuljon, addig itt gondolniuk kell arra, hogy a további filmek esetében ugyanúgy 120-130 perc fog a rendelkezésükre állni, ahol vinni kell tovább az eseményeket, megoldani az újabb problémákat, és nem sok idő fog maradni arra, hogy tüzetesebben bemutassák Clary és Jace lelki vívódását. Vagy a testvérséget jelentő kérdést boncolgassák. 

Hová lett a szarkasztikus Jace?
Ott van, pusztán Jamie nagyobb hangsúlyt fektetett a sebezhetőbb felére. És ez megint roppant logikus húzás, mivel mint már annyiszor elszajkóztam, egyszerűen nem volt idő arra, hogy Jace a kimért, hűvös, bunkót játssza, majd szép lassan megváltozzon. Pörögtek az események, és a sok akció mellé azért kellett a szerelmi szál is, ez pedig kivitelezhetetlen lett volna úgy, hogyha arra is külön időt kellett volna fordítaniuk, hogy áttörjék a szarkasztikus, kemény páncélját. De egyébként azért kaptunk ám szarkazmust is, nem is egyszer! :P

Alec, Izzy és Magnus keveset szerepelt
Igen, de a könyvben sincs túl nagy szerepük. Ők majd a további részekben kerülnek előtérbe. Ráadásul még így is többet kaptunk belőlük, mint a könyvben. 

Kevin nem Alec
Ez az a pont, ami külön posztot fog kapni holnap. Addig meg, aki úgy érzi, hogy Alec nem elég meleg (igen, ilyenekkel is találkoztam), vigyen magával egy hősugárzót, vagy értse meg, hogy attól, hogy valaki meleg, még nem kell (elnézést a csúnya szóért) díszbuzinak lennie, és rózsaszín cicanadrágban és tütüben rohangászva csókokat dobálnia Jacenek

Összesítve tehát gondoljatok arra, hogy FILM, IDŐKORLÁT és PÉNZ.



5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó lett, teljes mértékben egyetértek veled.
    Az Aleces rész pedig...xD

    VálaszTörlés
  2. Én is teljes mértékben egyetértek! Nagyon szépen összeszedted a dolgokat! Lájk! (Y)

    VálaszTörlés
  3. Én olyanokkal néztem a filmet akik közül az egyike nem szereti ezt az akció dús fantasyt a másikuk meg a feliratos filmeket.
    De még nekik is tetszett. Sőt az egyikük szerint ,, Alecnek meleg feje van" amin én meglepődtem, de ez ellentmond azzal ezek szerint hogy nem elég meleg. :D

    VálaszTörlés
  4. Sajnos én nem bírtam megnézni de ahogy itt leírtad egyet értek attól hogy van agy nagyon nagyon jó könyv nem lehet ugyan olyan nagyon nagyon jó a film is! De gondolom kittetek magukért a színészek is és nem ők a könyvbéli szereplők szóval a tulajdonságuk sem lehet ugyan olyan!!! Csak örülhetünk hogy ilyen szereplőket sikerült össze válogatni :)!

    VálaszTörlés
  5. Még nem láttam, de picit furának tartom, hogy ennyit kell magyarázkodni.

    VálaszTörlés